Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το brand «πουλάει», τα προβλήματα υποδομών παραμένουν

Γιάννης Τρεπεκλής
27 Σεπτεμβρίου 2021 / 08:59

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κέρκυρα να ζεις» πρώην Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής δήλωσε:

«Για ακόμα μια φορά γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η οποία καθιερώθηκε το 1970 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Φέτος, μετά την πολύ δύσκολη περσινή χρονιά, μπορούμε να γιορτάσουμε και πάλι αυτή την ημέρα με χαμόγελα, αφού εξελίχθηκε ανέλπιστα καλά, τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, οι οποίες εδραζόταν κυρίως στην καθυστέρηση του ανοίγματος της Βρετανικής αγοράς, από την οποία, ο τουριστικός μας προορισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.

Τα πράγματα, τηρουμένων των αναλογιών, πήγαν και πηγαίνουν ακόμα, αρκετά καλά σε βαθμό που ενδεχομένως να ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

Οφείλουμε όμως, να παραμερίσουμε τους «πανηγυρισμούς» και με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και μεθοδικότητα να εξάγουμε τα συμπεράσματα μας και πάνω σε αυτά να στηρίξουμε μια νέα στρατηγική, γιατί φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην αφετηρία νέων εξελίξεων στο διεθνές τουριστικό πεδίο, το οποίο αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και ένας τουριστικός προορισμός, όπως η Κέρκυρα, δεν πρέπει να ακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά να τις κατανοεί, να τις αντιλαμβάνεται και να τις ενσωματώνει στην στρατηγική της από την πρώτη στιγμή.

Αποδείχθηκε και σε αυτή την ιδιόρρυθμη και περίεργη τουριστικά χρονιά, ότι το brand Κέρκυρα ακόμα «πουλάει», είναι ισχυρό, όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Κατά την φετινή χρονιά, άλλαξε άρδην το προφίλ των επισκεπτών μας, οι οποίοι επέλεξαν το νησί μας για τις διακοπές τους, από άλλες αγορές πλην των παραδοσιακών, αφού η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας άνοιξε καθυστερημένα, μετά τα μέσα Ιουλίου.

Οι επισκέπτες μας από αυτές τις νέες χώρες προέλευσης προφανώς διαθέτουν άλλες απαιτήσεις και διαφορετικά χαρακτηριστικά από των παραδοσιακών μας επισκεπτών και αυτό είναι ένα σημείο που αξίζει να προσμετρηθεί στον απολογισμό της τουριστικής περιόδου. Καταγράφηκε επίσης σημαντική αύξηση του οδικού τουρισμού, ενώ και η κρουαζιέρα έκανε μια δυναμική επανεκκίνηση.

Δυστυχώς κατά την φετινή τουριστική περίοδο, «αποκαλύφθηκαν» και τα μειονεκτήματα στις δημόσιες υποδομές του τουριστικού μας προορισμού, τα οποία οφείλουμε να μην κρύβουμε «κάτω από το χαλάκι», αλλά στο μέτρο του δυνατού να τα βελτιώσουμε όσο είναι εφικτό. Η αναντιστοιχία ανάμεσα στις ιδιωτικές τουριστικές υποδομές, όπου τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί εντυπωσιακή αναβάθμιση, με ένα σύγχρονος ξενοδοχειακό «στόλο» και στις δημόσιες υποδομές είναι χαώδης.

Για μια ακόμα φορά διαπιστώθηκε η αβελτηρία, η έλλειψη σχεδιασμού, η ολιγωρία στις απαιτούμενες παρεμβάσεις, με δρόμους που θύμιζαν «ζούγκλα», με το οδικό δίκτυο εντελώς εγκαταλελειμμένο, με το κυκλοφοριακό να αποτελεί «κόλαση» για όσους επεδίωκαν να προσεγγίσουν την πόλη και βεβαίως όσοι το κατάφερναν, να ταλαιπωρούνται για την εξεύρεση χώρων στάθμευσης, ενώ και σε επίπεδο καθαριότητας καταγράφηκαν πολλά προβλήματα. Και βέβαια πολλά παράπονα και προβλήματα με την ύδρευση και τον φωτισμό.

Δεν θέλω να επεκταθώ στα προβλήματα, γιατί σήμερα οφείλουμε να γιορτάσουμε αυτή την ημέρα και την οικονομική δραστηριότητα του τουρισμού, ο οποίος άμεσα ή έμμεσα στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την τοπική μας οικονομία, άρα και την ευημερία των κατοίκων του νησιού μας. Και βεβαίως καλό θα είναι αυτή την ημέρα να καθιερωθούν, σε συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, τριήμερες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, οι οποίες να αναδεικνύουν και να προβάλλουν το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα του τόπου μας.

Εύχομαι το 2022 να είναι η καλύτερη τουριστική χρονιά και να αποτελέσει και ένα έτος σταθμό για τη βελτίωση των δημόσιων υποδομών, όχι μόνο για τους επισκέπτες του νησιού μας, αλλά και για τους κατοίκους του νησιού». Εκ του Γραφείου Τύπου της Παράταξης