Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ν. Γόδας (ποδοσφαιριστής Ολυμπιακού) Εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο πριν 73 χρόνια (19/11/1948)

Ν. Γόδας
18 Nov 2021 / 15:57
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Λαζαρέτο είναι χώρος μνήμης των εκτελεσμένων πολιτικών κρατούμενων.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Λαζαρέτο είναι χώρος μνήμης των εκτελεσμένων πολιτικών κρατούμενων. Στη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής ίδρυσαν στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους αιχμάλωτους της Εθνικής Αντίστασης. Μετά την Απελευθέρωση και κατά την περίοδο 1946 με 1954, το Λαζαρέτο χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εκτέλεσης θανατοποινιτών έγκλειστων στις Φυλακές Κέρκυρας. Καταδικασθέντες με την εσχάτη των ποινών πολιτικοί κρατούμενοι, βασικά Κομμουνιστές, καθώς και ορισμένοι ποινικοί, τυφεκίσθησαν από αποσπάσματα της τότε Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Κέρκυρας και τοποθετήθηκαν σε ανώνυμους τάφους. Εκεί πριν 72 χρόνια εκτελέστηκε και ο Νίκο Γόδας ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Πειραιώς, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών και λοχαγός του ΕΛΑΣ.

Ήταν 19 Νοέμβρη του 1948, όταν εκτελέστηκε, αφού η σταθερή του άρνηση, έως και τη λήξη σχεδόν του Εμφυλίου, να αποκηρύξει την αριστερή ιδεολογία του ώστε να αποφύγει την επικείμενη εκτέλεση, τον εντάσσει στις τραγικότερες μορφές του ελληνικού αθλητισμού.

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται στη δίκη που έμεινε στην ιστορία ως "δίκη του ασύλου της Κοκκινιάς". Οδηγείται στις Φυλακές Αίγινας, μετά στις Φυλακές Αβέρωφ της Λεωφ. Αλεξάνδρας και ήλθε σε εκείνες της Κέρκυρας (θανατοποινιτών), όπου ο Ν. Γόδας παραμένει τρία χρόνια, αρνούμενος να υπογράψει δήλωση μετανοίας για τα πολιτικά του φρονήματα ώστε να σωθεί.

Εκτελέστηκε ως κομμουνιστής  στο Λαζαρέτο φορώντας την εμφάνιση του Ολυμπιακού, την ερυθρόλευκη φανέλα και το λευκό σορτσάκι, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία: "Να μου ρίξετε και να με δολοφονήσετε με τη φανέλα του Ολυμπιακού, και να μη μου δέσετε τα μάτια, για να βλέπω τα χρώματα της ομάδας μου πριν από τη χαριστική βολή»

Προς τιμήν του το πρόσφατα ανακαινισμένου Δημοτικού γηπέδου ΑΓΕΤ Χαραυγή μετονομάστηκε σε «Νίκος Γόδας», από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια