Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανακοίνωση της ΚΟΒ Ιονίου Πανεπιστημίου του ΚΚΕ

ΚΚΕ
12 Οκτωβρίου 2021 / 13:24

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα είναι εκεί για να δώσουν μία διαφορετική προοπτική έξω από τα καλούπια που μας θέλει το σύστημα.

Η Κ.Ο. του Ιονίου Πανεπιστημίου καλωσορίζει στην Κέρκυρα και συγχαίρει τους πρωτοετείς φοιτητές, οι οποίοι μέσα από την τεράστια προσωπική τους προσπάθεια κατάφεραν να περάσουν από τις Συμπληγάδες του Υπουργείου Παιδείας με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και από την τεράστια ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν με τον περσινό τρόπο λειτουργίας των σχολείων. Παιδιά που προετοιμάστηκαν για τις εξετάσεις αποκλειστικά από τις οθόνες των υπολογιστών, χωρίς καμιά ουσιαστική υποστήριξη από το κράτος. Παιδιά που όταν κινητοποιούνταν και ζητούσαν μέτρα προστασίας για ανοιχτά σχολεία, η κυβέρνηση τους συκοφαντούσε και τους έστελνε τις δυνάμεις καταστολής.

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε το στίγμα για το ποια είναι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει από εδώ και μπρός. Με το πρόσχημα της δήθεν αριστείας, της ανεργίας που γιγαντώνεται από τα χαμένα (sic) χρόνια σπουδών, των φοιτητών που εγκλωβίζονται στα Πανεπιστήμια (sic) θέσπισε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και άφησε έξω από τις σχολές δεκάδες χιλιάδες νέους.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήρθε ως «επιστέγασμα» σε ένα Λύκειο που έχει μετατραπεί σε σκληρό και ανταγωνιστικό εξεταστικό κέντρο και όχι μόνο δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, αλλά στην πραγματικότητα έβαλε έναν ακόμη ταξικό φραγμό. Ένας μαθητής και η οικογένεια του χρειάζεται να επενδύσουν πολλά λεφτα και υπομονή έτσι ώστε να καταφέρει ο μαθητής να περάσει τον κυκεώνα των αλλεπάληλων εξετάσεων στο Λύκειο και να σπουδάσει. Όσοι δεν τα καταφέρουν ας αναζητήσουν μόρφωση στις σχολές κατάρτισης και μαθητείας, όπως δηλώνει κυνικά και η Υπουργός Παιδείας και που μόνο δωρεάν δεν είναι. Εκεί, άλλωστε, στοχεύουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για στροφή προς την αναλώσιμη κατάρτιση, σε βάρος της ολόπλευρης μόρφωσης και της στέρεης επιστημονικής γνώσης.

Η επιχειρηματολογία τους σχετικά με την ΕΒΕ είναι ένα μνημείο ψεύδους που παρουσιάζει τις ανώτερες σπουδές ακόμη και το σχολείο αίτιο των σύμφυτων προβλημάτων του καπιταλισμού, όπως της ανεργίας. Αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι να μπαίνουν οι «άριστοι» μαθητές στις σχολές, τους οποίους όλες οι αστικές κυβερνήσεις είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ, φρόντισαν να τους κλέψουν το βιβλίο από το χέρι και μετά να τους κατηγορήσουν ότι έμειναν αγράμματοι. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, υποψήφιοι που κατέγραψαν γενικά υψηλές επιδόσεις στις εξετάσεις, έμειναν εκτός ΑΕΙ επειδή δεν έπιασαν τη βάση σε ειδικά μαθήματα, τα οποία δεν διδάσκονται καν στο Λύκειο! (χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του ΤΞΓΜΔ στο ΙΠ  με 39 εισακτέους)

Την ίδια ώρα, οι χιλιάδες κενές θέσεις που μένουν στα ΑΕΙ επιταχύνουν την αναδιοργάνωση σπουδών και τμημάτων. Ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για συγχωνεύσεις και επικείμενα κλεισίματα τμημάτων που δεν είναι «ανταγωνιστικά», ακόμη και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται αφενός για το ίδιο το πανεπιστήμιο και αφετέρου για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν να μην κλείσει κανένα τμήμα και να μην χαθεί καμία θέση εργασίας στις ήδη υποστελεχωμένες σχολές. Οι σχολές και τα Πανεπιστήμια δεν γίνεται να καταργούνται με βάση τι είναι ανταγωνιστικό και τι έχει ζήτηση (δηλαδή κέρδος για τους καπιταλιστές), αλλά με βάση τι ανάγκες έχει η κοινωνία. Αξίζει να επισημανθεί ως αδιάψευστη απόδειξη του ανορθολογισμού της ΕΒΕ και της αποτυχία των νόμων της ελεύθερης αγοράς, στους οποίους υπακούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά, ότι η συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων που ασχολούνται με το περιβάλλον, την δασοπροστασία, την μελέτη των οικοσυστημάτων και την γεωλογία, έχουν μονοψήφιο αριθμό εισακτέων. Και όλα αυτά σε μία χώρα που πλήττεται κάθε χρόνο από πυρκαγιές, τα βουνά της παραδίδονται σε επενδυτές και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο πρόληψης, μελέτης και περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

Παρόλα αυτά η έναρξη της φοιτητικής ζωής είναι μία περίοδος ανεπανάληπτη και γεμάτη όμορφες αναμνήσεις. Και αποκτά μεγαλύτερο νόημα, ομορφαίνει ακόμη περισσότερο όταν συνδυάζεται και με οργανωμένο αγώνα για να μην μείνει κανένας συνάδελφος συμφοιτητής χωρίς βιβλίο, χωρίς φαγητό, χωρίς στέγη. Όταν μέσα από την πάλη για τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κάθε φοιτητής, αναδεικνύεται το περιεχόμενο των σπουδών μας, αποκτάμε κριτήριο για αυτά που ακούμε στο μάθημα, αμφισβητούμε τις κάθε λογής «αυθεντίες» στις Σχολές μας και επεξεργαζόμαστε την διαφορετική άποψη. Τι σημαίνουν όμως αυτά?
Σημαίνει ότι ο κάθε πρωτοετής φοιτητής, πρέπει να έρθει σε επαφή με τα μέλη της ΚΝΕ, που τους γνωρίζει ήδη από τα μαθητικά του χρόνια, από τους αγώνες που πρωτοστάτησαν για σχολείο που να μορφώνει, από τους αγώνες ενάντια στην τράπεζα Θεμάτων. Κάθε φοιτητής που οργίζεται για ότι συμβαίνει γύρω του να μην καταπιεί τα αντικομμουνιστικά μαθήματα που διδάσκονται στο Ιστορικό. Κάθε νέος πληροφορικάριος στο ΙΠ να σκεφτεί και να συζητήσει με τα μέλη της ΚΝΕ: Γιατί ενώ η τεχνητή νοημοσύνη και όλες οι σύγχρονες δυνατότητες τρέχουν με χίλια, εμείς δουλεύουμε τις ίδιες αν όχι περισσότερες ώρες με τους παππούδες μας?

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα είναι εκεί για να δώσουν μία διαφορετική προοπτική έξω από τα καλούπια που μας θέλει το σύστημα.

Θα είναι στο Ιστορικό για να υπερασπιστεί την ιστορική αλήθεια για τους αγώνες των λαών, για μία άλλη ανώτερη σοσιαλιστική κοινωνία.

Θα είναι δίπλα σε κάθε νέο επιστήμονα για του αναδείξει σε ποια κοινωνία το αποτέλεσμα των ερευνών του θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και δεν θα γίνεται βορά ή σκουπίδι , αναλόγως αν αποδίδει κέρδος ή όχι, στα χέρια των καπιταλιστών.

Θα είναι δίπλα σε κάθε φοιτητή που αντιμετωπίζει προβλήματα διαβίωσης , σε όποιον δεν βρήκε θέση στην εστία.

Θα είναι δίπλα στους αγώνες των εργαζόμενων του Ιονίου.

Θα είναι εκεί για να διεκδικήσει ανοιχτές σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας. Για να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοίδη, που θέλει την αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια!