Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έφθασε στην Κέρκυρα το πλωτό ασθενοφόρο!

Πλωτό ασθενοφόρο
17 Nov 2021 / 10:19
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην Κέρκυρα βρίσκεται πλέον το πολυαναμενομένο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, που είναι ειδικά εξοπλισμένο με τεχνολογικό εξοπλισμό

κατάλληλο για διακομιδή ασθενών. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζορμπά, ένα ακόμα σκάφος προγραμματίζεται να έρθει περί τα τέλη Δεκεμβρίου κατόπιν ενεργειών της Περιφερειακής Αρχής.

Το νέο σκάφος, το λεγόμενο και "πλωτό ασθενοφόρο", χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, και είναι ένα από τα πρώτα που παραλαμβάνει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκειμένου να εξυπηρετούν τις αυξημένες - λόγω απόστασης από νοσοκομειακές δομές πλήρους υγειονομικής κάλυψης- ανάγκες ασθενών και τραυματιών που διαμένουν σε νησιωτικές περιοχές.  

Το πρώτο εντάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα Σκιάθου στις 18/10/21 ώστε να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής του Αρχιπελάγους των Βόρειων Σποράδων, ακολούθησε η Λιμενική Αρχή Αίγινας στις 21/10/21 και έπονται η Κέρκυρα, η Ιθάκη και η Σαμοθράκη. 

Η τελετή επίσημης παράδοσης στη Λιμενική Αρχή Κέρκυρας θα γίνει τη Δευτέρα  παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Θ. Κλίαρη.

Το νεότευκτο σκάφος έχει δύο πετρελαιοκινητήρες 350 ίππων ο καθένας που του δίνουν ταχύτητα 45 κόμβων. Διαθέτει επίσης σύγχρονα ραντάρ και μέσα ραδιοναυτιλίας καθώς και σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό..

Διαθέτει απινιδωτή - μόνιτορ, ειδικό αναπνευστήρα με ηλεκτρονικό σύστημα οξυγόνου, δύο ειδικά φορεία (το ένα μάλιστά έχει ράμπα για να βγαίνει στην ξηρά), κλπ. Εκτός από τον ασθενή και τον γιατρό μπορεί να μεταφέρει δυο νοσηλευτές και μέχρι 4 άτομα (συγγενείς κλπ).

Το νέο σκάφος θα εξυπηρετεί τόσο τη θαλάσσια επικοινωνία της Κέρκυρας όσο και των μικρών νησιών (Διαπόντια Νησιά και οι Παξοί, Αντίπαξοι).

Παράλληλα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν ήδη εκπαιδευτεί δεδομένου ότι το νέο περιπολικό διαθέτει διαφορετικό εξοπλισμό από τα σκάφη που χειρίζονται σήμερα. Για τη μεταφορά των ασθενών προβλέπεται συνοδεία γιατρού.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.