Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

300 κιλά απορριμμάτων «ψάρεψαν» στο Παλιό Λιμάνι και στον Ύψο

Θαλάσσια απορρίμματα
17 Σεπτεμβρίου 2021 / 14:58

Απομακρύνθηκαν ελαστικά οχημάτων, πλαστικά απορρίμματα διαφόρων μορφών, γυάλινες και μεταλλικές συσκευασίες

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας). Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών, που γιορτάζεται στις 18 Σεπτεμβρίου 2021, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, διοργάνωσε μία ακόμα δράση καθαρισμού και επιθεώρησης ακτών και βυθών που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος φιλοξένησε το πρόγραμμα «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης» μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκαν 2 υποβρύχιοι καθαρισμοί με παράλληλη επιθεώρηση των βυθών (σύσταση και βαθυμετρία, βιοποικιλότητα, υδρόβιους οργανισμούς και ρυπογόνες εστίες) στο Παλιό Λιμάνι στις 10/09/2021 και στο Αλιευτικό Καταφύγιο Ύψου στις 11/09/2021 ενώ κατά την διάρκεια της δεύτερης δράσης, πραγματοποιήθηκε επίσης και παράκτιος καθαρισμός στην περιοχή του Ύψου.

Από το σύνολο των δράσεων καθαρισμού του συγκεκριμένου διήμερου απομακρύνθηκαν τουλάχιστον 300 κιλά θαλάσσιων απορριμμάτων που κυρίως αποτελούνταν από ελαστικά οχημάτων, πλαστικά απορρίμματα διαφόρων μορφών (ποτήρια και καλαμάκια μιας χρήσης, μπουκάλια, σακούλες, κ.α.), γυάλινες και μεταλλικές συσκευασίες, κ.α. ενώ όλα τα μέρη δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχιστούν οι δράσεις για την προστασία και αναβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ο Δήμος ευχαριστεί  τους συντελεστές του προγράμματος «Ελλάδα χωρίς πλαστικά
μιας χρήσης» στους οποίους συμπεριλαμβάνονται το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, η Lidl Hellas και η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Dive In Action», καθώς επίσης και το Λιμεναρχείο Κέρκυρας και τον Λιμενάρχη, Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Σταθούρο για την πολύτιμη βοήθειά τους με την παροχή εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού κατά την διάρκεια των δράσεων υποβρύχιου και παράκτιου καθαρισμού, ενώ εκ μέρους του Δήμου παρόντες στις δράσεις ήταν η Αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Παναγιώτα Τζάννε (Project Manager ICC), καθώς επίσης και ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Δήμου, Βίκτωρας Δημουλής (Assistant Project Manager ICC).