Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δυο νέοι βρεφικοί σταθμοί στο κέντρο της πόλης, λόγω αυξημένης ζήτησης

Βρεφονηπιακοί σταθμοί
08 Σεπτεμβρίου 2021 / 16:36
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Εκτός του δημοτικού βρεφικού σταθμού «Τα Μαρμελίνια» 72 παιδάκια

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκτός δωρεάν φιλοξενίας έμειναν 72 παιδάκια στο Δημοτικό Βρεφικό Σταθμό Κέρκυρας «Τα Μαρμελίνια» στην Πολυχρονίου Κωνσταντά, όπου καταγράφηκε ρεκόρ αιτήσεων αγγίζοντας περίπου τις 120.

Ο βρεφικός σταθμός δυναμικότητας έως 37 βρεφών ηλικίας από 2 μηνών – 2,5 ετών παρουσίασε μεγάλη ζήτηση, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός αρκετά παιδιά, οδηγώντας αναγκαστικά αρκετά από αυτά είτε σε ιδιωτικές δομές, είτε στο σπίτι.

Ωστόσο στην πρώτη περίπτωση η παραμονή σε ιδιωτικό σταθμό σε περίπτωση που δεν υπάρχει voucher από το ΕΣΠΑ για δωρεάν φιλοξενία, βάζει «φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς στοιχίζει από 200- 260 ευρώ μηνιαίως. Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι και στους ιδιωτικούς βρεφικούς σταθμούς, η ζήτηση από τους ενδιαφερόμενους γονείς είναι μεγάλη και οι θέσεις περιορισμένες.

Όπως δήλωσε στην «Ε» η Πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Κέρκυρας (ΣΥΚΟΙΠΑ) και εντεταλμένη σύμβουλος Παιδείας Μαρία Ζερβού, πρώτη φορά φέτος καταγράφηκε αυτή η ζήτηση και δεδομένου ότι η περίοδος αιτήσεων ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια από την δημοτική αρχή για να αντιδράσει νωρίτερα. «Τις προηγούμενες χρονιές δεν είχαμε τόσο μεγάλο αριθμό αιτήσεων και είναι ενθαρρυντικό ότι έχουμε τόσες νέες γεννήσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις ωστόσο έχουμε διπλοεγγραφές και σε άλλους σταθμούς, όποτε πιστεύουμε ότι τα παιδιά που θα μείνουν εκτός δομών θα είναι λιγότερα από 72, ενώ κάποια θα απορροφηθούν και σε ιδιωτικές δομές», διευκρίνισε η ίδια.

Ακόμη δυο βρεφικοί σταθμοί

Σύμφωνα με την κ.Ζερβού προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, το Δ.Σ του Συνδέσμου αποφάσισε την ίδρυση δύο νέων βρεφικών σταθμών στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας με στόχο να εξυπηρετηθούν άμεσα οι οικογένειες που χρειάζονται στήριξη σε αυτόν τον τομέα.

Συγκεκριμένα θα λειτουργήσει για τη νέα σχολική χρονιά 2021- 2022 βρεφικός Σταθμός σε ένα μέρος του κτιρίου που στεγάζεται το ΚΑΠΗ επί της οδού Ακαδημίας 3 με δυνατότητα φιλοξενίας 27 βρεφών. Ο βρεφικός σταθμός θα βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο από την υπάρχουσα δομή και θα έχει διαφορετική είσοδο.

Παράλληλα σε βρεφικό σταθμό μετατρέπεται ο 4ος Παιδικός Σταθμός Κέρκυρας, κοντά στα δικαστήρια, χωρητικότητας έως 38 βρέφη. Όσον αφορά τα 20 παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στον παιδικό σταθμό, θα τοποθετηθούν στις κενές θέσεις που υπάρχουν στους όμορους σταθμούς και συγκεκριμένα στον 3ο, στον 2ο και στον 5ο με βάση χωροταξικά κριτήρια.

Οι δυο νέοι χώροι που προετοιμάζονται για να υποδεχθούν τους μικρούς επισκέπτες θα είναι έτοιμοι μέσα στο επόμενο δίμηνο. «Ως εκ τούτου θα μπορέσουν αργότερα να εξυπηρετηθούν στους δυο αυτούς νέους βρεφικούς σταθμούς όσα από τα 72 παιδάκια έμειναν εκτός. Όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις για τα νήπια.», ανέφερε η κ.Ζερβού. Όπως επισήμανε την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για πρόσληψη προσωπικού. Μεταξύ των ειδικοτήτων βρίσκονται μάγειρες, καθαρίστριες, βρεφονηπιοκόμοι κ.α. 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.