Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι παρεμβάσεις στο δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας

Παρεμβάσεις
18 Οκτωβρίου 2021 / 16:13

Στις περιοχές Ευρωπούλων, Μηλιάς Κυνοπιαστών, Αγ. Προκοπίου, Γαστουρίου, Άνω και Κάτω Γαρούνα, Σταυρού, Αγ. Δέκα κ.α.

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας). Αποκαταστάθηκε η βατότητα σε όλους τους δημοτικούς δρόμους όπου σημειώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα από την έντονη κακοκαιρία που έπληξε  το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων την περασμένη Πέμπτη. Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, Καθημερινότητας και Πρασίνου, ιδιωτικών μηχανημάτων έργου,  με τη βοήθεια σε ορισμένες περιπτώσεις στρατιωτικού και ναυτικού κλιμακίου αλλά και της Πολιτικής Προστασίας των Προσκόπων προχώρησαν σε καθαρισμούς δρόμων και περιοχών που είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις αλλά και σε κοπές κλαδιών και κορμών δέντρων.
           
Στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων έγιναν παρεμβάσεις για αποκατάσταση της διέλευσης των πολιτών σε δρόμους, στις περιοχές Ευρωπούλων, Μηλιάς Κυνοπιαστών, Αγ. Προκοπίου, Γαστουρίου, Άνω και Κάτω Γαρούνα, Σταυρού, Αγ. Δέκα κ.α. Ειδικά στην περιοχή του Κάτω Γαρούνα που οι όγκοι της λάσπης ήταν πολύ μεγάλοι από τέσσερις διαδοχικές κατολισθήσεις την ημέρα της κακοκαιρίας, παρενέβη μεικτό συνεργείο και αποκατέστησε τη βατότητα των δρόμων. Παράλληλα, πέραν της αποκατάστασης βυτιοφόρα του Δήμου προχώρησαν σε πλύσιμο των δρόμων.
           
Για την καταγραφή και την αποτίμηση των ζημιών, σε επίπεδο δημοτικών υποδομών, έχει συσταθεί κλιμάκιο από μηχανικούς του Δήμου συναρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου το συντομότερο να τεθεί υπόψη των αρμόδιων Υπουργείων αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση αποκατάστασης.
           
Παράλληλα, για τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την πλημμύρα, ήδη λειτουργεί η γραμμή 15601 όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες που σχετίζονται με την υποβολή φακέλου αποζημίωσης για φθορές σε νοικοκυριά και οικοσυσκευές. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει υπηρεσιακό κλιμάκιο το οποίο θα προχωρήσει σε αυτοψίες προκειμένου τα αιτήματα των πολιτών να αποσταλούν στο αρμόδιο Υπουργείο για την ανάλογη αποζημίωση.

Επιπροσθέτως, οι πολίτες που έχουν πληγεί και έχουν ανάγκη φιλοξενίας ή ειδών πρώτης ανάγκης  μπορούν επίσης να απευθύνονται καλώντας στη γραμμή 15601 και ο Δήμος θα ανταποκριθεί άμεσα όπως εξάλλου έχει πράξει σε όσες περιπτώσεις μέχρι στιγμής του έχει ζητηθεί από την πρώτη στιγμή.
           
Όπως ανέφερε η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου, η όλη προσπάθεια αποκατάστασης της ομαλότητας των δημοτικών υποδομών έγινε σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία ενώ ευχαρίστησε θερμά και τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας των Προσκόπων, του στρατού και του ΝΑΣΚΕ για τη συνδρομή τους.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι μετά από επικοινωνία της με τον πρόεδρο του Τοπικού Παραρτήματος του ΤΕΕ κ. Μεταλληνό, εξειδικευμένοι μηχανικοί του Επιμελητηρίου θα συνεπικουρήσουν τα κλιμάκια των υπηρεσιών του Δήμου ώστε να γίνει ακριβής καταγραφή των προβλημάτων που παρουσιάζονται σε πλαγιές διαφόρων περιοχών του Δήμου που η γεωλογία των εδαφών είναι χαλαρή.

Παράλληλα, ειδικά για τις περιοχές αυτές, δήλωσε ότι απαιτείται και έρευνα από το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών ώστε να υπάρξει ακριβής καταγραφή της κατάστασης και στη συνέχεια να γίνουν όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις και έργα  με άρτιο τεχνικά τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθούν ανάλογες συνέπειες έκτακτων και έντονων καιρικών φαινομένων, στο μέλλον.