Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπάλλος: 180 επιχειρήσεις κατέθεσαν αιτήσεις αποζημίωσης στην ΠΙΝ

Μπάλλος
10 Nov 2021 / 11:57

Έχουν ελεγχθεί 70 αιτήματα - Σε πρώτο χρόνο θα λάβουν το 20% της αξίας της ζημιάς που υπέστησαν

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνολικά 180 επιχειρήσεις που επλήγησαν από το καταστροφικό πέρασμα του Μπάλλου κατέθεσαν αιτήσεις αποζημίωσης στην ΠΕ Κέρκυρας, όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζορμπάς. Εξ αυτών ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί για περισσότερες από 70, ενώ η διαδικασία για τις υπόλοιπες αιτήσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 15ημερου.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας θα εκπονηθεί ακολούθως οικονομικοτεχνική μελέτη για τον υπολογισμό των ζημιών, βάσει των οποίων θα προκύψουν οι αποζημιώσεις. «Για τον προσδιορισμό του ποσού αποζημίωσης θα ληφθούν υπ’ όψιν δυο παράγοντες. Η παλαιότητα του αντικειμένου (απόσβεση) και το ποσοστό αποζημίωσης από το Υπουργείο», ανέφερε ο κ.Ζορμπάς.

Σε πρώτο χρόνο

Όπως έχει δηλώσει πάντως ο βουλευτής ΝΔ Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας, οι πληγείσες επιχειρήσεις θα λάβουν σε πρώτο χρόνο το 20% της αξίας της ζημιάς που υπέστησαν. «Οι φάκελοι συγκεντρώνονται και στην Περιφέρεια έχουν κατατεθεί 176 αιτήσεις από επιχειρήσεις για να αποζημιωθούν.

Πραγματοποιήθηκαν ήδη οι μισές αυτοψίες στις πληγείσες επιχειρήσεις και μόλις συμπληρωθεί ένας αριθμός φακέλων θα υποβληθούν στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις αρχικά σε ποσοστό 20% για όσους έχουν πλήρη φάκελο», διευκρίνισε στην «Ε» ο κ. Γκίκας, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα της επίσπευσης των αποζημιώσεων στους πληγέντες αλλά και την γρήγορη έγκριση των κονδυλίων για τα σωστικά έργα έθεσε χθες στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.

Καμία στήριξη ένα μήνα μετά τον Μπάλλο

Το θέμα πάντως της άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων για τους πληγέντες (ιδιώτες και επιχειρήσεις) αποτελεί αίτημα από το σύνολο των φορέων και των αιρετών του νησιού. Στο θέμα επανήλθε χθες με ανακοίνωσή της η ΛΑΣΥ Ιονίων Νήσων στηλιτεύοντας το γεγονός, ότι ένα μήνα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες από τον «Μπάλλο», δεν έχει ανακοινωθεί και δεν έχει δοθεί ακόμη καμιά οικονομική στήριξη στους πληγέντες.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι το ποσοστό της προκαταβολής αποζημίωσης του 20% υπολογίζεται στο 55% της ζημιάς, αφού ο νόμος δεν προβλέπει αποζημίωση στο 100%, ενώ όπως αναφέρει οι αποζημιώσεις θα δοθούν σε βάθος τετραετίας και φυσικά υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών ζημιών που έγιναν.

Τέλος την άμεση ανάγκη αποζημιώσεων και αποκαταστάσεων στην Κέρκυρα λόγω «Μπάλου» έχει ζήτησε και ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ