Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

93.000 ευρώ από την ΠΙΝ στο ΕΜΠ για την ταυτοποίηση 5 ποικιλιών αμπέλου στα Ιόνια Νησιά

Αμπέλια
09 Σεπτεμβρίου 2021 / 18:25
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Η έγκριση της προγραμματικής σύμβασης αποτέλεσε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ του Θ. Γαλιατσάτου και Ρ. Κράτσα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) για την εκπόνηση ερευνητικού Προγράμματος με τίτλο «Ταυτοποίηση ποικιλιών αμπέλου των Ιονίων Νήσων προχώρησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υλοποιώντας σχετική απόφαση που έλαβε πέρσι τον Αύγουστο το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία. Σημειώνεται ότι η έγκριση της αποτέλεσε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ του πρώην Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου και της Ρ. Κράτσα προσθέτοντας ακόμη ένα επεισόδιο στην πολιτική τους κόντρα. Η κριτική του κ. Γαλιατσάτου εστίαζε στο ύψος της σύμβασης ποσού 93.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, αλλά και στο γεγονός ότι για τις δύο από τις πέντε ποικιλίες αμπέλου υπήρχαν ήδη δημοσιευμένες μελέτες για την γενετική ταυτοποίησή τους.

Η σύγκρουση

Ο κ. Γαλιατσάτος στις δημόσιες τοποθετήσεις του έκανε λόγο τότε για νέα προσπάθεια λαφυραγώγησης του δημοσίου χρήματος από την ΠΙΝ/Κράτσα χαρακτηρίζοντας την υπόθεση της ταυτοποίησης των ποικιλιών αμπέλου «σε μεγάλο «Βατερλώ, το δεύτερο μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των υδατοδρομίων».

Στους ισχυρισμούς αυτούς η Περιφερειακή Αρχή αντέδρασε άμεσα υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι όσον αφορά την κοστολόγηση της εργασίας που θα κάνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, βάσει Νόμου, πρέπει να καλύπτει όλες τις ανάγκες της έρευνας, όπως τις προσδιορίζει ο ερευνητικός φορέας «και δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραβούμε αυτή τη διαδικασία με κατακερματισμούς .Άλλωστε τα δεδομένα είναι διαυγή: Στο συνολικό κόστος 75.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για τις πέντε ποικιλίες αμπέλου συμπεριλαμβάνονται όλες αυτές οι δραστηριότητες και φυσικά οι κατά νόμον κρατήσεις υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Έρευνας του ΕΜΠ.

Αντικείμενο της σύμβασης

Αντικείμενο του πιλοτικού αυτού ερευνητικού έργου διάρκειας 8 μηνών είναι η ταυτοποίηση χαρακτηριστικών τοπικών οινοποιητικών ποικιλιών αμπέλου από διαφορετικές περιοχές των Ιονίων Νήσων και συγκεκριμένα των ποικιλιών Βερτζαμί (Λευκάδας), Γουστουλίδι, Θιακό (Ιθάκης-λευκό), Κακοτρύγης, και Ρομπόλα.

Όπως επισημαίνεται στην προγραμματική σύμβαση η μακραίωνη καλλιέργεια της αμπέλου, και η μεγάλη γεωγραφική εξάπλωσή της, δημιούργησε πολυμορφισμό λόγω μεταλλάξεων ή φυσικών και τεχνητών διασταυρώσεων. Η ανάγκη της διάκρισης και της ταξινόμησης των ποικιλιών αυτών είναι σημαντική για την αυθεντικότητα των ποικιλιών. Επιπλέον η δημιουργία αυτού του ιδιαίτερου και επώνυμου προϊόντος που θα διασφαλιστεί με την ταυτοποίηση βάση το DNA (μοριακή ταυτότητα) δημιουργεί δικλείδες ασφαλείας, ώστε να προστατευθούν οι καταναλωτές από τυχόν παραπλάνηση και να αξιολογηθεί η αυθεντικότητα τους, ιδίως όσον αφορά την ποικιλία και την γεωγραφική προέλευση.

Καινοτόμες τεχνολογίες

Η εκπόνηση του πιλοτικού ερευνητικού προγράμματος θα αναπτυχθεί με τις καινοτόμες τεχνολογίες της μεταγονιδιωματικής, της βιο-πληροφορικής και της διαχείρισης μεγάλων συστημάτων δεδομένων.

Το έργο θα εκπονηθεί σε τέσσερις δράσεις και με συγκεκριμένο χρόνο παράδοσης του κάθε έργου. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από την ΠΙΝ από πόρους του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, ενώ για τη συστηματική παρακολούθηση υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης συγκροτείται Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης από την Περιφέρεια και το ΕΜΠ.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.