Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η «Κερκυραίων Πολιτεία» για την εκδήλωση με ομιλητή τον Υφ. Παιδείας Α. Συρίγο

Κερκυραίων Πολιτεία
09 Nov 2021 / 08:46

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η πρώτη εκδήλωση του νεοσύστατου σωματείου ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ,

πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρίας, με ομιλητή τον Υφυπουργό Παιδείας  Άγγελο Συρίγο και θέμα :«Ο Καποδίστριας στην άγνωστη συνέλευση των κλεφταρματολών στην Λευκάδα το 1807».
 
Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε σε μια περίοδο της ζωής του Ι. Καποδίστρια, η οποία, αν και δεν είναι ευρέως γνωστή, συνδέεται με την επιτυχή άμυνα της Λευκάδας κατά του Αλή Πασά, χάρι και στην ενεργή ανάμειξη κλεφταρματολών του Ελλαδικού χώρου που κατέφθασαν σε βοήθεια της Ιόνιας Πολιτείας μετά από πρόσκλησή της.
 
Όπως τόνισε ο Υφυπουργός  το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν εξαιρετικά σημαντικό, εξαιτίας του ότι για πρώτη φορά εμφανίζονται Έλληνες οπλαρχηγοί, να προστρέχουν για την «πατρίδα», προκειμένου να κρατήσουν την ελευθερία της Λευκάδας, αγωνιζόμενοι εκτός των στενών γεωγραφικών ορίων που δρούσαν.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Σπύρος Κλαδάς, παρουσίασε τους σκοπούς του Σωματείου.

 
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Είμαι πεπεισμένος, ότι η Κέρκυρα χρειάζεται όσο ποτέ έντονο και ευρύ δημόσιο διάλογο για τα μείζονα αλλά και ελάσσονα ζητήματα που την απασχολούν.
Αποτελεί άλλωστε πλεονέκτημα της δημοκρατικής λειτουργίας η παράθεση επιχειρημάτων για σχέδια, ιδέες ή και απλές σκέψεις για την επίλυση προβλημάτων ζωτικής επιρροής για την κοινωνική συγκρότηση, τα οποία χρωματίζουν την στυγνή πραγματικότητα και δημιουργούν κοινό πλαίσιο αναφοράς σε όλους μας.
Το Σωματείο με την επωνυμία «Κερκυραίων Πολιτεία» έχει σκοπό την υποστήριξη πολιτικών, που επικεντρώνονται στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και στην συλλογή πόρων με σκοπό την ανανέωση των υποδομών μας, δημόσιων και ιδιωτικών, τον εκσυγχρονισμό υπηρεσιών και τελικά την ανάκτηση της
 προόδου».
 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Νήσων Νεκτάριος, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μ. Υδραίου, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γ. Μαχειμάρης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Π. Αγγελόπουλος, η εντεταλμένη Σύμβουλος Παιδείας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας Μ. Ζερβού, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης  Σ. Μωραΐτης, ο Πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας Α. Μακρής, ο Πρόεδρος του Ν.Α.Ο.Κ. Γ. Δημουλής, ο Πρόεδρος της ένωσης Χορωδιών Κέρκυρας Π. Κοντός, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Κέρκυρας Σ. Παντελιός, ο Πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Κ.  Ι. Βλαχόπουλος.