Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκτός επιδόματος ανεργίας περί τις 3.000-4.000 εποχικά εργαζόμενοι στην Κέρκυρα

Επίδομα ανεργίας
10 Nov 2021 / 14:27

Σοβαρά τα προβλήματα από τους όρους και τις προϋποθέσεις για την λήψη επιδόματος ανεργίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε οικονομική αφαίμαξη οδηγούνται εκατοντάδες εποχικοί εργαζόμενοι στην Κέρκυρα, οι οποίοι δεν θα λάβουν φέτος το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας Σταμάτη Πελάη, από το σύνολο των 15.000 εποχικά απασχολούμενων σε ξενοδοχεία, επισιτισμό και τουρισμό, εκτιμάται ότι περί τις 3.000-4.000 δεν κατοχυρώνουν δικαίωμα για ταμείο ανεργίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους.

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες εποχικοί εργαζόμενοι μπροστά στις εξελίξεις, καθώς το εισόδημα από την εργασία του καλοκαιριού σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει τον χειμώνα που έρχεται αλλά και τις αυξήσεις «φωτιά» σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες. «Υπάρχει μια αναστάτωση στον κλάδο. Το εισόδημα του καλοκαιριού ήταν ελάχιστο, η δουλειά πολλή και σκληρή, οι ξενοδόχοι δεν προσέλαβαν προσωπικό και δεν υπήρξε ούτε αύξηση του μισθού και τώρα κινδυνεύουν να τους κοπεί το επίδομα ανεργίας», τόνισε στην «Ε» ο κ.Πελάης.

50 ένσημα

Όπως είπε, ακόμη κι αν κάποιοι κατάφεραν να συμπληρώσουν τα 50 ένσημα φέτος για την λήψη επιδόματος, ωστόσο δεν πληρούν την δεύτερη προϋπόθεση, που είναι η συμπλήρωση 85 ενσήμων το 2020! Παράλληλα όσοι ήταν σε αναστολή σύμβασης τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και στην συνέχεια δεν εργάστηκαν, είτε γιατί οι εργοδότες τους δεν τους επαναπροσέλαβαν είτε γιατί οι επιχειρήσεις που εργάζονταν δεν λειτούργησαν φέτος δεν δικαιούνται επιδότησης, όπως επίσης και όσοι δεν δούλεψαν φέτος παρόλο που έχουν 50 ένσημα από το διάστημα που τέθηκαν σε αναστολή.

«Όταν εποχικά εργαζόμενοι είχαν την προθεσμία των 60 ημερών για να μπορέσουν να καταθέσουν αίτηση για επίδομα ανεργίας δεν επαρκούσαν τα ένσημα, καθώς απαιτούνταν 100. Εν συνεχεία η κυβέρνηση περί τις 20 Σεπτεμβρίου μείωσε τα ένσημα στα 50, όμως οι ενδιαφερόμενοι είχαν ήδη χάσει την προθεσμία για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα αυτό», διευκρίνισε ο κ.Πελάης.

Τέθηκαν εγκαίρως

Τις δυσλειτουργίες μάλιστα και τα προβλήματα από τους όρους και τις προϋποθέσεις για την λήψη επιδόματος ανεργίας στον κλάδο είχε θέσει εγκαίρως υπόψιν του Υπουργού Εργασίας Κ.Χατζηδάκη, του βουλευτή ΝΔ Κέρκυρας Στ.Γκίκα αλλά και του Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπ.Πρωτοψάλτη το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού Κέρκυρας κατά την επίσκεψη του Υπουργού στο νησί, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια απάντηση.

Αποτέλεσμα κινητοποίησης

Χθες πάντως και υπό την πίεση των μεγάλων συγκεντρώσεων από Εργατικά Σωματεία ανά την Ελλάδα για το συνεχιζόμενο πρόβλημα της εξαίρεσης μεγάλου μέρους των εποχιακών υπαλλήλων από το επίδομα ανεργίας, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη δεσμεύθηκε σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία εργαζομένων στην Αθήνα για την εμφάνιση στον ΕΦΚΑ των ενσήμων της φετινής αναστολής εργασίας μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου αλλά και των περσινών μέχρι τα τέλη του μήνα. Όπως τόνισε ο κ.Πελάης, λόγω της δυσλειτουργίας αυτής δεν υπήρχε δυνατότητα για λήψη επιδομάτων, συντάξεων, αδειών κ.α.

Πλαφόν 400 ημερών

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ.Πελάης ανησυχία προκαλεί επικείμενη τροπολογία αναφορικά με το πλαφόν των 400 ημερών την τελευταία 4ετία. Σε περίπτωση δηλαδή που υπολογιστεί ως τακτική ανεργία η δίμηνη παράταση την Άνοιξη του 2020 και του 2021 θα ξεπεραστεί το όριο των 400 ημερών και επομένως «κανένας δεν θα πάρει ανεργία. Με δεδομένο την πανδημία και τις συνέπειες που προκάλεσε στις εργασιακές σχέσεις ζητάμε επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις», κατέληξε ο ίδιος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ