Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Την Πέμπτη στην Κέρκυρα κλιμάκιο του Υπ. Πολιτισμού για τις καταστροφές μνημείων από τον «Μπάλλο»

Στέφανος Γκίκας
20 Οκτωβρίου 2021 / 08:39

Συνάντηση Στέφανου Γκίκα με Γ.Γ. Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου για τις καταστροφές στη Βενετσιάνικη Κρήνη και σε άλλα Μνημεία

ΑΘΗΝΑ. Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργο Διδασκάλου, είχε την Τρίτη ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, με βασικό θέμα συζήτησης τις άμεσες σωστικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν στα μνημεία της Κέρκυρας που υπέστησαν καταστροφές από την θεομηνία «Μπάλλος».

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής επικεντρώθηκε στην μεγάλη καταστροφή που υπέστη το μνημείο της Βενετσιάνικης Κρήνης στο Κομπίτσι και ζήτησε την άμεση συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στη γέφυρα του Ποταμού καθώς και στην πτώση του τείχους στον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο (ΚΓΣ).

Ο κ. Διδασκάλου ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι την Πέμπτη θα επισκεφτεί την Κέρκυρα κλιμάκιο Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, το οποίο θα πραγματοποιήσει αυτοψία στο μνημείο της Βενετσιάνικης Κρήνης, προκειμένου να δρομολογηθεί το ταχύτερο η αποκατάστασή της.

Σε ότι αφορά στο τείχος του ΚΓΣ, ο Γενικός Γραμματέας εξήγησε ότι η επισκευή του θα γίνει με μέριμνα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.  Παράλληλα, επεσήμανε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ώστε να εγκρίνει με ταχείες διαδικασίες οποιαδήποτε σωστική παρέμβαση ήθελε απαιτηθεί για την γέφυρα του Ποταμού.

Κατά την συνάντηση πραγματοποιήθηκε επίσης τηλεδιάσκεψη με τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Ανδρέα Φλώρο, ο οποίος τόνισε την ανάγκη άμεσης παρέμβασης στη δυτική πτέρυγα των Ανακτόρων, όπου στεγάζονται τα γραφεία των Διδασκόντων του Πανεπιστημίου, αφού λόγω των έντονων βροχοπτώσεων σημειώθηκε εισροή υδάτων.

Όπως διευκρινίστηκε, η αναγκαία αυτή παρέμβαση θα γίνει με έξοδα του Ιονίου Πανεπιστημίου, μετά από σχετική έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.
Θέμα συζήτησης, τέλος, απετέλεσε και η πρόοδος στην εκπόνηση του Master Plan των Φρουρίων από το ΕΜΠ.