Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπάλλος: Καταστροφή χωρίς προηγούμενο

Αλέξανδρος Αλεξάκης
19 Οκτωβρίου 2021 / 12:41

Η «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» προτείνει την εφαρμογή ειδικού πλαισίου έκτακτων μέτρων ανακούφισης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που υπέστησαν καταστροφή

Οι προτάσεις Η θεομηνία που έπληξε την Κέρκυρα την περασμένη εβδομάδα, ήταν εξαιρετικά σφοδρή αλλά και πρωτόγνωρη ταυτόχρονα για τα καιρικά δεδομένα του νησιού. Και ενώ η Κέρκυρα γνωρίζει από μακρά και παρατεταμένη περίοδο βροχοπτώσεων, η ένταση και η έκταση του φαινομένου, άφησε ανυπολόγιστες ζημιές σε ιδιωτική περιουσία και δημόσιες υποδομές.

Οι ορμητικοί χείμαρροι προκάλεσαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως στις περιοχές που τις διαρρέουν ποτάμια, ενώ ενεργοποιήθηκαν ρέματα, στα οποία δεν είχε παρατηρηθεί κατά το παρελθόν τόσο μεγάλος όγκος νερού. Στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές υπήρξαν πολλές κατολισθήσεις ή και καθιζήσεις του εδάφους εξαιτίας της ορμής και της ποσότητας του νερού, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πολλών χωριών και οικισμών της μέσης και νότιας Κέρκυρας.

Ο απολογισμός τραγικός, καθώς πολλοί συμπολίτες μας είδαν τους κόπους μιας ζωής να παρασύρονται από τόνους ομβρίων υδάτων, το οδικό δίκτυο να υφίσταται τεράστιες ζημιές, ενώ ακόμη και μνημεία ανυπολόγιστης ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας δεν έμειναν αλώβητα από την μανία του κυκλώνα. Τα παραπάνω αποτελούν τραγική αποτίμηση της κατάστασης, την στιγμή που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληγές που αποκαλύφθηκαν με την υποχώρηση των υδάτων.

Δυστυχώς οι ορμητικοί χείμαρροι δεν παρέσυραν στον όλεθρο μόνο τους κόπους μιας ζωής των συνανθρώπων μας, αλλά μοιάζουν να ξέπλυναν βίαια την πολύχρονη αδυναμία των θεσμικών παραγόντων να θωρακίσουν, να προνοήσουν και να προστατεύουν τελικά τον τόπο από ακραία ή λιγότερο ακραία καιρικά φαινόμενα. Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι είναι αργά να κλαίμε πάνω από την καρδάρα με το χυμένο γάλα και ίσως να έχουν δίκιο, μιας και ο χειμώνας που πλησιάζει δεν αφήνει χρονικά περιθώρια εκατέρωθεν βολών. Το πεδίο της μάχης δεν είναι πολιτικό. Η μάχη πρέπει να δοθεί στις κοίτες και στις εκβολές των ποταμών, στην χαρτογράφηση των ρεμάτων και σε μία λεπτομερή αποτύπωση της διαδρομής των ομβρίων υδάτων και των πηγών του νησιού.

Οι τράφοι, για παράδειγμα, όπως χαρακτηριστικά αποκαλούμε τα ρέματα και ρυάκια, ακόμη και σε περιόδους ανομβρίας, όπου δεν έχουν πολύ νερό, μπορούν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να συγκεντρώσουν τεράστια ποσότητα νερού με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Επιπλέον, υπάρχουν βραχώδεις περιοχές που εναλλάσσονται με πρανή εδάφη, όπου παρατηρήθηκαν και έντονα φαινόμενα κατολισθήσεων. Για αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να υλοποιηθούν έργα αντιστήριξης, ενώ στους δρόμους του επαρχιακού δικτύου πρέπει να γίνει εκβάθυνση ή διάνοιξη χαντακιών, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή απορροή των ομβρίων.

Δυστυχώς η χρονική συγκυρία του "Μπάλλου" προκαλεί πρόσθετη δυσμένεια, καθώς υπέστησαν έως και ολική καταστροφή επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, μιας και το φαινόμενο εκδηλώθηκε με μεγάλη ένταση σε τουριστικές περιοχές όπως η Μεσογγή, τα Μωραΐτικα, οι Μπενίτσες, ο Άγιος Γόρδιος.

Πολλοί επιχειρηματίες, προσπάθησαν με μεγάλο κόπο να ανακάμψουν έπειτα από την περσινή "άνυδρη" τουριστικά περίοδο και σαν τραγική ειρωνεία έμελλε να δουν τις περιουσίες τους να παρασύρονται από τα ορμητικά νερά. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο επικεφαλής της παράταξης μας, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με την καταστροφή.

Μόνο αλληλεγγύη και ανθρωπιά αναζητούν οι πληγέντες, που προσπαθούν να μαζέψουν τις δυνάμεις τους για τις επόμενες δύσκολες μέρες.


Η «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» στέκεται στο πλευρό των πλημμυροπαθών και προτείνει την εφαρμογή ειδικού πλαισίου έκτακτων μέτρων ανακούφισης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που υπέστησαν καταστροφή.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε αναστολή των δανειακών και φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων έως την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου.

Αναστολή καταβολής της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.
Απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα δημοτικά τέλη και τα τέλη παρεπιδημούντων.

Ειδική έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.
Σύσταση μητρώου προμηθευτών, οι οποίοι θα παρέχουν τα προϊόντα τους για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων με ειδική έκπτωση ή δόσεις για τους πληγέντες.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αποζημίωση μέσω της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βοήθημα για την κάλυψη των ζημιών και την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

Τέλος, να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες πρόσκλησης μέσω ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, όπου θα υπάρχει πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κυκλώνα "Μπάλλο".

Οφείλουμε όλοι να επαγρυπνούμε και να αναλάβουμε δράση άμεσα, ώστε να μην βιώσουμε ξανά παρόμοια καταστροφή. Οι θεσμικοί φορείς έχουν υποχρέωση να προστατεύουν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του τόπου. Ελπίζουμε η επιστροφή στην κανονικότητα να μην θάψει στην λήθη όσα ζήσαμε και να χαραχτούν βαθιά στην μνήμη και στην συνείδηση όλων, όπως το ίδιο βαθιά χαράχτηκε το χώμα από τα ορμητικά νερά