Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συναντήσεις Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ με Συλλόγους Παλιάς Πόλης για τον Κανονισμό Λειτουργίας

ΣΥΡΙΖΑ
04 Σεπτεμβρίου 2021 / 10:35

Στη συζήτηση τέθηκαν και όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την Παλιά Πόλη, όπως το κυκλοφοριακό και η στάθμευση, η αποκομιδή των απορριμμάτων, η διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ και με τον Σύλλογο «ΣΑΝ ΤΖΙΑΚΟΜΟ» συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, για να συζητήσουν τον υπό διαβούλευση Κανονισμό Αστικής Λειτουργίας της πόλης της Κέρκυρας.



Στη συζήτηση τέθηκαν και όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την Παλιά Πόλη, όπως το κυκλοφοριακό και η στάθμευση,  η αποκομιδή των απορριμμάτων, η διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων, οι υποχρεώσεις μας από την ένταξη της Κέρκυρας στον κατάλογο Unesco.

Στη συνάντηση με τον κ. Ν. Ολύμπιο και τον κ. Παν. Πέτρου, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ διαπιστώθηκε από κοινού ότι η διαβούλευση για τον Κανονισμό Αστικής Λειτουργίας δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για προειλημμένη απόφαση την οποία η Επιτροπή Διαβούλευσης δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά.  

Συμφωνήθηκε επίσης ότι είναι μια συζήτηση  ελλιπής, αφού δεν περιλαμβάνει μεγάλα ζητήματα όπως το κυκλοφοριακό, οι χώροι στάθμευσης, τα απορρίμματα. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου μάλιστα τόνισαν ότι τα υπομνήματα και οι προτάσεις του Συλλόγου, που έχουν τεθεί υπόψη της Δημοτικής Αρχής δεν έχουν μέχρι σήμερα απαντηθεί και δεν υπήρξε σοβαρός και λεπτομερής διάλογος για τις προτάσεις αυτές.

Τονίστηκε επίσης  ότι η λειτουργία της Παλιάς Πόλης πρέπει να συζητηθεί κυρίως με τους μόνιμους κατοίκους της που κρατάνε ζωντανά και διατηρήσιμα τα ιστορικά της κτήρια-κατοικίες και να ληφθεί μέριμνα για την ποιότητα ζωής τους, με τρόπο όμως που να παίρνει υπόψη του και την επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην Παλιά Πόλη, με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων που θα συμφωνηθούν. 

Η αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής συναντήθηκε επίσης με τον Σύλλογο «Σαν Τζιάκομο» που εκπροσώπησαν ο πρόεδρος κ. Αλ. Μακρής, ο αντιπρόεδρος κ. Ανδρέας Κατσαρός και η γραμματέας κ. Αλ. Κατσαρού. Επισημάνθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την προστασία της Παλιάς Πόλης ως μνημείο UNESCO, και η ανάγκη εφαρμογής όλων των  άμεσα εφαρμόσιμων μέτρων, καθώς υπήρξε ταύτιση απόψεων στο γεγονός ότι η κατάσταση στην Πόλη της Κέρκυρας, παλιά και νέα, επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο και ότι δεν αρκεί η ψήφιση νόμων και κανονισμών, αν δεν υπάρξει συγχρόνως ελεγκτικός μηχανισμός.

Η πορεία παρακμής της παλιάς πόλης απαιτεί, εκτός από τα άμεσα μέτρα, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τις χρήσεις γης, ρυθμιστικό σχέδιο, στελέχωση του γραφείου Πόλης.

Κοινός τόπος όλων ήταν επίσης η ανάγκη να δοθεί ικανό χρονικό περιθώριο, αλλά και να εξευρεθούν χρηματοδοτήσεις για όλες τις παρεμβάσεις που ο Κανονισμός επιβάλλει  στις προσόψεις των κτηρίων καθώς και η ανάγκη να αρχίσουν αυτές από τα δημόσια κτήρια που πρέπει να λειτουργήσουν ως πρότυπο προς μίμηση. Οι συναντήσεις αυτές θα επαναληφθούν ανάλογα και με την εξέλιξη των πρωτοβουλιών της Δημοτικής Αρχής.