Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Εγκαταστάθηκαν οι απινιδωτές στο Αστυνομικό Μέγαρο και στη Σπηλιά

Απινιδωτές
13 Οκτωβρίου 2021 / 14:47
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τοποθετούνται σταδιακά στη θέση τους οι απινιδωτές που αγοράστηκαν από Κερκυραίους επιχειρηματίες,

ώστε να ενισχυθεί το δίκτυο του νησιού. Το κοινωνικό κύμα ευαισθητοποίησης ενεργοποιήθηκε με αφορμή το τραγικό γεγονός του αιφνίδιου θανάτου του Στράτου Ταγκατίδη από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, που ανέδειξε με αρνητικό τρόπο την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ Κέρκυρας. 

Στη μνήμη του Στράτου, οι επιχειρηματίες και ο Δικηγορικός Σύλλογος, πήραν την πρωτοβουλία να βάλουν το δικό τους λιθαράκι, για να βοηθήσουν στο μέτρο που μπορούν ώστε να σωθεί μια ζωή στα κρίσιμα λεπτά που μετρούν αντίστροφα σε τέτοιες περιπτώσεις. Όπως λένε εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, οι απινιδωτές δεν υποκαθιστούν τα ασθενοφόρα, ωστόσο είναι μια πρώτη παροχή βοήθειας, ειδικά εάν οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά έχουν εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες.

Σήμερα ο διασώστης, πλήρωμα ΕΚΑΒ Θωμάς Μπαντάς, εγκατέστησε στο Αστυνομικό Μέγαρο και στο Ξενοδοχείο Κωνσταντινούπολις στη Σπηλιά, τους απινιδωτές που αγοράστηκαν από τον Σπύρο Σιμάτη, ενώ ένας τρίτος θα εγκατασταθεί στο Ανεμόμυλο. 

Παράλληλα έχει ήδη εγκατασταθεί στο Δικαστικό Μέγαρο ο απινιδιωτής που αγόρασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας και στους Αργυράδες, ένας από αυτούς που αγόρασε ο Βασίλης Καλούδης, ενώ άλλος ένας θα εγκατασταθεί στο Κανόνι.
Επίσης εγκαταστάθηκε στο Κατάστημα του Γερμανού στο Σαρόκο ο απινιδωτής που αγόρασε ο Στ. Καρδάμης, ο οποίος θα μεταφερθεί τους καλοκαιρινούς μήνες στο Malibu στη Δασιά. 

Σημειώνεται ότι τα μηχανήματα εγκαθίστανται σε χώρους κατά το δυνατόν προστατευμένους, που υπάρχει η δυνατότητα εποπτείας ή/και κάμερα ασφαλείας, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο βανδαλισμού.

Τα μηχανήματα θα ελέγχονται σε τακτική βάση από προσωπικό του ΕΚΑΒ για τον εφοδιασμό τους με αναλώσιμα (μπαταρίες, patch), ενώ ταυτόχρονα τοποθετούνται στον ψηφιακό χάρτη της εφαρμογής AED Locator που δημιούργησε το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου για να είναι άμεσα διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, μέσω κινητού .  
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.