Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

O ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και το ΕΚΑΒ

ΣΥΡΙΖΑ
27 Σεπτεμβρίου 2021 / 14:00

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας:

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 25ης Σεπτεμβρίου, μετά από πρωτοβουλία της ΑΝΑΣΑ για συζήτηση του θέματος,  και με αφορμή δυστυχώς το τραγικό γεγονός του θανάτου ενός συμπολίτη μας, είναι οπωσδήποτε ένα θετικό γεγονός. Εξάλλου οτιδήποτε άπτεται της προστασίας της υγείας όλων μας δεν μπορεί να υπόκειται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες ή επικοινωνιακές κινήσεις εντυπωσιασμού.

Η θετική αυτή απόφαση μας δίνει όμως και  την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε από δω και πέρα την εξέλιξη και να ελέγξουμε τις πρωτοβουλίες, που ελπίζουμε να πάρει η Περιφερειακή Αρχή για την υλοποίησή της.

Η αποκέντρωση του επιχειρησιακού κέντρου σε τρεις σταθμούς-βάσεις στην Κέρκυρα (Βορράς, Νότος και Πόλη), η επαρκής στελέχωση με εκπαιδευμένο προσωπικό, η προμήθεια των εννέα οχημάτων για τα νησιά μας, που έχει καθυστερήσει με τρόπο απαράδεκτο και όλα τα υπόλοιπα που περιλαμβάνονται στην απόφαση είναι μέρη ενός συνόλου δράσεων απαραίτητων για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, η οποία καθυστερεί εδώ και πολλά χρόνια, αφού είναι αλήθεια ότι και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτά που έγιναν (βάση αεροδιακομιδών στο Άκτιο,  παράδοση από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή έξι ασθενοφόρων στα Ιόνια νησιά, πρόσληψη 5 μόνιμων εργαζομένων το 2015, πρόσληψη 2 μόνιμων εργαζομένων το 2018, προκήρυξη 6 επικουρικών θέσεων, οι οποίες όμως για τυπικούς  λόγους που αφορούσαν στα δικαιολογητικά των διαγωνιζομένων δεν καλύφθηκαν τότε) δεν ήταν επαρκή για την επίλυση του προβλήματος.

Παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ως τελευταίο σημείο επισημαίνεται η ανάγκη στήριξης του ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΕΚΑΒ. Η ομόφωνη έγκριση αυτού του σημείου δείχνει ότι η πλειοψηφία της κ. Κράτσα ή δεν κατάλαβε τι ψήφισε ή αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για το ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση πολλών από τις υπηρεσίες του.

Επίσης φαίνεται ότι αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί από την τελευταία τροπολογία που οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν για απευθείας αναθέσεις από τις Υγειονομικές Περιφέρειες σε ιδιώτες, υπηρεσιών μεταφοράς ασθενών και τραυματιών. Και βέβαια δεν είναι κακό να συνδράμει επικουρικά ο ιδιωτικός τομέας αν αυτό είναι αναγκαίο (μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες διάρκειας κι όχι απευθείας αναθέσεις) στον τομέα αυτό, με την προϋπόθεση όμως να ενισχυθεί και να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και με επάρκεια ο δημόσιος τομέας. Αλλιώς είναι βέβαιο ότι  θα γίνει ό τι έγινε με την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, τον ΟΤΕ και μόλις προχθές με την ΔΕΗ: αφού προκαλέσουν ζημία και χρέος μαζί με κοινωνική κατακραυγή για τις ανεπαρκείς παρεχόμενες υπηρεσίες, θα παρουσιάσουν την ιδιωτικοποίηση ως την μόνη λύση για «αποτελεσματική λειτουργία». 

Επειδή όμως δεν ελπίζουμε σε θαύματα και είμαστε σίγουροι ότι θα επιχειρήσουν να μας ξαναπροβάλουν το ίδιο έργο, χιλιοπαιγμένο, κακόγουστο και κυρίως καταστροφικό για την κοινωνία, τους ειδοποιούμε ότι δεν θα μείνουμε θεατές. Και στην κ. Κράτσα οφείλουμε να πούμε ότι αφού ψήφισε την απόφαση, περιμένουμε να δούμε πώς θα την υλοποιήσει. Ένα προς ένα σημείο της.