Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Το βιβλίο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ» υπό τους ήχους της Ορχήστρας Εγχόρδων της «Παλαιάς»

αχίλλειο
26 Σεπτεμβρίου 2021 / 19:53

Σε ένα συνδυασμό μουσικής και λογοτεχνίας, διαβάστηκαν αποσπάσματα του βιβλίου που συνέγραψε ο Κερκυραίος λόγιος και φίλος της Αυτοκράτειρας, Κωνσταντίνος Χρηστομάνος.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο του Μουσείου του Αχιλλείου -με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον COVID19- η εκδήλωση με τίτλο «Το βιβλίο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ».

Εκεί, σε ένα συνδυασμό μουσικής και λογοτεχνίας, η Αναστασία Αρώνη και ο διευθυντής του Μουσείου, Αναστάσιος Διαβάτης, ανέγνωσαν αποσπάσματα του ομότιτλου βιβλίου που συνέγραψε το 1898 (χρονιά θανάτου της Ελισάβετ) ο Κερκυραίος λόγιος και προσωπικός φίλος της Αυτοκράτειρας, Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, ενώ η Ορχήστρα Εγχόρδων της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παλαιά), υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Άλκη Μπαλτά, ερμήνευσε έργα διαφόρων εποχών ενδύοντας όμορφα με μουσική την αφήγηση.

Πιο συγκεκριμένα, ακούστηκαν έργα συνθετών του Μπαρόκ (Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Georg Friedrich Haendel), του Κλασικισμού (Joseph Haydn), του Ρομαντισμού (Johann Strauss πατήρ, Johann Strauss υιός, Robert Schumann, Edvard Grieg), του 20ού αιώνα (Karl Jenkins, Μάνος Χατζιδάκις), αλλά και παραδοσιακές κερκυραϊκές μελωδίες διασκευασμένες από τον Άλκη Μπαλτά.

Μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν η Aria από τη Σουίτα για ορχήστρα Αρ.3 του Bach, η Sarabande από τη Σουίτα για τσέμπαλο σε Ρε ελάσσονα του Haendel, το πένθιμο Ase’s Tod από τη Σουίτα Αρ.1 Peer Gynt του Grieg, το α΄ μέρος από το concerto grosso Palladio του Jenkins (με σολίστ στο βιολί την Φλώρα Κλήμη), το Εσπερινό τραγούδι του Schumann (με σολίστ στο βιολοντσέλο τον Αμβρόσιο Βλαχόπουλο), όπως και το βαλς Rosen aus dem Süden του Strauss υιού, με το οποίο κι έκλεισε η βραδιά.

Στο σύνολό τους τα έργα αυτά ανέδειξαν τα αντίστοιχα αποσπάσματα του βιβλίου, όπου ο Χρηστομάνος εξιστορεί στιγμές από την προσωπική επαφή του με την Σίσσυ, φωτίζοντας πτυχές της ζωής και του χαρακτήρα της και περιγράφοντας γλαφυρά την ιδιαίτερη γοητεία που εκείνη του είχε ασκήσει.
Επίσης, προβλήθηκαν σύντομα αποσπάσματα από την αυστριακής παραγωγής δραματική κινηματογραφική τριλογία «Sissy», του 1956.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου «Αχίλλειο: Μουσικά Δρώμενα 2021», με τον Αναστάσιο Διαβάτη εκ μέρους του Αχιλλείου και τον Πρόεδρο της Παλαιάς Φιλαρμονικής, Σπύρο Παδοβά, να υπόσχονται συνέχιση της συνεργασίας των δύο οργανισμών και στο μέλλον.