Συνδρομή του ΤΕΕ Κέρκυρας στον Δήμο για την καταγραφή των καταστροφών

Συνδρομή του ΤΕΕ Κέρκυρας στον Δήμο για την καταγραφή των καταστροφών

Πάνω από 60 οι κλήσεις δημοτών στο 15601 για υποστήριξη

18
Οκτωβρίου / 2021

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη συνδρομή των μηχανικών του παραρτήματος Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ζήτησε το πρωί της Δευτέρας η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Μερόπη Υδραίου, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαράσλειο. 

Εκεί έγινε συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων Διευθύνσεων, Πολιτικής Προστασίας, Τεχνικών Υπηρεσιών Οικονομικών, Πρόνοιας με τους αντίστοιχους αντιδημάρχους ώστε να προχωρήσουν ταχέως σε ευρεία καταγραφή των καταστροφών της θεομηνίας «Μπάλλος» που σφυροκόπησε την Κέρκυρα την περασμένη Πέμπτη.

«Το μέγεθος των καταστροφών είναι ανυπολόγιστο και ακόμα δεν έχουμε πλήρη εικόνα», είπε στην "Ε" η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου. «Για αυτό ζητήσαμε από το ΤΕΕ να ενώσει τις δυνάμεις του με το κλιμάκιο του Δήμου, ώστε να μπορέσουμε σε το συντομότερο να καταγράψουμε όλες τις ζημιές. Παράλληλα σε επικοινωνία μου με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον Υφυπουργό Στέλιο Πέτσα τους ενημέρωσα για τις τεράστιες ζημιές και ζήτησα fast track διαδικασίες και χρηματοδοτήσεις. Το υπουργείο γνωρίζει την εικόνα σε όλην την Ελλάδα. 

Παράλληλα θα κάνουμε αίτημα στο Ινστιτούτο Γεωφυσικών Ερευνών για τις μεγάλες ζημιές στις υποδομές που έχουν υποστεί κυρίως οι Δημοτικές Ενότητες Αχιλλείων και Παρελίων. Εκεί υπάρχουν πλαγιές και βουνά που έχουν υποχωρήσει και χρειάζονται ειδικές μελέτες για τα τοιχία αντιστήριξης, για παράδειγμα ο Αη Γόρδης, το Γαστούρι, ο Γαρούνας ο Σταυρός, οι Αγιοι Δέκα, το Κομπίτσι, ο Βιρός».

Το ΤΕΕ

«Είναι αυτονόητο ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο θα παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη» λέει στην "Ε" ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Μεταλληνός. «Μάλιστα είμασταν έτοιμοι να επικοινωνήσουμε με τον Δήμο και να προσφέρουμε τη βοήθειά μας, όταν δεχθήκαμε το τηλεφώνημα της Δημάρχου. Θα ζητήσουμε από τους μηχανικούς μας που έχουν εμπειρία στα δημόσια έργα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εθελοντική βάση, για να υποστηρίξουν το έργο το κλιμακίων του Δήμου στην καταγραφή» προσθέτει ο κ. Μεταλληνός.


Γραμμή υποστήριξης στο 15601 

Η τηλεφωνική γραμμή 15601 είχε δεχθεί μέχρι τη Δευτέρα το πρωί 60 κλήσεις που αφορούν είτε αιτήματα φιλοξενίας, είτε οποιασδήποτε άλλης συνδρομής για τη διαδικασία των αιτήσεων αποζημίωσης. 

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να καλούν στη γραμμή δημότη 15601, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, από τις 8 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία επιθυμούν. Ειδικά για σήμερα 15.10.2021, η συγκεκριμένη γραμμή πληροφόρησης των δημοτών λειτουργεί ως τις 10 το βράδυ. 


Σε κάθε περίπτωση, ο ιδιοκτήτης πριν να προχωρήσει στην αποκατάσταση, θα πρέπει πρωτίστως να αποτυπώσει με κάθε πρόσφορο μέσο το μέγεθος της καταστροφής (φωτογραφίες ή βίντεο, ύψος νερού εντός του κτιρίου, κατεστραμμένα δομικά στοιχεία και υλικά), καθώς και να διατηρήσει εάν είναι δυνατόν τα κατεστραμμένα υλικά και αγαθά, ώστε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου των ζημιών.


Οι πληγέντες, μπορούν, επίσης, να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δήμου www.corfu.gr στην ενότητα «Καταγραφή ζημιών - στήριξη πλημμυροπαθών» και να αντλούν από κει την απαραίτητη πληροφόρηση, τη σχετική αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση που απαιτούνται για την υποβολή αιτήματος ((). 


Οι αιτήσεις, με τα απαραίτητα συνοδευτικά δικαιολογητικά, θα κατατίθενται: 


Α. Για τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Κερκυραίων στο Κέντρο Κοινότητας (Δημοτικό Θέατρο, 


Β. Για τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Παρελίων στο Κέντρο Κοινότητας - παράρτημα Ρομά (Λιβάδι Ρόπα).  


Γ. Οι κάτοικοι των υπολοίπων Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων θα τις καταθέτουν στα οικεία Δημοτικά Καταστήματα: 

- Δημ. Ενότητα Αχιλλείων: 26613 - 61819

- Δημ. Ενότητα Παλαιοκαστριτών: 26630 - 42120

- Δημ. Ενότητα Φαιάκων: 26613 - 62545


Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών είναι εντός 30 ημερών. 

Διευκρινίζεται ότι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας αναλαμβάνει την καταγραφή ζημιών σε οικίες/οικοσυσκευές. 


Για την καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας (τηλ 26613 62300-1).

Καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο

Επιπροσθέτως, αρμόδια υπηρεσία για την καταγραφή ζημιών και απωλειών σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο είναι ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ