Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: «Ο Ι. Καποδίστριας δίδαξε με το Ήθος και την Ακεραιότητά του»

ΓΚΙΚΑΣ
09 Οκτωβρίου 2021 / 10:51

ΚΕΡΚΥΡΑ. Χαιρετισμό κατά την έναρξη του Συνεδρίου «Ιωάννης Καποδίστριας, ο Οραματιστής» που διοργανώνει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων,

απηύθυνε χθες ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν μία εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα που επηρέασε έντονα την Ελληνική και Ευρωπαϊκή ιστορία, ενώ αποτελεί έως σήμερα ένα συναρπαστικό αντικείμενο μελέτης.

Σκιαγραφώντας την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια, ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε σε σημαντικούς σταθμούς της πολιτικής του ζωής.

Σημείωσε ότι ως σημαντικό στέλεχος της ρωσικής διπλωματίας, που έφτασε μάλιστα στο αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών, συμμετείχε στο Συνέδριο της Βιέννης. Ο Βουλευτής εστίασε στο γεγονός ότι η συμβολή του Καποδίστρια στη σύνταξη της τελικής πράξης του Συνεδρίου, που υπεγράφη τον Μάιο του 1815, θεωρείται σημαντικότατη.

Επιπλέον, ο Βουλευτής εστίασε στη διορατικότητα του Καποδίστρια, αφού ως πληρεξούσιος Υπουργός της Ρωσίας για την Ελβετία έφτιαξε τα προσχέδια για το Ελβετικό Σύνταγμα. Δημιούργησε ένα νέο ομοσπονδιακό πολιτειακό σύστημα που εξασφάλισε την ανεξαρτησία της Ελβετίας. «Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο Καποδίστριας χαίρει βαθιάς εκτίμησης από τους Ελβετούς έως σήμερα.», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην εκλογή του ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, ο Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε ότι μέλημα του Καποδίστρια ήταν να στήσει «ένα κανονικό κράτος με πολιτική και κοινωνική δομή και οικονομική σταθερότητα.» Σε αυτό το πλαίσιο, όπως εξήγησε, προέβη μεταξύ άλλων στη αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και στη δημιουργία ενός τακτικού Στρατού, στην οργάνωση ενός εκπαιδευτικού συστήματος και στον ορισμό ενός Εθνικού νομίσματος. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Γκίκας, ο Καποδίστριας «δεν είχε μόνο φίλους και οπαδούς, είχε και εχθρούς».

Σε ότι αφορά στην ιστορική αποτίμηση αυτής της προσωπικότητας, ο Βουλευτής εκτίμησε ότι οι ελάχιστοι μελετητές που επικρίνουν τον τρόπο που κυβέρνησε ο Καποδίστριας «αγνοούν ίσως τις πρωτόγνωρες συνθήκες και τον ορυμαγδό των προβλημάτων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Άποψή μου είναι ότι κάνουν λάθος!»

Κλείνοντας το χαιρετισμό του, ο Στέφανος Γκίκας αφού συνεχάρη τη Δήμαρχο Μερόπη Υδραίου για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, υπογράμμισε:  «ο Ιωάννης Καποδίστριας ως Κυβερνήτης της Ελλάδος είχε ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα: τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κράτους που θα είναι σε θέση να στηρίζεται κυρίως στις δικές του δυνάμεις και που θα έχει τα κοινωνικά, οικονομικά και στρατιωτικά εφόδια να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Δεν μπορεί επίσης να αμφισβητηθεί ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας, παρότι μοναχικός, δίδαξε με το ήθος του και την ακεραιότητά του.»