Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κρίκετ - Γ. Μάζης: Επιτακτική ανάγκη η επάνοδος αγώνων στην Πλατεία

ΚΡΙΚΕΤ
04 Σεπτεμβρίου 2021 / 11:40
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Με τον έφορο του κρίκετ του Κερκυραϊκού μιλήσαμε για την «επιστροφή» με αγώνα επίδειξης, αλλά και για τη αξία και τη σημασία που έχει κάποιοι αγώνες να διεξάγονται στον «πανέμορφο αυτό χώρο».

ΚΕΡΚΥΡΑ. Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλές σελίδες για την προσφορά του Γιώργου Μάζη στον Κερκυραϊκό και γενικότερα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό της Κέρκυρας, αλλά θα μείνουμε μόνο σε ένα γεγονός.

Την «επιστροφή» των παλιών αθλητών του κρίκετ στην Κάτω Πλατεία την Κυριακή, για έναν αγώνα που θα θυμίζει τα παλιά, θα θυμίζει μνήμες του ένδοξου παρελθόντος και κυρίως για να καταλάβουν κάποιοι ότι η Κ. Πλατεία είναι ένας χώρος που θα πρέπει το κρίκετ να έχει τη δική του παρουσία.



Σίγουρα οι καταστάσεις έχουν αλλάξει και δεν είναι εύκολο να γίνονται επίσημοι αγώνες, αλλά υπάρχουν τρόποι να μην «εξαφανιστεί» το άθλημα από τον Ιστορικό του χώρο. Από ένα μέρος που έχει υμνηθεί παγκόσμια, από ένα χώρο που ήταν πολλές φορές αιτία να έλθουν ομάδες για να παίξουν στη μαγευτική Κάτω Πλατεία της Κέρκυρας.



Με τον έφορο του κρίκετ του Κερκυραϊκού μιλήσαμε για την «επιστροφή» με αγώνα επίδειξης, αλλά και για τη αξία και τη σημασία που έχει κάποιοι αγώνες να διεξάγονται στον «πανέμορφο αυτό χώρο».

κ. Μάζη γίνεται αγώνας κρίκετ στην Κ. Πλατεία από παλαιμάχους σε μια προσπάθεια να επιστρέψουμε στις παλιές καλές μέρες. Ποιοι το οργανώνουν και ποιους παλιούς αναμένεται να δει ο κόσμος να παίζουν ξανά;

«Την Κυριακή 5 του μηνός η αγάπη, αλλά και η προσπάθεια να συνεχίσουμε να παίζουμε Κρίκετ στην πόλη μας, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους εκατοντάδες συντοπίτες μας κρικετίστες, οι οποίοι συνετέλεσαν στην διατήρηση του αθλήματος στα βάθη του χρόνου, μας ώθησε στην ανάγκη της δημιουργίας ενός φορέα. Τον ονομάσαμε: ΦΟΡΕΑ ΦΙΛΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟΥ ΚΡΙΚΕΤ.
Ο φορέας αυτός που σκοπό έχει κυρίως την διατήρηση της αθλητικής παράδοσης στο νησί μας ( που ‘’ ψυχή ‘’ του είναι ο δραστήριος και ρομαντικός Σπύρος Τσαγκαρόπουλος ), έχει αναλάβει την ευθύνη της οργάνωσης του αγώνα . Καλούμε όλους τους φίλους του αθλήματος να έλθουν. Οι βετεράνοι αθλητές που θα λάβουν μέρος εγγυούνται για ένα αγώνα - όπως παλιά».

Θεωρείς ότι ήταν καλύτερα τα πράγματα και το κρίκετ παλιότερα; Παίζει ρόλο και η απομάκρυνσή του από την Κ. Πλατεία;

«Το Κρίκετ παίζεται όλο και σε περισσότερα κράτη παγκοσμίως Συνεχώς νέες χώρες το καλλιεργούν. Πολλές μάλιστα με επιτυχία. Στο πρόσφατο παρελθόν οι Εθνικές μας ομάδες παρουσιαζόταν σε ευρωπαϊκούς κυρίως αγώνες πανίσχυρη, καταλαμβάνοντας πρώτες , δευτέρες και τρίτες θέσεις. Τα τελευταία όμως χρόνια δυστυχώς δεν υπάρχει Εθνική ομάδα. Αποκλεισμός από Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και υποβιβασμός σε μικρότερες κατηγορίες. Οι τελευταίες παρουσίες σε τουρνουά σε Εθνικό επίπεδο… αποκαρδιωτικές. Πολύ δύσκολο να βρεις παιδιά για να τα μάθεις να παίζουν. Δεν έχουν κυρίως παραστάσεις όπως παλιά. Επιτακτική λοιπόν ανάγκη η επάνοδος αγώνων στην Πλατεία».

Θα μπορούσαν εκεί να γίνονται κάτω από προϋποθέσεις αγώνες επίδειξης ή διεθνείς αγώνες, έστω και αν χρειαστεί κάποιες μέρες να κλείσει το παρκινγκ;

«Η Κάτω πλατεία όπως είναι σήμερα δεν είναι δυνατόν να φιλοξενήσει διεθνείς αγώνες. Οι λόγοι ευνόητοι. Παρ ‘ όλα αυτά όμως , έχω την γνώμη ότι θα μπορούσαν να γίνουν ορισμένοι αγώνες με τις ομάδες που έρχονται κυρίως από την Αγγλία και που συνδυάζουν το παιχνίδι με τις διακοπές τους. Άλλωστε οι ίδιοι επίμονα ζητούν να παίξουν εκεί, ακόμα και αν χρειαστεί να αλλάξουμε κάποιον κανονισμό και να χρησιμοποιήσουμε ελαφρότερο μπαλόνι.

Επίσης, πολλές φορές απευθυνόμενοι προς την Ομοσπονδία, έχουμε τονίσει την ανάγκη και έχουμε προτείνει , εκεί να γίνονται αγώνες πρωταθλημάτων μικρών κατηγοριών για αγόρια και κορίτσια. Η μέχρι πριν λίγο καιρό διοίκηση της ομοσπονδίας αγνόησε αυτή μας την προτροπή. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΟΚ, μας διαβεβαίωσε ότι θα το εξετάσουν».

Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε όλα όσα μας είπε ο κ. Μάζης, νομίζω ότι καταλαβαίνει ο καθένας την αγάπη και την επιθυμία του να πάει καλά το «παραδοσιακό Κερκυραϊκό άθλημα», ενώ τις επόμενες μέρες θα σταθούμε και στον Κερκυραϊκό και στα τμήματα ανδρών και γυναικών στο κρίκετ που καλλιεργεί.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια