Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σωματείο Ναυτεργατών Κέρκυρας: Το «μπαλάκι» ελέγχων covid στα πληρώματα των πλοίων

Σωματείο Ναυτεργατών Κέρκυρας
21 Οκτωβρίου 2021 / 15:17

Επειδή οι έλεγχοι προσωπικών στοιχείων των επιβατών είναι υποχρέωση εντεταλμένων οργάνων και όχι ναυτικών και υπαλλήλων εκδοτηρίων, ζητάμε την άμεση απόσυρση της ανωτέρω ΚΥΑ

Η επιστολή του Σωματείου Ναυτεργατών Κέρκυρας προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:

Πρoς: ΥΝΑΝΠ
   
 Κοιν: ΠΝΟ – Ναυτεργατικά σωματεία
          Ναυτιλιακές εταιρείες
          ΠΙΝ

Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του αρχηγείου λιμενικού σώματος Ελληνικής ακτοφυλακής με ημερομηνία 19/7/2021, με πηχυαίο τίτλο « Γ. Πλακιωτάκης: Οι έλεγχοι από το λιμενικό είναι  πλήρεις και αποδίδουν», αναφερθήκατε στην αποτελεσματικότητα των ελέγχων για τα απαραίτητα πιστοποιητικά -βεβαιώσεις, για την αποτροπή διασποράς της πανδημίας, από το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και δηλώσατε:

«Πράγματι, διαπιστώσαμε ελλείψεις στους ελέγχους στα πλοία και γι αυτό αποφασίσαμε να αναλάβει το λιμενικό σώμα τον έλεγχο πριν την επιβίβαση. Πλέον αποδεδειγμένα οι έλεγχοι είναι πλήρεις. Μόνο το τριήμερο, περίπου 2.500 δεν επιβιβάστηκαν στα πλοία σε λιμάνια και πορθμεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, δεν θέλουμε να αναγκαζόμαστε να επιβάλλουμε πρόστιμα και να προβαίνουμε σε συλλήψεις».
    
Και πριν αλέκτωρ λαλήσει, με την δημοσίευση ΚΥΑ στο ΦΕΚ 4577 Β΄ με ημερομηνία 3/10/2021 και με στροφή 180° πετάτε το μπαλάκι της διενέργειας των ελέγχων στις εταιρείες και στα πληρώματα των πλοίων, οι κατά δήλωση σας «πλήρεις και αποδοτικοί έλεγχοι» έγιναν υποχρέωση των ελλειματικών, μη πλήρων και μη αποδοτικών, επίσης θα θέλαμε να συγχαρούμε και τα όργανα του ΚΛ Κέρκυρας που χωρίς τιμωρητική διάθεση, δίνουν το παρών στις αναχωρήσεις, και προβαίνουν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους επιβάλλοντας πρόστιμα σε ναυτεργάτες, που εκτός από τα ολίγα επαγγελματικά τους καθήκοντα έχουν επιφορτιστεί και τη διενέργεια των ελέγχων.
     
Επειδή οι έλεγχοι προσωπικών στοιχείων των επιβατών είναι υποχρέωση εντεταλμένων οργάνων και όχι ναυτικών και υπαλλήλων εκδοτηρίων, ζητάμε την άμεση απόσυρση της ανωτέρω ΚΥΑ. .
 
 
                                                        ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
 
                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Α΄
 
   ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ                               ΧΑΝΑΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ