Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άφησε την Περιφέρεια στο έλεος των καιρικών συνθηκών και πήγε στην Ελβετία

ανασα
17 Οκτωβρίου 2021 / 13:22

Καυστική η ανακοίνωση της ΑΝΑΣΑ στο περιφερειακό συμβούλιο, που χαρακτηρίζει χαμηλά και λίγα τα αντανακλαστικά της Περιφέρειας απέναντι στην κακοκαιρία, που έπληξε το Ιόνια νησιά.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην ανακοίνωση επισημαίνονται μεταξύ των άλλων, «... Η έλλειψη προληπτικών μέτρων, κυρίως ο μη καθαρισμός ρεμάτων, χειμάρρων και ποταμών, η μη έγκαιρη αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων και η ενασχόληση με αντιπλημμυρικά έργα «μαϊμού», αποτέλεσαν τον καταλύτη για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη ιδίως η Κέρκυρα.

Η πρόσληψη αργόσχολων ως «ειδικών» και η πρόσληψη άσχετων ως συμβούλων στην Πολιτική Προστασία της ΠΙΝ για πελατειακές σχέσεις, τελικά αποδείχτηκαν άκρως επικίνδυνες για τις υποδομές και τους κατοίκους των νησιών μας.

Η ευθύνη της περιφερειακής αρχής γίνεται ακόμη πιο σαφής αν ληφθεί υπόψη η άρνησή της να δεχθεί συζήτηση ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου για θέματα αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως είχε ζητηθεί μετ’ επιτάσεως από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου.

Είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθούν και ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ όσοι/όσες, είτε ως ιδιώτες είτε ως επαγγελματίες, έχουν υποστεί ζημίες στην Κέρκυρα, στην Ιθάκη, στο Ληξούρι, και γενικά όπου καταγραφούν από τα συνεργεία της ΠΙΝ ή της ΔΑΕΦΚ.

Οι ζημιωθέντες πρέπει να λάβουν άμεσα πρώτη οικονομική στήριξη για τις βασικές ανάγκες των πρώτων ημερών, και εν συνεχεία την ολοκληρωτική κάλυψη (αρωγή) προκειμένου να επανέλθουν στην πρότερη της καταστροφής κατάσταση.

Η ΠΙΝ πρέπει αφ’ ενός να ενεργοποιήσει τις ομάδες καταγραφής των ζημιών και αφ’ ετέρου να τεκμηριώσει τα απαιτούμενα στοιχεία και μεγέθη ώστε οι περιοχές να οριοθετηθούν ως πλημμυρόπληκτες και να είναι δυνατή κατά νόμο η υλοποίηση της κρατικής αρωγής.

Η ΑΝΑΣΑ ευχαριστεί τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, της ΕΛΑΣ, των Εθελοντών Διασωστών και της Πολιτικής Προστασίας, για τις αποτελεσματικές τους παρεμβάσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να περιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής και να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή.

Η ΑΝΑΣΑ επισημαίνει ότι δυστυχώς ακόμη και σήμερα, με ευθύνη πολλών, και της ΠΙΝ και της κυβέρνησης, η Πυροσβεστική Ιονίων Νήσων και οι Εθελοντικές Ομάδες δεν έχουν λάβει τον εξοπλισμό που έχει σχεδιάσει και χρηματοδοτήσει γι’ αυτούς η ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ, εξοπλισμό περίπου πέντε εκατομμυρίων ευρώ».