Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το «πανόραμα» των παθογενειών της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας στην Επιτροπή Διαβούλευσης

Επιτροπή Διαβούλευσης
02 Nov 2021 / 16:03

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε «Πύργο της Βαβέλ» εξελίσσεται - όπως αναμενόταν- η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας

που συνεδρίασε τη Δευτέρα για πρώτη φορά μετά από αναβολές.

Ως μοναδικό θέμα συζήτησης έχει τεθεί η έγκριση του Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν δημιουργώντας εντάσεις.

Δικαιολογημένα, εφόσον φορείς με διαφορετικά, συχνά εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα, καλούνται να ομονοήσουν κάτω από μια "ομπρέλλα" με γνώμονα την ιδιότητα του Μνημείου UNESCO. 

Ιδιότητα η οποία ουδέποτε έχει εφαρμοστεί με συστηματικό και συντεταγμένο τρόπο και κατα γενική ομολογία το μόνο που έχει αποφέρει είναι συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις.

Στη δεύτερη αυτή προσπάθεια συνεδρίασης παραβρέθηκαν περίπου τριάντα φορείς, κυρίως επαγγελματικοί, το ΤΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων Φίλων ΑμΕΑ, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Καρύδης, Σπύρος Πουλής και Βασίλης Μελίδης, ενώ την εισήγηση έκανε ο Προϊστάμενος του Γραφείου Παλιάς Πόλης Λεωνίδας Στανέλλος και την Προεδρία της Επιτροπής είχε ο Δημήτρης Μεταλληνός.    

Αποχώρησαν οι μόνιμοι κάτοικοι

Ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης με εκπρόσωπο τον Νίκο Ολύμπιο αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Αιτιολογώντας τη στάση τους ανέφεραν ότι κανένα από τα ενδελεχή υπομνήματα που έχουν καταθέσει κατά καιρούς δεν έχει ληφθεί υπόψη κατά τη κατάρτιση του Κανονισμού.
Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Συλλόγου ανέφερε «Θεωρούμε την παρούσα επιτροπή αναρμόδια να αποφασίσει με δεδομένο ότι και καμία πρόταση κανενός φορέα της παλιάς πόλης δεν έχει ληφθεί υπόψη στην σύνταξη του κανονισμού.

Ζητάμε να καταχωρηθεί στα πρακτικά της επιτροπής η επιστολή με τις θέσεις του Συλλόγου μας η οποία σημειωτέον εγκρίθηκε ομόφωνα από την ΓΣ μας την Κυριακή 17/10/2021

Απαιτούμε να λειτουργήσει η επιτροπή φορέων μνημείου σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης, ως η μόνη αρμόδια να αποφασίσει για αυτό το θέμα.
Αποχωρούμε από την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής καθώς την θεωρούμε αναρμόδια και γιατί για άλλη μια φορά νοιώθουμε ότι καλούμαστε σε διαβούλευση που κανείς δεν μας ακούει».. 

Εκ μέρους του Συλλόγου Σαν Τζάκομο η Αλίκη Κατσαρού, δήλωσε ότι θεωρούν αδιέξοδη τη διαδικασία της Επιτροπής Διαβούλευσης, κρίνουν ότι επείγει η θέσπιση ελεγκτικού μηχανισμού για την εφαρμογή ήδη υπαρχόντων κανόνων και νομοθετικών ρυθμίσεων ρυθμίσεων και ότι ο Σύλλογος San Giacomo έχει καταθέσει εγκαίρως και εγγράφως τις προτάσεις του.
  
Ζωντανός οργανισμός

Οι τοποθετήσεις ενός εκάστου φορέα σχεδίασαν το «πανόραμα» των παθογενειών της Παλιάς Πόλης - Μνημείου UNESCO. «Η κυριότερη ένσταση των επαγγελματιών, είναι ότι ο Κανονισμός είναι ένα πλέγμα απαγορεύσεων και περιορισμών, χωρίς ωστόσο να συνοδεύεται από εφικτές εναλλακτικές λύσεις» λέει στην  "Ε" ο επαγγελματίας εστίασης, μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΕ, Βασίλης Βασιλάκης. 

Παρατήρηση κοινώς αποδεκτή είναι ότι η πόλη - μνημείο είναι παράλληλα ένας ζωντανός οργανισμός, όπου ζει, εργάζεται και βιοπορίζεται κόσμος, επομένως δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένο μουσειακό συγκρότημα, όπως π.χ. ο Παρθενώνας. 

Το μέρος και το όλον

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, από τους επαγγελματίες ζητήθηκε επίσης να τεθούν κατ' αρχήν οι βασικές «κόκκινες γραμμές» από φορείς ΑμΕΑ, Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Αστυνομία και επιπλέον να δοθεί λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ζήτησαν δηλαδή τα επιλυθούν πρώτα τα επιμέρους θέματα και έχοντας αυτά ως «μπούσουλα», να χτιστεί στο σύνολό του ο Κανονισμός.

Όπως γίνεται προφανές, για το φιλόδοξο εγχείρημα, χρειάζεται το Γραφείο Παλιάς Πόλης να στελεχωθεί από ομάδα ειδικών, προκειμένου να συνταχθεί ένας Κανονισμός που να μην είναι ένα προσχηματικό κείμενο - κενό γράμμα.

Επόμενη συνεδρίαση

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Μεταλληνό, η διαβούλευση συμφωνήθηκε ότι θα συνεχιστεί, ενώ στο μεταξύ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΑμεΑ, κάτοικοι, επαγγελματίες) μπορούν να καταθέτουν τις παρατηρήσεις τους, και με τη συνδρομή του ΤΕΕ και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων θα επιχειρηθεί να συμφωνηθεί ένας κοινά αποδεκτός "οδικός χάρτης". Προτάθηκε να συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή στις αρχές Δεκεμβρίου σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ