Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αρχίζουν τα έργα στα γεφύρια Άφρας και Μεσογγής

Γέφυρα
29 Οκτωβρίου 2021 / 10:53

Οι μελέτες του κλιμακίου του Μηχανικού ΓΕΕΘΑ για παρεμβασεις μεγαλύτερης κλίμακας αναμένονται εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σύσκεψη με θέμα τις καταστροφές της θεομηνίας «Μπάλλος»  πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του Γ.Γ. Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, με τη συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών Π.Ε. Κέρκυρας Κώστα Ζορμπά, Υποδομών Μανώλη Ορφανουδάκη, Πολιτικής Προστασίας Νίκου Μηλιώτη και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκου Μουζακίτη και του βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανου Γκίκα.

Μετά την αποχώρηση του κλιμακίου των αξιωματικών του μηχανικού των ενόπλων δυνάμεων, το βάρος της αποκατάστασης των καταστροφών επωμίζεται εξ ολοκλήρου η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τα έργα καθαρισμών των ρεμάτων να συνεχίζονται.

Η σημαντική συνδρομή του στρατού έγκειται στη σύνταξη των οικονομοτεχνικών μελετών για τις μεγαλύτερες τεχνικές παρεμβάσεις. «Η κύρια συνδρομή του κλιμακίου των εμπειρογνωμόνων των ΕΔ του στρατού θα είναι σε μελετητικό επίπεδο και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αναμένει να έχει τις μελέτες άμεσα, πιθανότατα εντός των επόμενων ημερών», επεσήμανε στην "Ε" ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς.

Υπενθυμίζεται ότι τα μηχανήματα βαρέως τύπου του στρατού κρίθηκαν ακατάλληλα για παρεμβάσεις, λόγω της μορφολογίας του εδάφους της Κέρκυρας που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αργιλώδες και δεν μπορεί να τα υποστηρίξει. 

Στο εξής, η Περιφέρεια επιδιώκει να προχωρήσει στην αποκατάσταση των καταστροφών του «Μπάλλου» με συνοπτικές διαδικασίες, τις οποίες επιτρέπει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης της Π.Ε. Κέρκυρας. Ο λόγος γίνεται τόσο για τα άμεσα έργα, όπως απομάκρυνση φερτών υλικών και καθαρισμοί ρεμάτων, όπως και τα μεγαλύτερης κλίμακας τεχνικά έργα. 

Χρηματοδότηση

Σύμφωνα με τον κ. Ζορμπά, η Περιφέρεια έχει άμεσα στη διάθεσή της, το ποσό του 1.500.000 ευρώ, το οποίο είχε ήδη προϋπολογιστεί. Επίσης άμεσα διαθέσιμο είναι και κονδύλι ύψους 500.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή συνολικά 2 εκ. ευρώ, για άμεσα έργα μικρής κλίμακας. 
Παράλληλα έχουν υποβληθεί προς έγκριση από το Υπουργείο Ανάπτυξης, τεχνικά δελτία για χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων ευρώ.  

Άμεσες αναθέσεις

«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε άρθρο της κείμενης νομοθεσίας που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε απευθείας αναθέσεις» λέει στην "Ε" ο Μανώλης Ορφανουδάκης, αντιπεριφερειάρχης Υποδομών.

«Ο χρονικός ορίζοντας της ολοκλήρωσης, εξαρτάται από τις απαιτήσεις της τεχνικής παρέμβασης. Εμείς θα εξασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσουμε άμεσα στις αναθέσεις.

Γεφύρια

Από αύριο, Σάββατο, ξεκινούν εργασίες στο γεφύρι της Άφρας, όπου έχει υποχωρήσει το τοιχίο αντιστήριξης και κομμάτι του δρόμου, ενώ από τη Δευτέρα πιάνει δουλειά ο εργολάβος στο γεφύρι της Μεσογγής», προσθέτει ο κ. Ορφανουδάκης. 

Για το γεφύρι του Ποταμού έχει προκριθεί η λύση της στήριξης με τσιμεντοενέσεις, εάν κάτι τέτοιο εγκριθεί από το ΚΑΣ. 
Η γέφυρα Μπέλλεϊ παρουσιάζει αρκετά μειονεκτήματα εάν γίνει άμεση τοποθέτηση, πχ. είναι κατάλληλη μόνον για ΙΧ. Δεν θεωρείται επίσης κατάλληλη για κατοικημένες περιοχές λόγω μεγάλου θορύβου, ζητήματα που έχουν επισημανθεί στους κατοίκους.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ