Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καταλήψεις: Άγνωστο αν θα αντικατασταθεί ο κατεστραμμένος εξοπλισμός

ΕΠΑΛ
08 Nov 2021 / 15:06

Kαταστράφηκαν υπολογιστές, ένα καινούριο όχημα για τα Εργαστήρια Μηχανικών Αυτοκίνητων, ενώ κλάπηκαν laptop, ο 3D εκτυπωτής, προσομοιωτές και εξειδικευμένες συσκευές

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις πύλες του μόλις πριν μια εβδομάδα κατάφερε να ανοίξει το Εργαστηριακό Κέντρο Κέρκυρας στο σχολικό συγκρότημα στο Μαντούκι, μετά τους σοβαρούς βανδαλισμούς που προκλήθηκαν στο χώρο και τις ανεπανόρθωτες καταστροφές στον εξοπλισμό του από τις πολυήμερες καταλήψεις του προηγούμενου διαστήματος.

Η καταγραφή των ζημιών και ο απολογισμός των κατεστραμμένων και των κλοπιμαίων συνεχίζεται, ωστόσο σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηριακού Κέντρου Παναγιώτη Καρβούνη, ο εξοπλισμός που καταστράφηκε δεν πρόκειται να αντικατασταθεί ελλείψει χρημάτων! «Ο εξοπλισμός τελείωσε, χάθηκε. Δεν υπάρχουν χρήματα που να μπορούν να καλύψουν την δαπάνη για αγορά νέου. Τα χρήματα που περισσεύουν από τα λειτουργικά έξοδα δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι καταστροφές του εξοπλισμού», αναφέρει στην «Ε» ο κ.Καρβούνης.

Μάλιστα, όπως τονίζει, καθότι η προμήθεια του εξοπλισμού – η αξία του ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ- προήλθε κυρίως από προγράμματα ΕΣΠΑ, εκτιμάται ότι μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν, το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί ενδεχομένως να πληρώσει μέρος της δαπάνης του τελευταίου έργου (με ΕΣΠΑ μέσω του Υπ. Παιδείας, ύψους περί 400.000 - 500.000 ευρώ), το οποίο έχει εν μέρει παραδοθεί.

«Ο ανάδοχος παραδίδει τον εξοπλισμό, τοποθετείται προς χρήση και μετά από ένα διάστημα έρχεται η Επιτροπή για να ελέγξει αν όλα λειτουργούν και είναι χρήσιμα. Από την στιγμή που καταστράφηκε ο εξοπλισμός, πώς θα πληρώσει η ΕΕ για ένα έργο για το οποίο δεν θα μπορεί να υπογράψει ότι παραδόθηκε;», διευκρινίζει ο κ. Καρβούνης.

Οι ζημιές

Σύμφωνα με τον ίδιο από τους βανδαλισμούς άνευ προηγουμένου, καταστράφηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένα καινούριο αυτοκίνητο για τα Εργαστήρια Οχημάτων Μηχανικών Αυτοκίνητων, ενώ κλάπηκαν laptop, ο τρισδιάστατος εκτυπωτής, προσομοιωτές και εξειδικευμένες συσκευές. Οι ζημιές έως τώρα ανέρχονται στις 50.000 ευρώ, αν και η αρχική εκτίμηση ξεπερνούσε τις 100.000 ευρώ. Ωστόσο το ποσό δεν αποκλείεται να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω, καθώς η καταγραφή ζημιών συνεχίζεται. «Θέσαμε ως προτεραιότητα την ασφάλεια του ΕΚ και υποχρεωθήκαμε να ηλεκτροσυγκολλήσουμε τους χώρους, γιατί τα λουκέτα τα άνοιγαν. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απογραφές, υπολείπονται σε κάποια ακόμη εργαστήρια», σχολίασε ο κ. Καρβούνης.

Χωρίς εργαστήρια τρία σχολεία

Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του, το Εργαστηριακό Κέντρο, μπόρεσε να καλύψει μόνο τις ανάγκες του 1ου ΕΠΑΛ, στο οποίο φοιτούν 400 μαθητές. Ωστόσο το Εργαστηριακό Κέντρο υποστηρίζει επιπλέον περί τους 720 μαθητές από το Εσπερινό ΕΠΑΛ, το 2ο ΕΠΑΛ αλλά και από το Δημόσιο ΙΕΚ Κέρκυρας. «Το Εργαστηριακό Κέντρο υπολειτουργεί και δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει την πρώτη εβδομάδα που άνοιξε τους μαθητές από τα άλλα τρία σχολεία. Καταβάλλουμε προσπάθειες γι’ αυτόν τον σκοπό ώστε σύντομα να πραγματοποιούν οι μαθητές τα εργαστηριακά μαθήματα», τόνισε ο ίδιος.

Για τους βανδαλισμούς και τις κλοπές έχουν κατατεθεί ήδη πέντε μηνύσεις από τον κ. Καρβούνη, ενώ αναμένεται να κατατεθεί συμπληρωματική, με βάση τα στοιχεία των κλοπιμαίων και των καταστροφών με την ολοκλήρωση της καταγραφής.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ