Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για τον Αγιασμό

Αγιασμός
10 Σεπτεμβρίου 2021 / 08:47
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία, λόγω των πολυπληθών τμημάτων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε αναβρασμό βρίσκεται η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και οι γονείς ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Η ανησυχία είναι διάχυτη για το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων στα διδακτήρια από την στιγμή μάλιστα που και φέτος δεν θα λείψουν εικόνες με πολυπληθή τμήματα και αποστάσεις που δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να τηρηθούν λόγω των ανεπαρκών σχολικών υποδομών.

Σε πυρετώδεις ρυθμούς βρίσκονται οι διευθύνσεις εκπαίδευσης της Κέρκυρας, ώστε την ημέρα του Αγιασμού να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά χωρίς προβλήματα. Τα βιβλία βρίσκονται εδώ και καιρό στις θέσεις τους, ενώ τα περισσότερα κενά έχουν καλυφθεί από τους μόνιμους διορισμούς αλλά και από την πρόσληψη της α’φάσης αναπληρωτών. Ωστόσο οι πρώτες ημέρες των μαθημάτων θα κυλήσουν με κάποιες απουσίες εκπαιδευτικών στα τμήματα παράλληλης στήριξης κυρίως αλλά και σε τεχνικές ειδικότητες στα Επαγγελματικά Λύκεια.

«Δεν έχει γίνει καμία άλλη αλλαγή στις προσλήψεις και τα σχολεία θα λειτουργήσουν με κενά προσωπικού, καθώς η β΄φάση αναπληρωτών αναμένεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αν και ζητάμε τις καταστάσεις με τα κενά δεν μας τις δίνει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Μόνο στο 1ο ΕΠΑΛ Κέρκυρας έχουμε εφτά κενά τεχνικών ειδικοτήτων», τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας Αχιλλέας Καπετάνιος.

Σε κοντέινερ

Όσον αφορά τα κενά στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σύμφωνα με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας Χρήστο Άνθη δεν παρατηρείται ιδιαίτερο πρόβλημα. Όπως επισήμανε ωστόσο στην «Ε» αυτό που απασχολεί είναι το ζήτημα των κτιριακών υποδομών, καθώς και φέτος θα έχουμε εικόνες με μαθητές σε προκάτ αίθουσες ελλείψει νέων διδακτηρίων. Ο κ.Άνθης δεν παρέλειψε να αποδώσει ευθύνες στην δημοτική αρχή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, την οποία κατηγορεί ότι δεν ετοιμάστηκε. «Στο Δημοτικό Σχολείο Αγρού έχουμε ζήτημα με τις τουαλέτες, έχουμε αναφορές για ποντίκια στο νηπιαγωγείο της Κ.Κορακιάνας, ενώ με αυθαίρετη πράξη αποφασίστηκε η μετεστέγαση του νηπιαγωγείου Κοντοκολίου στο ΕΠΑΛ Κορακιάνας σε 2 αίθουσες προκάτ στον αύλειο χώρο», επισήμανε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας , όπου 14 τάξεις μικρών μαθητών θα στεγαστούν σε κοντέινερς, τα οποία τοποθετούνται σε αυλές δημοτικών σχολείων, ακόμα και στην αυλή των Γενικών Λυκείων.

Όσον αφορά πάντως το νηπιαγωγείο Κοντοκαλίου η εντεταλμένη σύμβουλος Παιδείας Μαρία Ζερβού διευκρίνισε στην «Ε» ότι το σχολείο θα λειτουργήσει στο χώρο του, καθώς θα ξεπεραστούν έως την Δευτέρα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. «Θα τοποθετηθούν δυο αίθουσες προκατ στο ΕΠΑΛ Κορακιάνας οι οποίες θα είναι διαθέσιμες να καλύψουν οποιαδήποτε ανάγκη του νηπιαγωγείου προκύψει», επισήμανε.  Όσον αφορά τις αιτιάσεις του κ.Άνθη περί αυθαίρετης πράξης μετεστέγασης του νηπιαγωγείου Κοντακαλίου  τόνισε ότι καμία παρανομία δεν έγινε "είναι όλα νόμιμα και  καλούμε τον κ.Άνθη να αποδείξει τα λεγόμενά του. Ως δημόσιος λειτουργός οφείλει να καταγγείλει  την παρανομία". 

Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη στην βόρεια και νότια Κέρκυρα όσον αφορά τις υποδομές. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Ν.Κέρκυρας Γ. Σαγιά επισκευάστηκε η στέγη του νηπιαγωγείου Βιταλάδων, έγιναν οι απαιτούμενες υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εργασίες σε όποια διδακτήρια απαιτούνταν, ολοκληρώθηκε η απαιτούμενη προμήθεια στρωμάτων για την λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, ενώ έγιναν και οι απαραίτητες απολυμάνσεις και οι καθαρισμοί των κτιρίων.

Φόβοι για διασπορά

Στο μεταξύ έκδηλη είναι η ανησυχία εκπαιδευτικών και γονέων για την διασπορά της πανδημίας στα σχολεία από την στιγμή μάλιστα που δεν προβλέπεται «σπάσιμο» των τμημάτων, ώστε να μπορούν να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα. Αν και η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί, ωστόσο εκφράζονται ερωτηματικά για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, καθώς εκτιμάται από τους ειδικούς ότι το 30% των μαθητών θα νοσήσει. «Υπάρχει διάχυτη ανησυχία στους γονείς, λόγω της πανδημίας και ζητάμε να υπάρχουν υγειονομικοί στα σχολεία αλλά και να διενεργούνται εντός των σχολείων τα self test προκειμένου να μην έχουμε δηλώσεις ψευδών αποτελεσμάτων», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Κέρκυρας Γιάννης Πελάης.

Στις θέσεις τους οι καθαρίστριες

Εξάλλου σύμφωνα με την κ. Ζερβού οι 108 καθαρίστριες (74 πλήρους και 34 μειωμένου ωραρίου) έχουν τοποθετηθεί ήδη στα σχολεία του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Καθήκοντα έχουν αναλάβει και οι 20 καθαρίστριες πλήρους ωραρίου στην Νότια Κέρκυρα, ενώ ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 18 καθαριστριών (15 πλήρους ωραρίου και 3 μειωμένου) στην Βόρεια Κέρκυρα επαναπροκηρύχθηκε με απόφαση του Δημάρχου Γ.Μαχειμάρη.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.