Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γ. Κουλόπουλος (πρόεδρος ΕΠΣΚ): Το έργο της Ένωσης ήταν αρκετά επιτυχημένο

ΕΠΣΚ
23 Σεπτεμβρίου 2021 / 16:49
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι εκλογές της Ένωσης είναι προ των πυλών και αυτή τη φορά όλα δείχνουν ότι θα γίνουν, αφού η θητεία της νυν Διοίκησης οριστικά και αμετάκλητα τερματίζεται στις 31/10/2021.

Αφορμή γι αυτό και ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου όπου θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα της ΕΠΣΚ στις 3 Οκτώβρη, μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Κουλόπουλο, με σκοπό να πάρουμε απαντήσεις σε κάποια από τα ερωτήματα που ταλανίζουν το ποδόσφαιρο, την Ένωση και τα σωματεία του νησιού μας.

Ο κ. Γιώργος Κουλόπουλος, έχει κατάστημα υποδημάτων και μετράει θητεία δυο τετραετιών στη διοίκηση της ΕΠΣΚ. Εκλέχτηκε πρώτη φορά με το ψηφοδέλτιο του κ. Α. Προβατά και την τελευταία με αυτό του κ. Ποζίδη και ήταν ως την αρχή της χρονιάς γραμματέας της Ένωσης. Όμως η παραίτηση του κ. Ποζίδη του έδωσε το δικαίωμα να αναλάβει αυτός, με την συγκατάθεση του Δ.Σ. Είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου, έχει εμπλακεί στο Κερκυραϊκό ποδόσφαιρο από το 1984 όταν και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη τότε του Πανεργατικού, ο οποίος στη συνέχεια ενώθηκε με τον Αστέρα Κέρκυρας για να προέλθει η Ε.Π.Α. (Ένωση Αστέρα Πανεργατικού).

Μάλιστα με την ΕΠΑ κατέκτησε και το κύπελλο της ΕΠΣΚ το 2004 νικώντας στον τελικό της ομάδα της Βολίδας.      
Θέλει σίγουρα να συνεχίσει να διοικεί την Ένωση, αλλά τα πράγματα δεν ξέρει κανείς πως θα εξελιχθούν στις επικείμενες εκλογές. Μάλιστα ο ίδιος ελάχιστα πράγματα μπόρεσε να διαχειριστεί στην προεδρική του θητεία, αφού λόγω covid, δεν είχαμε πρωταθλήματα και αγωνιστική δράση ως σήμερα. Δείτε τι απάντησε στις ερωτήσεις μας.

ΕΝ:  Πόσο δύσκολη έγινε φέτος η συμμετοχή στα πρωταθλήματα για τις ομάδες, αφού καίει το οικονομικό και το υγειονομικό πρωτόκολλο;
Σίγουρα η φετινή χρονιά θα είναι αρκετά δύσκολη για τα ερασιτεχνικά σωματεία όμως μετά από 18 μήνες απραξίας πρέπει να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Εμείς ως Ένωση μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον και για τα λειτουργικά μας έξοδα κάνουμε ότι μπορούμε να μειώσουμε και αυτά των σωματείων μας . Όσον αφορά το υγειονομικό πρωτόκολλο χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από όλους, εμείς σε συνεργασία με την Υγειονομική Επιτροπή προσπαθούμε μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εξασφαλίσουμε πόρους για τα απαραίτητα τεστ που θα χρειαστούν κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

ΕΝ:  Η κατάθεση τροποποίησης του Λ. Αυγενάκη και η παράταση ως 31/7/2022 για εγγραφή στο μητρώο της ΓΓΑ, άνοιξε το δρόμο για συμμετοχή όλων των ομάδων στα πρωταθλήματα, αλλά δήλωσαν συμμετοχής λιγότερες ομάδες και από πέρσι, ενώ είναι η μικρότερη συμμετοχή των τελευταίων 30 χρόνων στην ΕΠΣΚ… σας προβληματίζει;
Ήταν μια θετική εξέλιξη η τροπολογία του Υφυπουργού, ήταν μία καθολική απαίτηση του συνόλου των Ενώσεων της χώρας. Το φαινόμενο της μη συμμετοχής σωματείων στα τοπικά πρωταθλήματα σίγουρα προβληματίζει, οι υπεύθυνοι των σωματείων σίγουρα μέτρησαν τα οικονομικά τους που έχουν συρρικνωθεί εξαιτίας της έλλειψης χορηγιών, της απαγόρευσης των εκδηλώσεων, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αποφάσισαν την αναστολή των δραστηριοτήτων τους. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις Ενώσεις της χώρας πιστεύω ότι από την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα επανέλθουν.

ΕΝ: Η ΕΠΟ αλλάζει τα δελτία για τους ποδοσφαιριστές, με υψηλό κόστος και βάζει σε ένα επιπλέον τεράστιο έξοδο για τις ομάδες. Θεωρείται ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο, που καλούνται πάλι να πληρώσουν οι παράγοντες. Ποια είναι η θέση σας; Αν δεν συμφωνείτε και θέλατε να υπερασπιστείτε τα σωματεία σας, δεν θα έπρεπε να στείλετε στην ΕΠΟ μια επιστολή με τις θέσεις και τις αντιρρήσεις σας;
Η ΕΠΟ είχε αποφασίσει και προχώρησε ήταν ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών για την έκδοση των δελτίων αθλητικής ιδιότητας εκείνο που ως ενώσεις κάναμε ήταν να αποφασισθεί να γίνει με το λιγότερο δυνατό κόστος.

ΕΝ: Με βάση το καταστατικό πρέπει να έχουμε Γ.Σ. «απολογιστική» και φέτος, αλλά ήδη μπήκαμε στο Σεπτέμβρη χωρίς να την έχετε προκηρύξει. Μάλιστα αυτή που είχατε ορίσει για 30/6/2021 αναβλήθηκε. Είναι σωστή η τακτική σας ή φοβόσαστε ότι μια ακόμη καταψήφιση θα επηρεάσει καταλυτικά και το εκλογικό αποτέλεσμα;
Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την απολογιστική Γενική Συνέλευση του 2020. Σε ένα περιβάλλον που τα πρωταθλήματα ματαιώθηκαν εμείς προχωρήσαμε τόσο διοικητικά όσο και οικονομικά και πήραμε αποφάσεις ώστε να διεξαχθεί ένα μικρότερο πρωτάθλημα να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα των σωματείων, μειώσαμε τα παράβολα κατ' 50%,το εξοδολόγιο διαιτησίας, αναλάβαμε το κόστος των παρατηρητών αγώνων και διαιτησίας. Δεν βρίσκω τον λόγο να καταψηφιστεί ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του 2020 ο οποίος και εστάλει στα σωματεία πριν την εκλογική διαδικασία της 30.6.2021.

ΕΝ: Προγραμματίσατε πρωταθλήματα και κύπελλο, χωρίς Γ.Σ. και χωρίς τις απόψεις των ομάδων, αφού στο κάλεσμα σας σε συγκεντρώσεις Α1 και Α΄ κατηγορία 15 έδωσαν συνολικά το παρόν 15 από τα 38 σωματεία. Μήπως σημαίνει κάτι;
Σίγουρα ήταν μικρή η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που προγραμματίσαμε όμως δικαιολογημένες εξαιτίας της αβεβαιότητας και των ανακοινώσεων για το υγειονομικό πρωτόκολλο, του μητρώου κ.α. Παρόλα αυτά σε κατ' ιδίαν συναντήσεις και τηλεφωνικές επαφές γνωρίζαμε τα θέλω των σωματείων και προχωρήσαμε στον σχεδιασμό σύμφωνα με τα δεδομένα της ποδοσφαιρικής περιόδου 2020-2021 και απλοποιήσαμε την διαδικασία και να επανέλθουμε σταδιακά στην κανονικότητα.

ΕΝ: Από παντού ακούγονται φωνές για τη διαιτησία και την ποιότητά της, λένε απλά ότι «την διαλύσατε»… μάλιστα οι αξιολογήσεις είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων 40 χρόνων, τι απαντάτε;
Είναι ένα μεγάλο κομμάτι που θέλει πολύ συζήτηση. Γίνεται προσπάθεια από την Επιτροπή, πραγματοποιήθηκαν 2 σχολές διαιτησίας όμως εξαιτίας της πανδημίας δεν κατέστη δυνατόν να αγωνιστούν. Εφετινή χρονιά θα είναι σημαντική γι αυτούς. Πιστεύω ότι πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη σε όλους, το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι λαθών και έτσι πρέπει να το δούμε όλοι.

ΕΝ: Μετά την τελευταία Γ.Σ. της ΕΠΟ και την αλλαγή καταστατικού, δείχνει να ανοίγει ο δρόμος για επαναλειτουργία των Συνδέσμων διαιτητών; Είσαστε υπέρ αυτής της εξέλιξης, ή νομίζετε ότι πρέπει να συνεχιστεί το καθεστώς που υπάρχει;
 Αυτά θα τα δούμε ένα ένα. Εγώ από την μεριά μου ως τελευταίος πρόεδρος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, έκανε μεγάλη προσπάθεια ώστε να εξομαλυνθούν σχέσεις ετών χωρίς επιτυχία. Πιστεύω ότι θα μπορούσαν να λυθούν τα προβλήματα αν υπήρχε διάθεση για βοήθεια με προϋποθέσεις που θα διασφάλιζε η Επιτροπή μου. Σίγουρα ο κανονισμός διαιτησίας είναι εκείνος που καθορίζει την σύνθεση της Επιτροπής Διαιτησίας και έτσι έπρεπε να πορευτούμε αν θέλουμε να είμαστε εναρμονισμένοι με τους κανονισμούς. Σε κάθε περίπτωση δεν είμαι αντίθετος σε κάθε περίπτωση ομαδικής προσπάθειας για την Κερκυραϊκή διαιτησία.

ΕΝ: Κάποια μέλη σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν αναφορές με κάκιστους χαρακτηρισμούς, για τους «αντιπάλους»… μήπως θα πρέπει να τους τραβήξετε το αυτί, ενόψει μάλιστα εκλογών και να γίνει μια κόσμια προεκλογική καμπάνια, για το καλό όλων;
Δεν μου αρέσουν οι αναρτήσεις στο fb και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν μου αρέσουν οι χαρακτηρισμοί από όπου και να προέρχονται. Δεν είναι θέση της διοίκησης της Ένωσης. Είναι υπεύθυνα άτομα θα μπουν στην διαδικασία των εκλογών η όχι και θα αποφασίσουν τα σωματεία για το αν συνεχίσουν να τους εκπροσωπούν.

ΕΝ: Πως θα χαρακτηρίζατε την τελευταία θητεία σας σαν πλειοψηφούσα παράταξη στο Δ.Σ. της ΕΠΣΚ; (είτε με πρόεδρο τον κ. Ποζίδη, είτε με σας).
Παρόλο που τα τελευταία 2 χρόνια είχαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία πιστεύω ότι το έργο της Ένωσης ήταν αρκετά επιτυχημένο, τόσο στα πρωταθλήματα υποδομών, ανδρών μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον με λιγοστές επιχορηγήσεις από την ΕΠΟ, με μεγάλη βοήθεια για την εγγραφή των σωματείων στο μητρώο της ΓΓΑ.

ΕΝ: Τι θα αλλάζατε ώστε να πάρει τα πάνω του το κερκυραϊκό ποδόσφαιρο;
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Πιστεύω ότι η Ένωση μας σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε συγκαταλέγεται μέσα στις καλύτερες ενώσεις της χώρας σε προγραμματισμό των πρωταθλημάτων, υποδομών, ανδρικών, αθλητικών εγκαταστάσεων σε αριθμό και σε άλλους τομείς. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ ότι όλα τα σωματεία θα αντιμετωπίζονται με ίση μεταχείριση ,ότι θα κάνουμε συχνότερες τις παρεμβάσεις μας σε όλα τα επίπεδα ώστε κάθε χρονιά να πετυχαίνουμε στα προβλήματα που μας απασχολούν και ένας και τα σωματεία μας.

ΕΝ: Γιατί θα πρέπει ένα σωματείο που σας καταψήφισε να αλλάξει να σας επιλέξει να διοικήσετε ξανά την ΕΠΣΚ; Σε περίπτωση που χάσετε την πλειοψηφία, θα συνεργαστείτε με τους «αντιπάλους» για το καλό του κερκυραϊκού ποδοσφαίρου και τι πιστεύετε ότι θα γίνει στις εκλογές;
Σε μια εκλογική αναμέτρηση όλα τα αποτελέσματα είναι πιθανά. Ευελπιστώ ότι τελικά θα είμαστε αυτοί  που θα μας επιλέξουν για την επόμενη διοίκηση. Έχουμε δουλέψει, είμαστε καθημερινά ενεργοί και λύνουμε προβλήματα. Αντίθετα η άλλη παράταξη παρόλο που μέλη της, ήταν και μέλη του ΔΣ ,δεν θέλησαν να εργαστούν μέσα από τις επιτροπές της Ένωσης για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από κοινού και ας έχουν αντίθετη άποψη. Προτίμησαν την καταγγελτική τακτική, το σύρσιμο της Ένωσης στα Διαιτητικά Δικαστήρια, χωρίς αποτέλεσμα. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι οι ίδιοι δεν θα ανοίξουν την πόρτα για συνεργασίες ακόμα και μετά τις τελευταίες δηλώσεις τους στον Τύπο. Εμείς ως παράταξη με συζήτηση σε δηλώσεις μου δεν έχω αποκλείσει το ενδεχόμενο των συνεργασιών αρκεί να μπουν σε σωστές βάσεις.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια