Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γαλιατσάτος: Εγκληματική αδιαφορία για τις υποδομές της δημόσιας υγείας

ΑΝΑΣΑ
15 Nov 2021 / 16:38

«Και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ γίνονται επικοινωνιακό εργαλείο για την περιφερειακή αρχή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΝΑΣΑ: Με δελτίο τύπου στις 9/11/2021 η περιφερειάρχης κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου εξήγγειλε την πρόθεση της ΠΙΝ να χρηματοδοτήσει την προμήθεια 18 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στα Ιόνια Νησιά. Οι μεγάλες και άμεσες ανάγκες του ΕΚΑΒ αναδείχτηκαν όταν πριν λίγες εβδομάδες άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητος στην μέση του δρόμου ο άξιος συμπολίτης μας Στράτος Ταγκατίδης.
Δυστυχώς αυτή η θετική εξαγγελία προσπαθεί να αποκρύψει ή να συγκαλύψει δυο αρνητικά δεδομένα που βαρύνουν τόσο το υπουργείο υγείας και την ηγεσία του ΕΚΑΒ όσο και την ίδια την Περιφερειακή αρχή

- Επί δύο ολόκληρα χρόνια ουδέν έγινε για την προμήθεια των 9 ασθενοφόρων που είχε χρηματοδοτήσει η ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ από τις 03/07/2019 και τα οποία είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ στις 31/10/2019. Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη; Υπουργείο υγείας και κυβέρνηση της ΝΔ, 6η ΥΠΕ, ΕΚΑΒ, Περιφερειακή αρχή; Ποιος και γιατί;

- Τώρα τα 9 ασθενοφόρα που επί δυο χρόνια παραμένουν άφαντα γίνονται 18. Μόνο που στα ψιλά γράμματα του δελτίου τύπου της κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου διαβάζουμε ότι η προμήθεια τους ΘΑ ολοκληρωθεί 31/12/2023. «Ζήσε Μάη μου» λέει ο θυμόσοφος λαός, και μέχρι τότε η αδυναμία του ΕΚΑΒ να ανταποκριθεί θα μεγαλώνει με ενδεχόμενες δραματικές συνέπειες για την υγεία και των ζωή των κατοίκων.

Είναι γεγονός λοιπόν ότι από τις αρχές του 2017 που η ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ προμήθευσε με 6 νέα ασθενοφόρα το ΕΚΑΒ. Από τα μέσα του 2019, που η ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ δέσμευσε την χρηματοδότηση ΕΣΠΑ για 9 ακόμη νέα ασθενοφόρα, μέχρι και το τέλος του 2023, η κατάσταση θα επιδεινώνεται, με ευθύνη των «αρίστων». Και η περιφερειάρχης έχει το θράσος να επαίρεται και να αυτοθαυμάζεται για το κατάντημα αυτό.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που χαρακτηρίζει την απροθυμία κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής να στηρίξουν και να αναβαθμίσουν τις υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας.

- Από τις αρχές του 2019 η ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ ενέταξε στο ΕΣΠΑ την χρηματοδότηση και λειτουργία 5 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) με προϋπολογισμό 4,6 εκατομμύρια ευρώ και δικαιούχο την 6η ΥΠΕ. Με αυτή την δράση 60 στελέχη υγείας θα παρείχαν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Και όμως οι πιστώσεις αυτές 2,5 χρόνια μετά μένουν στα αζήτητα και χάνονται χωρίς κανείς υπεύθυνος (υπουργείο υγείας, 6η ΥΠΕ, περιφερειακή αρχή) να αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί ενώπιον του λαού των Ιονίων Νήσων.

- Ενάμιση περίπου χρόνο πριν η περιφερειακή αρχή υπέγραψε με τυμπανοκρουσίες προγραμματική σύμβαση με την 6η ΥΠΕ για την χρηματοδότηση της επισκευής και αναβάθμισης 12 Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.) στα νησιά μας. Σήμερα, ουδεμία βοήθεια έχει δοθεί στα Κ.Υ., η χρηματοδότηση της δράσης είναι επισφαλής, και οι αντιπεριφερειάρχες ερίζουν δημόσια για το… ποιος είναι τελικά ο πραγματικός αριθμός των Κ.Υ. στην περιφέρεια Ιονίων νήσων.

Η αδιαφορία και η άρνηση για την ενίσχυση εν τοις πράγμασι των υποδομών του δημόσιου συστήματος υγείας, ιδιαίτερα στις συνθήκες του covid-19, συνιστούν σαφή παράβαση  του καθήκοντος των αυτοδιοικητικών και κυβερνητικών παραγόντων απέναντι στο αγαθό της υγείας των πολιτών.

Η ΑΝΑΣΑ, με το βάρος της ευθύνης της και των εμπειριών της ως περιφερειακή αρχή 2014-2019, πρότεινε μια σειρά προτάσεων για τα θέματα της δημόσιας υγείας στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 25/9/2021 που υιοθετήθηκαν ΟΜΟΦΩΝΑ από το σώμα με την υπ. αριθμ. 135-21/25-9-2021 ιστορική απόφαση του.

Η ΑΝΑΣΑ καλεί την περιφερειακή αρχή Κράτσα-Τσαγκαροπούλου να αφήσει στην άκρη τις επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελίες και να εργαστεί για την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πράττοντας έτσι, θα έχει την αμέριστη υποστήριξη μας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά