Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καθυστερούν οι προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών στην Κέρκυρα

Σχολικοί νοσηλευτές
04 Οκτωβρίου 2021 / 14:17
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ενώ κατατέθηκαν 14 αιτήματα από γονείς, καλύφθηκαν μόνο τέσσερις περιπτώσεις

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σημαντική καθυστέρηση στις προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών για την υποστήριξη των παιδιών τους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή άλλα νοσήματα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από επαγγελματία υγείας, διαπιστώνουν γονείς που αναγκάζονται να αναλάβουν εκείνοι το ρόλο τους μέχρι την έλευσή τους.

Αυτή την στιγμή στην Κέρκυρα έχουν προσληφθεί με την α’ φάση των αναπληρωτών μόλις 4, αν και τα συνολικά αιτήματα που κατατέθηκαν από γονείς αφορούσαν συνολικά σε 14 περιπτώσεις (10 ΠΕ και 4 ΔΕ) σε όλο το νησί! Μάλιστα αν και πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η β’ φάση πρόσληψης των αναπληρωτών, στις λίστες δεν συμπεριλαμβανόταν ούτε ένας σχολικός νοσηλευτής, παρότι ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες ένας μήνας από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σε απόγνωση

Σε απόγνωση βρίσκονται οι γονείς που αναγκάζονται είτε να τρέχουν εκείνοι δυο και τρεις φορές την ημέρα αφήνοντας την δουλειά τους για να μετρήσουν το σάκχαρο του παιδιού τους και να του χορηγήσουν ινσουλίνη αν χρειάζεται, είτε αναγκαστικά να τα κρατούν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στην γ’ φάση πρόσληψης αναπληρωτών.

«Η παρουσία των σχολικών νοσηλευτών είναι βασική και απαραίτητη για να έρθουν στο σχολείο παιδιά που χρειάζονται υποστήριξη. Σε διαφορετική περίπτωση και αν δεν μπορούν οι γονείς να πηγαίνουν στο σχολείο ή να πληρώσουν κάποιον ιδιώτη νοσηλευτή για να τα βοηθάει οδηγούνται εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας», ανέφερε στην «Ε», η Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού Κέρκυρας Ιονίων Νήσων Μαρία Αγάθου.

«Οδύσσεια»

Την δική της «Οδύσσεια» περνά εργαζόμενη μητέρα με 6χρονη κόρη που έχει διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Α. Το κοριτσάκι φοιτά στην α’ τάξη, στο Δημοτικό Σχολείο, κι ενώ τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου, ωστόσο δεν έχει προσληφθεί ακόμη σχολικός νοσηλευτής για της παρέχει όλη την απαιτούμενη φροντίδα τις ώρες που η μικρή βρίσκεται στο σχολείο. «Η κόρη μου δεν είναι ούτε έξι χρονών ακόμη και δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της, την κατάστασή της.

Πηγαίνω τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα στα διαλείμματα για να κάνω τις απαραίτητες μετρήσεις και αναγκαστικά αφήνω την δουλειά μου, είναι μονόδρομος. Δυστυχώς την Παρασκευή χάθηκε ο μετρητής ζαχάρου με αισθητήρα, που εάν υπήρχε σχολικός νοσηλευτής δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Μια συσκευή που δεν προμηθευόμαστε από το φαρμακείο αλλά απαιτείται διαδικασία για την χορήγησή της.

Μάλιστα παρότι το διδακτικό προσωπικό αλλά και η διεύθυνση του σχολείου προσφέρθηκαν να εκπαιδευθούν μέχρι την έλευση του νοσηλευτή, ωστόσο δεν δόθηκε η άδεια από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση», αναφέρει στην «Ε» η ίδια, τονίζοντας ότι για το θέμα της πρόσληψης σχολικού νοσηλευτή έχει καταθέσει αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη.

Επικοινωνία για το ζήτημα των προσλήψεων της συγκεκριμένης ειδικότητας, είχε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, τόσο η Ένωση Γονέων Κέρκυρας, όπως μας λέει ο Πρόεδρός της Γιάννης Πελάης, όσο και η ΕΛΜΕ Κέρκυρας.

«Η παρουσία τους είναι ιδιαίτερη σημαντική, γιατί μπορούν να παρέμβουν άμεσα σε περίπτωση που χρειαστεί, ενώ προσφέρουν ασφάλεια στο κάθε παιδί που πάσχει, τις ώρες της παραμονής του στο σχολικό περιβάλλον», τόνισε ο κ. Πελάης.
Δυστυχώς όμως πέρα από τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις της συγκεκριμένης ειδικότητας, υπήρξαν περιπτώσεις στο παρελθόν, όπου οι σχολικοί νοσηλευτές δεν αποδέχονταν την θέση που τους αντιστοιχούσε στην Κέρκυρα. 

Θεσμός

Ο θεσμός του σχολικού νοσηλευτή είναι μία σχετικά καινούργια προσθήκη στα σχολεία. Ήδη από το 2008 προβλεπόταν η υποστήριξη σε μαθητές από ειδικό βοηθητικό προσωπικό και το 2013 ορίστηκε νομοθετικά και η προσθήκη του σχολικού νοσηλευτή, ενώ από την σχολική περίοδο 2015 – 2016 ξανατέθηκε σε ισχύ το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, προς ανακούφιση πολλών γονέων παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη και άλλα νοσήματα.

Επιπλέον των κύριων καθηκόντων τους που σχετίζονται με την κάλυψη των αναγκών των υποστηριζόμενων μαθητών, παρέχουν πρώτες βοήθειες για όλους τους μαθητές της σχολικής μονάδας.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.