Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα κόντρα στο σίριαλ για τα σκουπίδια της Βόρειας Κέρκυρας

Βόρεια Κέρκυρα
09 Σεπτεμβρίου 2021 / 13:55
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

«Ταβάνι» έπιασε η προηγούμενη σύμβαση - Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα αν δεν ξεκινήσει σύντομα νέα μεταφορά στην Πάλαιρο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για το χειρισμό της αποκομιδής των απορριμμάτων του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας αλλά και την ακύρωση της διαδικασίας του Δημοτικού Συμβουλίου της 03-09-2021 αποφάσισε κατά πλειοψηφία το συλλογικό όργανο κατά την τακτική του συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ με τηλεδιάσκεψη.

Η απόφαση ακυρώθηκε «εξαιτίας της μη νομιμότητας ως προς το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και του εκτάκτου και για λόγους δεοντολογικής ηθικής, δημοκρατικής και θεσμικής τάξης ως προς τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού συμβουλίου Δήμου Βόρειας Κέρκυρας». 

Ο τρόπος διαχείρισης της αποκομιδής των απορριμμάτων τέθηκε ως θέμα συζήτησης εκτός ημερησίας διάταξης από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοτική Ενωτική Κίνηση» Σπύρο Ασπιώτη. Η συζήτηση διήρκησε σχεδόν πέντε ώρες και κράτησε έως τις 3 τα ξημερώματα, καθώς διατυπώθηκαν αρκετές ενστάσεις ως προς το σύστημα κατά το οποίο λειτουργεί η αποκομιδή.

Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για διαχειριστική ανικανότητα της δημοτικής αρχής για μια τακτική καθημερινή λειτουργία όπως είναι η αποκομιδή. Παράλληλα εκτόξευσε τα πυρά της ως προς τον τρόπο συνεδρίασης του συλλογικού οργάνου την περασμένη Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, όπου εγκρίθηκε με εννέα μόνο συμμετέχοντες από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κέρκυρας η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου για την μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Παλαίρου.

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι τις δυο προηγούμενες φορές που αποπειράθηκε το Σώμα να συνεδριάσει, σύσσωμη η αντιπολίτευση απείχε από την διαδικασία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο διεξαγωγής της συνεδρίασης (ζητούσαν συνεδρίαση δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να μπορέσουν να καταθέσουν απόψεις) αλλά και για το ότι το θέμα εισήχθη τελευταία στιγμή παρά την κρισιμότητά του. Ωστόσο στην συνεδρίαση της 3ης Σεπτεμβρίου που πραγματοποιήθηκε δια περιφοράς δεν εκλήθη τηλεφωνικά η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα 15 δημοτικοί σύμβουλοι, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σφοδρή αντιπαράθεση για τον τρόπο λειτουργίας του Συλλογικού Οργάνου.

Σύμφωνα πάντως με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Σώματος, άρθρο 96, παρ. 7 του Ν. 3852/2010, εάν δεν επιτευχθεί απαρτία στις δύο πρώτες συνεδριάσεις, τότε τα θέματα μπορούν να ψηφιστούν με το 1/3 των συμβούλων, όπερ και εγένετο.

15 ψήφοι

Η πρόταση με τα δυο τελικά σκέλη που διαμορφώθηκε από την ΛΑΣΥ Δήμου Βόρειας Κέρκυρας ψηφίστηκε από 15 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 25 που ήταν παρόντες. «Το σύστημα μέσα στο οποίο λειτουργεί η αποκομιδή είναι προβληματικό. Έχει ιδιωτικοποιηθεί μεγάλο μέρος αυτού και λειτουργεί με εργολάβους που μοιράζουν τις αγορές και τις τιμές. Οι ελεγκτικές διαδικασίες προσπαθούν να εξυγιάνουν αυτή την κατάσταση και αυτό ζητάμε», τόνισε στην «Ε» ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Κώστας Ρούσσινος.

Για λόγους σκοπιμότητας

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Θ. Σκέμπρη η δημοτική αρχή δεν έχει να αποκρύψει κάτι, τονίζοντας χαρακτηριστικά «ότι ο διαχειριστικός έλεγχος ζητήθηκε για λόγους σκοπιμότητας και για να ρίξει λάσπη η αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή». Ερωτηθείς για το β΄ σκέλος της απόφασης δηλαδή της ακύρωσης της απόφασης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Δήμου για την μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Παλαίρου τόνισε στην «Ε» πως είναι μια υπόθεση νομικής φύσης που θα εξεταστεί πως θα αντιμετωπιστεί και αν μπορεί να ακυρωθεί.

«Έχουμε μια εργολαβία, οι τόνοι τελειώνουν και μέχρι να βγει ο διεθνής διαγωνισμός τα σκουπίδια πρέπει κάπου να πάνε. Αν υπάρχει λύση να μας την προτείνουν και να την ακούσουμε», επισήμανε ο ίδιος προσθέτοντας ότι αν δεν γίνει σύντομα η μεταφορά των απορριμμάτων στην Πάλαιρο θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα στην περιοχή.

Άλλα θέματα

Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης πέρασαν ομόφωνα από την συνεδρίαση , ενώ η συζήτηση για την προστασία του Κερκυραϊκού Ελαιώνα ματαιώθηκε για ακόμη μια φορά, λόγω έλλειψης χρόνου.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.