Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Μ. Υδραίου στο συνέδριο «Πανδημία Covid-19: Απειλή, ευκαιρία;»

Μερόπη Υδραίου
20 Σεπτεμβρίου 2021 / 16:48

Τέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τα προβλήματα που αντιμετώπισε η τοπική αυτοδιοίκηση στην διαχείριση της πανδημίας

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας). Στο συνέδριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο “Πανδημία Covid-19: Απειλή-Ευκαιρία;” συμμετείχε με ομιλία της η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου το περασμένο Σάββατο. Σε μια γόνιμη συζήτηση, τέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τα προβλήματα που αντιμετώπισε η τοπική αυτοδιοίκηση στην διαχείριση της πανδημίας αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση όχι μόνο της υγειονομικής κρίσης αλλά και των επιπτώσεών της σε κοινωνικό επίπεδο.
               
Όπως επεσήμανε η Δήμαρχος στην ομιλία της ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στάθηκε και παραμένει πολυεπίπεδα πρωταγωνιστικός αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η εικόνα που αναδείχθηκε, είναι, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνέβαλε πολυεπίπεδα στην αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης.  Αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική στην υποστήριξη των περισσότερων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και των γενικότερων επιπτώσεων της. Αυτή η αποτελεσματικότητα οφείλεται στην καλή γνώση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων».          

Η Μ. Υδραίου τόνισε ότι η αποκέντρωση είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών καθώς και ότι απαιτείται σχεδιασμός δημιουργίας αποτελεσματικών θεσμών συνεργασίας και συντονισμού, μαζί με το Κράτος, ώστε να συγκροτηθεί συμπαγής υποστηρικτικός μηχανισμός που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές, οργανωτικές και θεσμικές ανάγκες. Η Δημιουργία Τοπικών Κοινωνικών Προγραμμάτων μέσα από ένα πιο ευέλικτο και γρήγορο θεσμικό πλαίσιο αποτελούν μονόδρομο ώστε οι θεσμοί και κυρίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορεί να επιτελέσει ουσιαστικό και κομβικό ρόλο στην κοινωνική συνοχή, την πρόοδο και την εύρυθμη λειτουργία των μηχανισμών αντιμετώπισης επειγουσών αναγκών.
         
Τέλος, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει στο περιθώριο του συνεδρίου με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο και τον Τομεάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Αλέξανδρο Θάνο με τους οποίους συζήτησε δυνατότητες συνεργασίας και προοπτικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τουριστικό τομέα.