Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρεπεκλής: Ολιγωρία δημοτικής αρχής για επισκευές στα σχολεία

ΤΡΕΠΕΚΛΗΣ
09 Nov 2021 / 16:26

Μέχρι σήμερα δεν έχουν συμβασιοποιηθεί έργα που δημοπρατήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή την ολιγωρία που επέδειξε η δημοτική αρχή να προχωρήσει στις αναγκαίες επισκευαστικές παρεμβάσεις στις σχολικές δομές, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κέρκυρα να ζεις» και πρώην Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

« Αποτελεί γενικευμένη διαπίστωση ότι οι σχολικές κτιριολογικές υποδομές της Κέρκυρας είναι γερασμένες και κακά συντηρημένες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και να υπάρχει ένα σοβαρότατο έλλειμμα, το οποίο δεν συνάδει με έναν τόπο με πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα και ιστορία, όπως η Κέρκυρα. Επί θητείας μας, σχεδιάσαμε και εντάξαμε σε χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 μεγάλες σχολικές μονάδες: το 4ο Λύκειο Κέρκυρας, το σχολικό κέντρο Βραγκανιώτικων, την επέκταση του σχολείου στο Βιρό.

Τα έργα αυτά τα παραδώσαμε με σύμβαση, αλλά έκτοτε, καταγράφηκε αναιτιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση στην πρόοδο των εργασιών και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί άρτια και εξοπλισμένα στην μαθητική κοινότητα. Δυστυχώς, επίσης, τα τελευταία χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχαμε στη διάθεση μας όπως το ΕΣΠΑ 2014 -2020, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι εντάχθηκε το 2018 ένα μόνο σχολείο, το δημοτικό σχολείο Γαστουρίου. Αλλά και για αυτό, μέχρι σήμερα, η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει στην δημοπράτησή του !!!

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων ότι στην τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο « δεν έχουν γίνει μελέτες και δεν έχουν κατατεθεί προτάσεις για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων από τους δήμους». Από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020, με κρατική χρηματοδότηση, δημοπρατήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 η επισκευή και η συντήρηση κτιρίων Α’/βαθμιας εκπαίδευσης (200.000 €) και Β! βαθμιας εκπαίδευσης ( 289.220 €), αλλά ακόμα και μέχρι σήμερα δεν έχουν συμβασιοποιηθεί με αποτέλεσμα τα χρήματα να παραμένουν αναξιοποίητα, ενώ η κατάσταση των σχολικών υποδομών είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί τα αντίστοιχα έργα, με ποσό 123.050 € για παρεμβάσεις στην Α! βαθμια εκπαίδευση και άλλα 123.050 € για την Β! βαθμια εκπαίδευση. Πλήρης αδράνεια και προκλητική ολιγωρία. Μετά το 1.100.000 ευρώ που είχαμε στη διάθεση μας για αντιπλημμυρικά έργα,αλλά δεν το αξιοποιήσαμε, τώρα βλέπουμε κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει και στο χώρο της εκπαίδευσης με ένα ποσό περίπου 700.000 που δεν έχει αξιοποιηθεί.

Βλέπουμε επίσης, ότι η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για το σχολείο του Γαστουρίου, ύψους 2.300.000 €, κινδυνεύει να χαθεί. Και την ίδια στιγμή δεχόμαστε, στον 21ο αιώνα, να πηγαίνουν τα παιδιά μας της δίχρονης προσχολικής υποχρεωτικής αγωγής σε κοντέινερ και η δημοτική αρχή μάλιστα να «πανηγυρίζει», για αυτό της το «κατόρθωμα» ότι έδωσε δήθεν λύση!!!.

Επαρκούν άραγε αυτά τα χρήματα για να γίνουν ολιστικές παρεμβάσεις στις σχολικές μας υποδομές με στόχο την αναβάθμιση τους; Η απάντηση είναι ναι, αν υπάρχει στόχευση , οργάνωση και σωστός προγραμματισμός, ώστε ο δήμος να διεκδικεί και να κερδίζει χρηματοδοτήσεις. Πρέπει εν τοις πράγμασι να αποδεικνύουμε το ενδιαφέρον μας για την εκπαίδευση και την παιδεία και ότι είμαστε ικανοί να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία επ΄ ωφελεία της κοινωνίας και κυρίως της νεολαίας μας.