Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιμόρφωση των οδηγών απορριμματοφόρων του Δήμου Κ. Κέρκυρας μέσω του έργου E-HORECA WANET

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
01 Οκτωβρίου 2021 / 15:20

Δια ζώσης πρακτική άσκηση και επίδειξη εξειδικευμένου εξοπλισμού εκπαίδευσης από το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του διασυνοριακού έργου «E-HORECA WANET»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο του διασυνοριακού έργου «E-HORECA WANET» (Interreg IPA II μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας) το οποίο έχει στόχο τη δημιουργία ενός καινοτόμου και αποτελεσματικού δικτύου διαχείρισης αποβλήτων εστιατορίων και catering ξενοδοχείων στην Κέρκυρα, υλοποιήθηκε από το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου «δια ζώσης πρακτική άσκηση και επίδειξη εξειδικευμένου εξοπλισμού εκπαίδευσης στους οδηγών απορριμματοφόρων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων».



Το διασυνοριακό έργο E-HORECA WANET - «Αποτελεσματικό Δίκτυο Διαχείρισης Αποβλήτων Εστιατορίων & Catering Ξενοδοχείων» - (Efficient Hotel Restaurant & Catering Waste Network), υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg IPA II Cross- border cooperation programme Greece - Albania 2014-2020) [Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας].

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους των δύο κρατών μελών, Αλβανίας και Ελλάδας.
 

Η επιμόρφωση έλαβε χώρα σε δύο στάδια: Τηρώντας κάθε μέτρο προφύλαξης, το θεωρητικό σκέλος διεξήχθη εξ΄ αποστάσεως με σύγχρονα μέσα τηλεδιάσκεψης. Το πρακτικό σκέλος πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριο χώρο στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου με το «Πρότυπο Κινητό Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης για Ασφαλείς Μεταφορές, Κατασκευές & Εξορύξεις» της εταιρείας Smart Drive Ltd. Το κινητό αυτό Κέντρο μεταξύ άλλων διαθέτει έναν τρισδιάστατο (3D) προσομοιωτή φορτηγού και λεωφορείου, ειδικά λογισμικά και άλλα διαδραστικά εργαλεία βιωματικής εκπαίδευσης. Παράλληλα ένας δεύτερος προσομοιωτής μηχανημάτων έργου, έδωσε στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με μηχανήματα έργων τα οποία χρησιμοποιούνται στο σύστημα «αποκομιδή-μεταφορά-επεξεργασία» των απορριμμάτων.
 
Την επιμόρφωση των οδηγών και την επίδειξη του ειδικού εξοπλισμού προσομοίωσης παρακολούθησε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κα Μερόπη Υδραίου, η οποία εμφανώς ενθουσιασμένη από την εμπειρία της συνδυασμένης χρήσης καινοτόμου εξοπλισμού και επιστημονικής εξειδίκευσης, δήλωσε ότι ανάλογες δράσεις θα πρέπει να συνεχιστούν προς όφελος των εργαζομένων στον Δήμο, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.



Παρόντες ήταν ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του E-HORECA WANET Δρ. Μάρκος Αυλωνίτης (Αν. Καθηγητής Τμ. Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου) και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου κ. Ανδρέας Λαβράνος. Η Διευθύνουσα της Smart Drive Ltd κα Χρυσούλα Μέρκα ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την υποδειγματική τάξη κατά την επιμόρφωση και την τήρηση των μέτρων προστασίας (αποστάσεις, μάσκες).