Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι επεμβάσεις που χρειάζονται ξεπερνούν τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης

Μπάλλος
21 Οκτωβρίου 2021 / 15:34

15 εκατ. ευρώ ζήτησε η ΠΙΝ για έργα θωράκισης του νησιού - 5 εκατ. ευρώ αιτήθηκε ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Δευτέρα καταφθάνει στην Κέρκυρα ο Υποστράτηγος Μ. Κλούβας, διευθυντής του Μηχανικού στο ΓΕΕΘΑ και διευθυντής της ΜΟΜΚΑ μαζί με επιτελείο τριών συνταγματαρχών για την επιθεώρηση των κρίσιμων υποδομών  που επλήγησαν από το σφοδρό χτύπημα του «Μπάλλου» με σκοπό την συνδρομή του στρατού για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία.

Η καταγραφή των ζημιών στο μεταξύ συνεχίζεται από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμού, ωστόσο, οι επεμβάσεις που θα χρειαστεί να γίνουν, ως επί το πλείστον ξεπερνούν την τεχνική γνώση των αρμόδιων Υπηρεσιών τους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, αν όχι σε όλες, τα έργα επούλωσης αναμένεται να ανατεθούν σε αναδόχους εργολάβους.

«Οι αντιπλημμυρικές μελέτες είναι έργα που ξεπερνούν την τεχνική γνώση των Υπηρεσιών. Γι’ αυτό ζήτησα από τον Υπ. Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη την εκπόνηση μελέτης κατασκευής για τα αντιπλημμυρικά έργα με την διαδικασία του κατεπείγοντος από το Υπουργείο για να εκπονηθεί άμεσα και γρήγορα. Όλα τα έργα θα ανατεθούν σε αναδόχους κι αυτό διότι οι τεχνικές υπηρεσίες μας είναι υποστελεχωμένες, ενώ δεν είναι σε θέση να σχεδιάσουν ειδικές τεχνικές μελέτες.

Έχουμε στη διάθεσή μας μόνο ένα word πρόγραμμα και παλεύουμε πάνω από ένα χρόνο για την προμήθεια υπολογιστικών προγραμμάτων, όπως σχεδιαστικά που δεν έχουμε», τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Υπηρεσιών και Υποδομών Μ. Ορφανουδάκης.

Όπως είπε, στάλθηκε ήδη αίτημα στην Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών Μνημείων για την Γέφυρα Ποταμού, προκειμένου να τοποθετηθεί ανάντη, στρατιωτικού τύπου γέφυρα, για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέχρι την αναστήλωση της υπάρχουσας. Στις κύριες προτεραιότητες , όπου και θα γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνονται, όπως είπε, τα τρία μεγάλα ρέματα, δηλαδή της Καβαλάραινας, του Ποταμού και της Μεσογγής.

18 εκατ. ευρώ ζήτησε η ΠΙΝ

Στη  σύσκεψη, υπό τον κ.Στυλιανίδη, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, ζήτησε χρηματοδότηση ύψους συνολικά 18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ αφορούν την Κέρκυρα, με βάση το σύνολο της καταγραφής για τις εκτιμώμενες βλάβες, και τα υπόλοιπα τρία για την Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο (από 1,5 εκατ. ευρώ σε κάθε μία).

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας

Όσον αφορά τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, όπως δήλωσε στην ΕΡΑ Κέρκυρας, η Μερόπη Υδραίου, ζητήθηκε μια έκτακτη πρώτη χρηματοδότηση ύψους 500.000 – 600.000 ευρώ για να καλυφθούν οι δαπάνες το διάστημα από τις 14 – 21 Οκτωβρίου και αφορούσαν σε παρεμβάσεις αποκατάστασης της βατότητας στο οδικό δίκτυο κ.α.

Παράλληλα ο δήμος έχει στείλει ήδη αίτημα για χρηματοδότηση ποσού 4.5-5 εκατ. ευρώ περίπου προκειμένου να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομών. «Τα τεχνικά δελτία θα τα εξειδικεύσουμε και θα αφορούν κυρίως σε τοιχία αντιστήριξης, αποκατάστασης οδοποίιας με τοιχία, αλλά και παρεμβάσεις σε πρανή και σε πλαγιές ώστε να μην έχουμε κατολισθήσεις ειδικά στις Δ.Ε Παρελίων και Αχιλλείων  που λόγω της χαλαρότητας των εδαφών, υπάρχει κατάρρευση και εύκολη κατολίσθηση και κατάπτωση των πλαγιών και των πρανών», δήλωσε η κ.Υδραίου στην ΕΡΑ Κέρκυρας.

Δήμος Νότιας Κέρκυρας

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νότιας Κέρκυρας Ν.Κουρτέσης, η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται, ενώ αναμένεται να υπάρχει μια πλήρης εικόνα την ερχόμενη Δευτέρα. Μέχρι χθες το πρωί πάντως είχαν κατατεθεί πάνω από 60 αιτήματα για αποζημιώσεις οικίας ή οικοσκευών. Όσον αφορά τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν σε υποδομές τόνισε ότι για την περιοχή της Παυλιάνας, όπου και κατέρρευσε μεγάλο τμήμα του ορεινού όγκου, θα χρειαστούν πολλά τοιχία αντιστήριξης, ενώ ολική αποκατάσταση απαιτείται στο οδικό δίκτυο στην Μεσογγή, στον ποτάμιο δρόμο και στα Μωραΐτικα, όπως και στα τεχνικά έργα ομβρίων υδάτων. Όπως τόνισε, όπου απαιτηθεί, θα ζητηθεί η συνδρομή του ΤΕΕ Κέρκυρας και των ιδιωτών εργολάβων.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ


Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ