Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση Αλ.Αυλωνίτη για τα προβλήματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα

Αλέκος Αυλωνίτης
13 Οκτωβρίου 2021 / 08:43

Οι βουλευτές τονίζουν πως η εκπαιδευτική κοινότητα έχει δεχθεί ως πλήγμα και με μεγάλο προβληματισμό, την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε 27 και σε 28 σε μια κρίσιμη υγειονομικά περίοδο.

ΑΘΗΝΑ. Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη,  με θέμα  τις συγχωνεύσεις τμημάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της αύξησης του αριθμού των μαθητών στα σχολεία της Κέρκυρας εν καιρώ πανδημίας.

Οι βουλευτές τονίζουν πως η εκπαιδευτική κοινότητα έχει δεχθεί ως πλήγμα και με μεγάλο προβληματισμό, την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε 27 και σε 28 σε μια κρίσιμη υγειονομικά περίοδο.  Δεν είναι δυνατόν οι κυβερνητικοί παράγοντες να παίζουν παιχνίδια με την υγεία των μαθητών. Παραγνωρίζεται η σοβαρότητα της επιδημιολογικής κατάστασης, και συνεπώς η κυβέρνηση  θα πρέπει να διασφαλίσει άμεσα την υγειονομική ασφάλεια των μαθητών, την ομαλή λειτουργία των σχολείων, αλλά και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Συγχωνεύσεις τμημάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω της αύξησης του αριθμού των μαθητών στα σχολεία της Κέρκυρας εν καιρώ πανδημίας»

Με οδηγίες-εντολές προς τους εκπαιδευτικούς προωθείτε τις συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχοντας αποκλειστικό γνώμονα να περιορίσετε τα κενά που παραμένουν ακάλυπτα, ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων. Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει δεχθεί ως πλήγμα και με μεγάλο προβληματισμό, την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε 27 και σε 28 σε μια περίοδο που η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία έχει συνοδευτεί από τη ρητή τοποθέτηση των συλλόγων των εκπαιδευτικών για διδασκαλία με καλύτερους και πιο κατάλληλους όρους για τη δημόσια υγεία. Η απόφασή σας, αυτή παραγνωρίζει τη σοβαρότητα της επιδημιολογικής κατάστασης, υποβαθμίζει τις υπαρκτές μαθησιακές δυσκολίες, ενώ βάζει σε πραγματικό κίνδυνο τον κύκλο της εκπαιδευτικής διαδικασίας που μόλις ξεκίνησε.

Ειδικότερα, στην Κέρκυρα η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται τη μείωση τουλάχιστον 40 τμημάτων συνολικά, καθώς και την ανατροπή της εργασιακής ομαλότητας για τουλάχιστον 70 εκπαιδευτικούς. Αυτό θα συμβεί, είτε μέσω της πλήρους απώλειας της εργασίας των εκπαιδευτικών, αφού δεν θα χρειάζεται να εργαστούν για να αναπληρώσουν τα πολλά υφιστάμενα κενά, είτε μέσω της μετακίνησής τους σε άλλα σχολεία.

Επειδή, γίνεται σαφές πως η απόφασή αυτή θα επιφέρει μόλις, στην αφετηρία του σχολικού έτους την αποδιοργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ως αποτέλεσμα μιας συνειδητής επιλογής να μην παραχωρήσει η κυβέρνηση κονδύλια βάσει των οποίων θα μπορούσαν να καλυφθούν αμοιβές χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μόνιμου προσωπικού που θα μπορούσαν να αναπληρώσουν τα σημερινά κενά.

Επειδή, ο κίνδυνος να υπαχθεί σε καθεστώς ανεργίας μεγάλος αριθμός αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι ορατός
Επειδή, με τον τρόπο αυτό αψηφάτε το σοβαρό κίνδυνο που υφίσταται για την υγεία των μαθητών, αλλά και το σοβαρό ενδεχόμενο όλο αυτή η κατάσταση να προκαλέσει νέο κλείσιμο και νέο φαύλο κύκλο στη λειτουργία των σχολείων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Πώς διασφαλίζει την υγειονομική ασφάλεια των μαθητών, την ομαλή λειτουργία των σχολείων, αλλά και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όταν το ποσοστό εμβολιασμού σήμερα, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το χαρακτήρα της απόφασής του;

2. Ποια είναι σήμερα τα κενά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα, πως θα διαμορφωθούν αυτά στο εξής, δεδομένης της πολιτικής συγχωνεύσεων των τμημάτων, πως θα καλυφθούν αυτά και πως θα αποφευχθεί η ανατροπή της διδασκαλικής ζωής των εκπαιδευτικών με τις μετακινήσεις αυτών που τροφοδοτεί ο σχεδιασμός σας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαρεμένος Γεώργιος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία