Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πυρά» Νίκου Γκούση κατά της Δημοτικής Αρχής Νότιας Κέρκυρας

Νίκος Γκούσης
13 Nov 2021 / 11:28

«Αντιδημοκρατικός κατήφορος και αυταρχική λειτουργία»

ΛΕΥΚΙΜΜΗ. Δριμύ «κατηγορώ» κατά της Δημοτικής Αρχής, εξαπολύει η παράταξη «Δημοκρατική συνεργασία για τον Νότο» μείζων αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας:

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 
  1. ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ..
Για ακόμα μια φορά τα επαναλαμβάνουμε.. Ότι το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ είναι το άμεσα εκλεγμένο πολιτικό όργανο, το οποίο συζητάει και αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία και την πορεία του Δήμου. Κατά περίπτωση βέβαια καταπιάνεται και με άλλα γενικότερα πολιτικά ζητήματα, που αφορούν τους δημότες ως πολίτες.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ εισηγείται θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ως εκ τούτου μετά τη θετική απόφασή του,  διεκπεραιώνει τη διαδικασία υλοποίησης των αποφάσεων.
Όλα αυτά -ως γενική κατεύθυνση για τις αρμοδιότητες των οργάνων της Αυτοδιοίκησης- προβλέπονταν διαχρονικά σε ΟΛΟΥΣ τους σχετικούς νόμους.
  1. ΟΜΩΣ
Μετά τις εκλογές, με αιτιολογία την ενδεχόμενη ακυβερνησία (sic) η βουλή  νομοθέτησε ‘’ρυθμίσεις  κυβερνησιμότητας’’ που έδωσαν τη δυνατότητα σε όποιο Δήμαρχο το επιθυμούσε, να μετατρέψει το Δήμο του σε Σατραπεία με το Δημοτικό Συμβούλιο σε διακοσμητικό ρόλο και με απόλυτη εξουσία στην Οικονομική Επιτροπή.
Ο Δήμαρχος του Δήμου Νότιας Κέρκυρας επέλεξε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της ΣΑΤΡΑΠΕΙΑΣ.
  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ
 Τον Οκτώβρη:
  • Ένα δημοτικό συμβούλιο με 5 τυπικά θέματα (4 εγκρίσεις αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής!! Και μία έκφραση γνώμης!!!)
  • Τρεις Οικονομικές Επιτροπές (σε τέσσερις μέρες!!) με 18 θέματα συνολικά (και βέβαια ως συνήθως…. μερικά της τελευταίας στιγμής, βαφτισμένα ως κατεπείγοντα!!)
Το Νοέμβρη:
  • Ένα δημοτικό συμβούλιο με ένα θέμα, απλά για ενημέρωση, αλλά χωρίς απόφαση! Ώρες ολόκληρες μόνο για κουβέντα…
  • Μια Οικονομική Επιτροπή (μέχρι σήμερα….) με 23 θέματα, τα οποία ‘’ξεπετιούνται’’ το πολύ σε μια ώρα!!! Επιλέξαμε να μη συμμετάσχουμε σ’ αυτή την τελευταία παρωδία…
  1. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ   
Προκειμένου να κατανοήσει ο καθένας τι ‘παίζεται΄ εκεί, αξίζει μια συνοπτική αναφορά τόσο για τη σύνθεσή της, όσο και για τις (νέες) πρόσθετες αρμοδιότητές της.
  • ΣΥΝΘΕΣΗ: Στο Δήμο μας τα 5 από τα 7 μέλη της (άνω του 70%) ορίζονται και ελέγχονται απόλυτα από τον Δήμαρχο.
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Καθορίζει τον προγραμματισμό τους και πραγματοποιεί τις προσλήψεις συμβασιούχων.…
  • ΕΡΓΑ: Καθορίζει ότι έχει σχέση με έργα, από την επιλογή του αντικειμένου, τους όρους και τον τρόπο εκτέλεσης είτε με ανοιχτό διαγωνισμό, είτε με ανάθεση λόγω κατεπείγοντος!!! ή και με απευθείας ανάθεση κτλ. Στη συνέχεια καθορίζει τις παρατάσεις, τις τροποποιήσεις και τις παραλαβές!!
  • ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ και ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ: Ισχύει το ίδιο καθεστώς όπως και στα έργα.
  • ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ και ΕΚΜΙΣΘΩΣΕΙΣ: Τις καθορίζει απόλυτα.
  • ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΕΡΓΩΝ σε ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Καθορίζει όλες τις σχετικές προτάσεις στο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», ΕΣΠΑ κ.α.
  1. ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ       
Με μονομερή απόφαση του Δήμαρχου προτάθηκε  για ένταξη στο «ΤΡΙΤΣΗΣ» η κατασκευή Δημαρχείου 1430 m2 (+280 m2 υπόγειο) σε συγκεκριμένο (για την ανάγκη της πρότασης;;;) οικόπεδο με προτεινόμενο ποσό περίπου στα 3,6 εκ. ευρώ!!!
Προκύπτουν ερωτήματα:
 Ένα κτίριο πχ.  800 - 1000 m2 με κόστος περίπου 2 εκ. ευρώ δεν θα ήταν αρκετό και μάλιστα πιο σίγουρο να εγκριθεί, αφού το αντίστοιχο ποσό για τις κτιριακές ανάγκες όλων των Δήμων είναι 60 εκ. ευρώ; Και γιατί άραγε δεν συζητήθηκε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε το πολιτικό όργανο να πάρει την απόφαση κι όχι προσωπικά ο Δήμαρχος;
Είναι τυχαίο το γεγονός ότι κι ο Δήμος Παλικής (Ληξούρι) έκανε περίπου την ίδια  ΦΑΡΑΩΝΙΚΗ πρόταση; Γιατί όμως εκεί, η πρόταση τουλάχιστον σε ότι αφορά το προτεινόμενο οικόπεδο συζητήθηκε και αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ στο Δήμο μας όχι;;  
Αυτά…, μεταξύ  πολλών…  Όπως  είναι και η σκόπιμη επιλογή του Δήμαρχου να μη μεταδίδονται διαδικτυακά τα Δημοτικά Συμβούλια με συνέπεια για το δημότη να μην έχει ούτε άμεση ενημέρωση, ούτε ιδία άποψη.
Δε συναινούμε στον εμπαιγμό.… και ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τη Δημοτική Αρχή για ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΤΗΦΟΡΟ.
12 Νοέμβρη 2021
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΤΟ