Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαχειριστικό Σχέδιο για τα φρούρια της Κέρκυρας θα εκπονήσει το ΕΜΠ

Λίνα Μενδώνη
06 Σεπτεμβρίου 2021 / 15:36

Η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σε ερώτηση της Ελληνικής Λύσης

ΑΘΗΝΑ. Το Υπουργείο θα συνδράμει τους αρμόδιους φορείς για τη μελέτη αποκατάστασης του κωδωνοστασίου του Αγίου Βαρβάρου Ποταμού, απάντησε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου.

Παράλληλα ενημερώνει ότι έχει ανατεθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η εκπόνηση του Διαχειριστικού Σχέδιου (Master Plan) για το Παλαιό και το Νέο Φρούριο Κέρκυρας.

Αναλυτικά η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού:

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης της Ελληνικής Λύσης της με αριθμ. πρωτοκόλλου 8123/20.7.2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες και σε ό,τι αφορά το ΥΠΠΟΑ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Αναφορικά με την αποκατάσταση του κωδωνοστασίου του Ιερού Ναού Αγίου Βάρβαρου στον Ποταμό Κέρκυρας, το ΥΠΠΟΑ θα συνδράμει τους αρμόδιους φορείς για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών αποκατάστασης.

Όσον αφορά στις μεσαιωνικές οχυρώσεις της Κέρκυρας, επισημαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση του Διαχειριστικού Σχέδιου (Master Plan) για το Παλαιό και το Νέο Φρούριο Κέρκυρας. Ειδικότερα, έχει υπογραφεί η από 4η Ιουνίου 2021 Σύμβαση για την ανάθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)- Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών- Τομέα «Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής», της εκτέλεσης Ερευνητικού Προγράμματος με τίτλο: «Μεθοδολογία εκπόνησης Διαχειριστικών Σχεδίων μέσα από το παράδειγμα του Παλαιού και του Νέου Φρουρίου της Κέρκυρας».

Το Διαχειριστικό Σχέδιο για το Παλαιό και το Νέο Φρούριο Κέρκυρας δημιουργεί το πλαίσιο για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των εξεχόντων αυτών μνημείων της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, εισάγοντας ένα στρατηγικό σχεδιασμό, θέτοντας προτεραιότητες, στόχους και χρονοδιαγράμματα και καλύπτοντας με πλήρη τρόπο όλες τις πτυχές της διαχείρισής τους με τις σύγχρονες, διεθνείς αντιλήψεις.

Στο Διαχειριστικό Σχέδιο, το οποίο αποτελεί προϊόν διεπιστημονικής συνεργασίας, καταγράφονται αρχικά οι ανάγκες και οι δυνατότητες των δύο μνημειακών συνόλων και ακολούθως θα συστηματοποιηθούν και θα ιεραρχηθούν -σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα- οι στόχοι και οι δράσεις για την ολοκληρωμένη προστασία, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξή τους.
Η Υπουργός
Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Η από 14/7 ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου

Κυρία Υπουργέ,
Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Κέρκυρας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, το επόμενο χρονικό διάστημα, πρόκειται να αναστηλωθεί το κωδωνοστάσιο του Ιερού Ναού του Οσίου Βαρβάρου, ο οποίος βρίσκεται σε προάστιο της Κέρκυρας. Κλιμάκιο του Υπουργείου σας, αφού διεξήγαγε αυτοψία, διαπίστωσε την άμεση ανάγκη διάσωσης του εκκλησιαστικού αυτού μνημείου δια της αναστήλωσής του και δια της θωράκισης της στατικότητάς του, λόγω υπάρχουσας επικινδυνότητας για την ασφάλεια των εισερχομένων στον εν λόγω Ι. Ναό πιστών.

Το ως άνω κλιμάκιο, πληροφορούμαστε ότι βρίσκεται ειδικά στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της εκτέλεσης ενός Διαχειριστικού Σχεδίου ανασύστασης μεσαιωνικών οχυρωματικών μνημείων σε ιστορικές πόλεις, ενώ υποτίθεται ότι η σχετική επέμβασή του θα επικεντρωθεί στην ανασυγκρότηση του Παλαιού και του Νέου Φρουρίου της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Πότε προβλέπεται η ολοκληρωτική αποκατάσταση του κωδωνοστασίου του ως άνω Ιερού Ναού, του Οσίου Βαρβάρου, της Κέρκυρας;

2. Ποιων μεσαιωνικών οχυρωματικών έργων την ανασύσταση και σε ποιες πόλεις περιλαμβάνει το ως άνω σχετικό Διαχειριστικό Σχέδιο («Master Plan») του Υπουργείου σας;