Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλεξάκης: Ευχαριστίες προς Κράτσα για την εμπιστοσύνη και το νέο χαρτοφυλάκιο

ΑΛΕΞΑΚΗΣ
21 Οκτωβρίου 2021 / 12:58

Αλεξάκης: Ευχαριστίες προς Κράτσα για την εμπιστοσύνη και την ανάλυψη του νέου χαρτοφυλακίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε ευχαριστήρια γραπτή δήλωση για την ανάληψη του νέου χαρτοφυλακίου Τουρισμού - Πολιτισμού προέβη ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Αλ.Αλεξάξης. Στην δήλωσή του ευχαριστεί την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρ.Κράτσα για την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του, ενώ κάνει και έναν μίνι απολογισμό για την θητεία του ως Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Ανταγωνιστικότητας. 

Ακολουθεί η δήλωση:
Στο πλαίσιο της πρόσφατης αλλαγής των χαρτοφυλακίων Χωρικών και Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, αποδέχτηκα με ικανοποίηση την πρόταση της Περιφερειάρχη για την ανάληψη καθηκόντων στην θεματική του τουρισμού και πολιτισμού. Την ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο μου και των συνεργατών μου, αλλά και για την αγαστή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει.

Έχοντας πλήρη επίγνωση της ευθύνης που απορρέει από την βαρύτητα του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας, δηλώνω πρόθυμος να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις, προκειμένου να ανταποκριθώ επάξια στα καθήκοντα μου.

Η θεσμική εκπροσώπηση του τουρισμού αποτελεί για εμένα μεγάλη πρόκληση, μιας και δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά εδώ και αρκετά χρόνια. Στο νέο αυτό εγχείρημα, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η συνεργασία μου και η άμεση επαφή με τους φορείς του τουρισμού όλων των νησιών, οι οποίοι μπορούν να διατυπώσουν ρεαλιστικές προτάσεις, μεταφέροντας το στίγμα της αγοράς και της τουριστικής πραγματικότητας όπως την βιώνουν και την αξιολογούν μέσα από την  επαγγελματική τους ενασχόληση και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Γνωρίζω εκ των προτέρων ότι θα είναι δίκαιοι και αυστηροί κριτές του έργου μου,   πάντα με διάθεση υποστήριξης και προαγωγής των κοινών στόχων και συμφερόντων όλων των πλευρών.

Πρόκειται για τους συναδέλφους μου άλλωστε, με τους οποίους μας συνδέει προσωπική σχέση ετών, αλλά είναι και συνοδοιπόροι  στο δύσκολο έργο μας. Για αυτό και προσβλέπω σε έναν παραγωγικό και δημιουργικό διάλογο, όπου θα διατυπώνονται θέσεις και απόψεις, αλλά και ωφέλιμη κριτική.

Ο τομέας του πολιτισμού αποτελεί ένα πολυσυλλεκτικό καμβά δημιουργίας, αφού κάθε νησί έχει πλούσια και ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικό απόθεμα, το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε, πάντα με σεβασμό στο παρελθόν, θέτοντας τις βάσεις για την παρακαταθήκη του μέλλοντος.

Νιώθω τυχερός θα έλεγα που μου δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψω πτυχές της ιστορίας και της παράδοσης των νησιών μας που έχουν διαμορφώσει την ταυτότητα και την κουλτούρα μας.

Πιστεύω μάλιστα ότι το πολιτισμικό στοιχείο που υπάρχει διάχυτο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των Επτανήσων, μπορεί να αποτελέσει την βάση πάνω στην οποία θα χτίσουμε την αναβάθμιση και διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος, διασφαλίζοντας έτσι τους όρους της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης στα Ιόνια Νησιά.

Ο τουριστικός κλάδος δοκιμάστηκε σκληρά εξαιτίας των πρωτόγνωρων και αιφνίδιων περιορισμών που επέβαλλε η πανδημία. Συνεπώς, η προσπάθεια ανάκαμψης και η ομαλή πορεία της τουριστικής δραστηριότητας συντελείται με όρους ακόμη πιο σύνθετους, μέσα σε ένα περιβάλλον εντεινόμενου ανταγωνισμού.
Από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα επηρεάστηκε σαφώς και η επιχειρηματικότητα, ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο παραδίδω στον φίλτατο Γιώργο Στασινόπουλο, με την βεβαιότητα ότι θα εργαστεί μεθοδικά και αποτελεσματικά για την ενδυνάμωση του επιχειρείν στα Ιόνια Νησιά.

Στο διάστημα της θητείας μου ως Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας, προσπάθησα να δημιουργήσω έναν δίαυλο επικοινωνίας του επιχειρηματικού κόσμου με την αυτοδιοίκηση, που δεν υπήρχε σε προηγούμενες περιόδους, πιστεύοντας ότι αυτό πρέπει να λάβει μόνιμο και ουσιαστικό χαρακτήρα.

Πιο συγκεκριμένα, η δημιουργία υπηρεσιακής δομής για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, ήταν από τις βασικές προτάσεις που καταθέσαμε στο πλαίσιο της τροποποίησης του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας της Περιφέρειας και αυτό γιατί η υπηρεσιακή κάλυψη είναι πρωταρχικής σημασίας στην δημόσια διοίκηση, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα έργο ή μια δράση.

Μέσα από επιμορφωτικά και ενημερωτικά προγράμματα για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, όπου συμμετείχαν δωρεάν αρκετοί επιχειρηματίες από όλα τα νησιά, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την σπουδαιότητα της εξαγωγικής δυνατότητας των επιχειρήσεων, όχι μόνο για λόγους οικονομικού οφέλους, αλλά και την ενίσχυση του παραγωγικού προφίλ της Περιφέρειας.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται αξιόλογες προσπάθειες από πολλούς επιχειρηματίες, οι οποίοι δίνουν πνοή σε καινοτόμες και νεοφυείς δράσεις, παράγοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας. Η δημιουργική επιχειρηματικότητα και η επιχειρηματική ανακάλυψη, πρέπει να αναδειχθούν ώστε ακόμη και μικρού μεγέθους επιχειρήσεις να διαφοροποιηθούν, να αναπτυχθούν και να αντέξουν στην μάχη του ανταγωνισμού.

Καθένας από εμάς κρατά στα χέρια του ένα μικρό ή μεγαλύτερο κομμάτι από το μέλλον του τόπου μας.
Κάθε κομμάτι είναι εύθραυστο και έχει ήδη υποστεί πολλές ρωγμές.
Οφείλουμε να το παραδώσουμε ατόφιο στις επόμενες γενιές, προσπαθώντας να θεραπεύσουμε όσα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του.

Από το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη
Τουρισμού & Πολιτισμού