Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα καθυστέρηση για το εργοστάσιο απορριμμάτων της Κέρκυρας

Εργοστάσιο απορριμμάτων
03 Nov 2021 / 15:32

Στις 11 Ιανουαρίου μεταφέρθηκε το άνοιγμα των προσφορών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της δημοπράτησης του εργοστασίου απορριμμάτων της Κέρκυρας μετά την απόφαση του ΣτΕ να αναπέμψει την αίτηση αναστολής που είχε καταθέσει η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ στην Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων ανέβαλε για πέμπτη συνεχή φορά την ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών για το εργοστάσιο απορριμμάτων της Κέρκυρας στο Τεμπλόνι, μεταθέτοντας την διαδικασία για τις 11 Ιανουαρίου του 2022, την ώρα ωστόσο που ο χρόνος πιέζει μετά τις συνεχείς καθυστερήσεις που έχουν προηγηθεί για την ολοκλήρωση του έργου και την απορρόφηση της χρηματοδότησης μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Επέστρεψε τον φάκελο

Όπως τόνισε στην «Ε» ο διευθυντής Ανάπτυξης Έργων της ΗΛΕΚΤΩΡ στην Ελλάδα, Δημήτρης Παπαδόπουλος, το ΣτΕ, στο οποίο είχε προσφύγει η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ, μετά την σιωπηρή απόρριψη της προδικαστικής προσφυγής από την ΑΕΠΠ, επέστρεψε τον φάκελο στην Ανεξάρτητη Δικαστική Αρχή ζητώντας να βγάλει απόφαση επί του θέματος. Υπενθυμίζεται ότι η ΗΛΕΚΤΩΡ ήταν η μόνη εταιρεία, η οποία κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφοράς για την κατασκευή του εργοστασίου της Κέρκυρας δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την συμμετοχή της, καθώς το έντυπο οικονομικής προσφοράς δεν γινόταν αποδεκτό από την ψηφιακή πλατφόρμα του ΕΣΗΔΙΣ.

Η ΗΛΕΚΤΩΡ τότε είχε αντιδράσει για την κακή σύνθεση του διαγωνισμού καταθέτοντας προδικαστική προσφυγή που είχε οριστεί να εκδικαστεί στις 30 Ιουλίου από την Ανεξάρτητη Δικαστική Αρχή. «Ζητάμε την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το εργοστάσιο της Κέρκυρας. Αν χάσουμε πρωτόδικα θα προσφύγουμε στο ΣτΕ. Εάν πάλι κερδίσουμε, είναι πολύ πιθανόν τα άλλα υποψήφια σχήματα να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, γιατί ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί», ανέφερε ο κ.Παπαδόπουλος.

Κίνδυνοι

Εκτιμώντας τους κινδύνους που εγκυμονούν για την απορρόφηση της χρηματοδότησης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, λόγω των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων, τόνισε ότι η λύση θα ήταν να ακυρώσει ο ΦΟΔΣΑ τον διαγωνισμό και να τον επαναπροκηρύξει με τα ίδια τεύχη δημοπράτησης. «Αν δεν ληφθεί πολιτική απόφαση για κάτι τέτοιο υπάρχει το ρίσκο να ακυρωθεί το έργο σε περίπτωση που δικαιωθεί η ΗΛΕΚΤΩΡ », εξήγησε ο ίδιος.

Επισήμανε δε, ότι η διαδικασία από την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού μέχρι την ανάδειξη του αναδόχου θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, σε αντίθεση με την υφιστάμενη, όπου υπάρχει αβεβαιότητα, λόγω των δικαστικών αποφάσεων που εκκρεμούν και των εξελίξεων που αναμένονται βάσει αυτών.

Εντός χρονοδιαγράμματος

Προς το παρόν πάντως η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ παραμένει σταθερή στο αρχικό της πλάνο αν και όλα τα πιθανά σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων. «Δεν υπάρχει λόγος για επαναπροκήρυξη του έργου. Θα ολοκληρωθεί εντός της προγραμματισμένης περιόδου και θα υπάρξει αναθεώρηση με την ανάδειξη του αναδόχου. Όλοι πάντως οι υποψήφιοι ανάδοχοι αλλά και η ΗΛΕΚΤΩΡ έχουν τα μεγέθη και τις υποδομές για να εκτελέσουν το έργο γρήγορα και εντός χρονοδιαγράμματος», δήλωσε στην «Ε» ο Γενικός Διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων Βασίλης Αναλύτης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ