Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών, που έσωσαν ζωές

Μπάλλος
15 Οκτωβρίου 2021 / 15:36
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πυροσβέστες και εθελοντές διασώστες έζησαν δραματικές στιγμές

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αγωνιώδεις ώρες εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας "Μπάλλος" που σφυροκόπησε το απόγευμα της Πέμπτης την Κέρκυρα.
Ακόμα και την επόμενη μέρα, όταν ησύχασε η κακοκαιρία και η στάθμη των υδάτων υποχώρησε, οι επεμβάσεις για απάντληση συνεχίστηκαν  σε σπίτια και επιχειρήσεις στα Μωραΐτικα, τη Μεσογγή και τον Ποταμό.

Από το βράδυ της Πέμπτης εκατοντάδες νοικοκυριά προσπαθούσαν να μαζέψουν νερά με κουβάδες και σφουγγαρίστρες. Υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες, καθώς οι άνθρωποι έβλεπαν το βιός τους να βυθίζεται στο νερό. Ωστόσο όλες ο διασωστικός μηχανισμός είχε ως πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Ο αρχιπύραρχος Νίκος Ρουμελιώτης, Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Ιονίων Νήσων περιγράφει στην "Ε" τις αγωνιώδεις στιγμές και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν για να σώσουν εγκλωβισμένους Κερκυραίους και τουρίστες. Χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, βάρκες ή ακόμα και κουβαλώντας στα χέρια ηλικιωμένους, παιδιά. Ήταν όλοι τους πολύ τρομαγμένοι άνθρωποι, που τελικά σώθηκαν από τη μανία της φύσης και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.  

Πολύτιμοι αρωγοί στις προσπάθειες οι εθελοντές διασώστες των ομάδων ΕΜΕΔ και ΕΟΔ, που κινητοποιήθηκαν από τα πρώτα σημάδια των πλημμυρών. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είχε δεχθεί 490 κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ κατάφερε να σώσει 60 πολίτες που απομάκρυνε σε ασφαλές σημείο. Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν από πέντε Πυροσβεστικά οχήματα, ένα ερπυστριοφόρο, δύο διασωστικές βάρκες και το κλιμάκιο της 5ης ΕΜΑΚ, καθώς και ένα ελικόπτερο Super Puma, που τελικά δεν χρειάστηκε να προχωρήσει σε διάσωση αλλά έκανε κατόπτευση όλων των περιοχών που επλήγησαν.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.