Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπάλλος: Πάνω από 120 παρεμβάσεις καθαρισμού σε όλη την Κέρκυρα (video - photos)

Μπάλλος
12 Nov 2021 / 18:57

Εν αναμονή της απόφασης του Υπουργείο Πολιτισμού για την Γέφυρα του Ποταμού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Περισσότερες από 120 παρεμβάσεις καθαρισμού σε διάφορα σημεία σε όλη την Κέρκυρα, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής από την Πολιτική Προστασία μετά την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το νησί στις 14 Οκτωβρίου, προκαλώντας πρωτόγνωρες καταστροφές.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο Δημήτρης Πουλιέζος, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων του Ποταμού τονίζει ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε ένας στοιχειώδης καθαρισμός μέσα στην κοίτη του ποταμού. Στην κατεύθυνση μάλιστα δρομολόγησης λύσεων στα προβλήματά τους αλλά και στην διερεύνηση τυχόν ευθυνών έχει αναθέσει την υπόθεση σε δικηγόρους, ενώ αναμένεται να καταθέσει εξώδικο προς την Περιφέρεια και τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για το ότι δεν έλαβαν κανένα μέτρο.

120 παρεμβάσεις

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Νίκος Μηλιώτης, οι παρεμβάσεις έχουν γίνει από την Μεσογγή έως τους Περουλάδες για την αποτροπή νέων πλημμυρικών φαινομένων και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό με την βοήθεια 42 μηχανημάτων από ιδιώτες εργολάβους για λογαριασμό της Περιφέρειας.








Για πρώτη φορά μάλιστα έγινε καθαρισμός στου Τσάρου σε τάφρο μήκους 450 μέτρων, ενώ όπως διευκρίνισε ο κ. Μηλιώτης έχουν γίνει τουλάχιστον 30 παρεμβάσεις στο τμήμα Τσάρου-Χρησηίδα. «Στο ρέμα της Καβαλάραινας έγιναν παρεμβάσεις, όπου υπήρχαν φερτά υλικά και ειδικά στα μικρορέματα. Τώρα μπήκαν μηχανήματα στο Τρίκλινο, ενώ μετά την μετατόπιση του δικτύου του ΟΤΕ άρχισε η αποκατάσταση στην γέφυρα της Άφρας.

 


Παράλληλα ό,τι έπεσε μέσα στην κοίτη του Ποταμού το βγάλαμε, όπως και στον κάμπο της Αλεπούς που έπεσαν δένδρα», εξήγησε ο ίδιος.

«Ανακρίβειες»

Ωστόσο η Επιτροπή Κατοίκων Ποταμού κάνει λόγο για ανακρίβειες τονίζοντας την πολυετή απουσία παρεμβάσεων από την αυτοδιοίκηση τόσο στην παλαιά γέφυρα, όσο και στην κοίτη, τις όχθες και τις εκβολές του ποταμιού που διασχίζει την περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η γέφυρα που εξυπηρετεί περίπου 7.000 κατοίκους παραμένει κλειστή εδώ και ένα μήνα περίπου.

«Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, πέρα δηλαδή από το ότι έκοψαν ένα δένδρο που έπεσε δίπλα από την γέφυρα δεν έχει γίνει τίποτα άλλο. Επισκέφθηκαν την περιοχή την πρώτη ημέρα της καταστροφής και μετά από τόσο καιρό ήρθε σήμερα κλιμάκιο μηχανικών από την Πολιτική Προστασία μαζί με ένα όχημα της Πυροσβεστικής. Μέσα στην κοίτη βρίσκονται βουλιαγμένες βάρκες, καλαμιές και ξύλα που πρέπει να απομακρυνθούν», ανέφερε ο Δημήτρης Πουλιέζος, μέλος της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι κάτοικοι ζητούν άμεσες παρεμβάσεις για τον καθαρισμό και την εκβάθυνση της κοίτης, κατασκευή νέας λειτουργικής γέφυρας και λιμενικού έργου στις εκβολές του ποταμού.

Εν αναμονή

Εν αναμονή πάντως της έγκρισης του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το ποια πρόταση από τις δυο που κατατέθηκαν ως λύση για το ζήτημα της Γέφυρας του Ποταμού, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως μνημείο, βρίσκεται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Οι δυο προτάσεις στάλθηκαν από την ΠΙΝ στην Διεύθυνση Αναστήλωσης του ΥΠΠΟ στις 18 Οκτωβρίου, λίγα μόλις 24ωρα δηλαδή μετά το ξέσπασμα της σφοδρής κακοκαιρίας «Μπάλλος». Έκτοτε ωστόσο δεν υπάρχει κάτι νεώτερο, ενώ το θέμα δεν έχει εισαχθεί μέχρι στιγμής στις συνεδριάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Δεν αποκλείεται πάντως η απόφαση να ληφθεί κατευθείαν από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, χωρίς να περάσει προηγουμένως από το ΚΑΣ. Ειδικότερα η μια πρόταση αφορά την λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων αντιστήριξης της υφιστάμενης γέφυρας από το κατάστρωμα και η άλλη, στην τοποθέτηση μεταλλικής κλασικού (όχι στρατιωτικού) τύπου γέφυρας, προσωρινού χαρακτήρα.

Όπως ανέφερε στην «Ε» ο κ.Ορφανουδάκης σε περίπτωση που προκριθεί η πρώτη λύση, η αποκατάσταση της γέφυρας θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα δυο μηνών από την εγκατάσταση του εργολάβου, καθώς υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι ύψους 350.000 ευρώ.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ