Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μάγεψε, το ρεσιτάλ των Ουάελ Φαρούκ και Νίκου Ζαφρανά στην Κέρκυρα

Πρεμιέρα
05 Σεπτεμβρίου 2021 / 08:19
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Στην παγκόσμια πρεμιέρα της σουίτας για δύο πιάνα «Το Φυλακτό» του Αντώνη Μώρου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δύο διάσημους δεξιοτέχνες πιανίστες φιλοξένησε η Κέρκυρα το βράδυ του Σαββάτου.  Οι διακεκριμένοι μουσικοί Ουάελ Φαρούκ και Νίκος Ζαφρανάς βρέθηκαν στο νησί των Φαιάκων, για την παγκόσμια πρεμιέρα της σουίτας για δύο πιάνα «Το Φυλακτό» του Αντώνη Μώρου.

Τη βραδιά οργάνωσε άρτια και παρουσίασε η «δική μας» δημοσιογράφος Ίνα Ταράντου, πολύ γνωστή από την εκπομπή της στην ΕΤ1 «Η ζωή αλλιώς». 

Φιλόξενοι οικοδεσπότες στο «Triklino Estate», η οικογένεια του συγγραφέα Ζέφυρου Καυκαλίδη.  



Στο καταπράσινο, σχεδόν παραμυθένιο σκηνικό του κερκυραϊκού ελαιώνα, οι δύο πιανίστες ερμήνευσαν με κορυφαία μαεστρία τις μουσικές συνθέσεις του Αιγυπτιώτη Κερκυραίου, ο οποίος έχει την εντυπωσιακή ιδιαιτερότητα να ...μην είναι μουσικός!

Κι όμως τα έργα του αυτοδίδακτου Αντώνη Μώρου, πότε βαθιά συναισθηματικά, πότε ταξιδιάρικα, άλλες φορές περιπετειώδη, καθήλωσαν το κοινό. «Μουσική ειλικρινή, όμορφη, που μιλάει απευθείας στην καρδιά» την χαρακτηρίζει ο Ουάελ Φαρούκ. 




Ο συνθέτης 

Ο Αντώνης Μώρος, ανήκει στον χώρο του υπερόριου Ελληνισμού. Η οικογένειά του εγκατέλειψε την Κέρκυρα στα τέλη του 19ου αιώνα και εγκαταστάθηκε στο Κάιρο, όπου πρόκοψε, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες. Ασχολείται με τις  οικογενειακές επιχειρήσεις. Αν και έχει κάνει ελάχιστα μαθήματα πιάνου, η μουσική είναι γι αυτόν ένας αναγκαίος τρόπος έκφρασης.

Το αποτέλεσμα αυτής της εσωτερικής ανάγκης είναι «Το Φυλακτό», με γραφή που κινείται υφολογικά στις γραμμές του ύστερου Ρομαντισμού, με προσμείξεις Κλασικών και Τζαζ στοιχείων. 




Οι πιανίστες

Ο Δρ Wael Farouk είναι μια επίσης αξιοσημείωτη περίπτωση. Γνώρισε διώξεις και προκατάληψη λόγω θρησκεύματος και φυσικών περιορισμών. Στην αρχή της μουσικής του εκπαίδευσης τον έδιωξαν από το Ωδείο, λέγοντάς του περιφρονητικά ότι δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ πιανίστας, γιατί είχε μικρά χέρια! 

Το ταλέντο του, ανέτρεψε κάθε προσδοκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία του σε έργα του Ραχμάνινοφ, η μουσική του οποίου διακρίνεται για τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας της.

Έχει εμφανιστεί σε χώρους όπως το White Hall στην Αγία Πετρούπολη, το σπίτι του Schumann στη Λειψία και το White Recital Hall στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, όπου η σόλο πρώτη του εμφάνιση το 2013, χαρακτηρίστηκε ως "απόλυτα αριστοτεχνική" από το New York Concert Review. Είναι κάτοχος ενός ευρύτατου ρεπερτορίου με περισσότερα από 70 κονσέρτα και 60 ατομικά προγράμματα, που εκτείνονται από τον Σκαρλάτι έως τον Μπόλκομ.

Την  Άνοιξη του 2021, ο Δρ Farouk ερμήνευσε το 1ο, 2ο, και 3ο κονσέρτο του Ραχμάνινοφ σε μια μόνο βραδιά με την Νέα Φιλαρμονική Ορχήστα και τον Μαέστρο Kirk Muspratt, την οποία ο κριτικός μουσικής της Chicago Tribune περιέγραψε ως «μια ιστορική συναυλία». 


  Ουάελ Φαρούκ (αρ) και Νίκος Ζαφρανάς

Ο Νίκος Ζαφρανάς πήρε Δίπλωμα Πιάνου από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών, συνέχισε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Γκράτς, λαμβάνοντας τον μεταπτυχιακό τίτλο Magister Artium. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και σε όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες, στη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Εμφανίστηκε ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τη Φιλαρμονική Ορχήστα του Karlovy Vary.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Piandaemonium (6 πιάνα, 12 πιανίστες) και του Trancription Ensemble και αναπληρωτής καθηγητής Μουσικής Παιδαγωγικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

* Το ρεσιτάλ θα μεταδοθεί από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ Κέρκυρας την επόμενη Κυριακή (12/9) 10 -11 το πρωί.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.