Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βόρεια Κέρκυρα: Με το 1/3 του συμβουλίου η συνέχιση της μεταφοράς απορριμμάτων στην Πάλαιρο

Μεταφορά
03 Σεπτεμβρίου 2021 / 15:15

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τον τρόπο διεξαγωγής της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με εννέα μόνο συμμετέχοντες εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κέρκυρας η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου για την μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ  Παλαίρου

Υπενθυμίζεται ότι τις δυο προηγούμενες φορές σύσσωμη η αντιπολίτευση απείχε από την διαδικασία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο διεξαγωγής της συνεδρίασης (ζητούσαν συνεδρίαση δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να μπορέσουν να καταθέσουν απόψεις) αλλά και για το ότι το θέμα εισήχθη τελευταία στιγμή παρά την κρισιμότητά του.

Δεν χτύπησε το τηλέφωνο

Ωστόσο, το παράδοξο της υπόθεσης αυτή την φορά είναι ότι δεν εκλήθη τηλεφωνικά η αντιπολίτευση στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε δια περιφοράς, συγκεκριμένα οι 15 που ανακοίνωσαν γραπτώς την Πέμπτη ότι δε θα συμμετέχουν στην διαδικασία που είχε οριστεί για εκείνη την ημέρα ζητώντας δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση του Δ. Σ. την Παρασκευή 3/9 ή Δευτέρα 6/9 για το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πορεία προς τον Βοριά» Σωκράτη Τρύφωνα η διαδικασία πραγματοποιήθηκε εν αγνοία τους και το διαπίστωσαν μόνον αφού είχε παρθεί απόφαση. Για το χρονικό πάντως της υπόθεσης αξίζει να τονιστεί ότι η απόφαση των 15 να απέχουν από την συνεδρίαση στις 2/09 είχε γίνει γνωστή πριν την έκδοση της νέας πρόσκλησης συνεδρίασης του οργάνου.

Ερωτηθείς από την "Ε", ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας Παναγιώτης Παπαδάτος, απαντά «από τη μεριά της ΛΑΣΥ είχε δηλωθεί η αποχή για την τρίτη συνεδρίαση εγγράφως, ο δε επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σπύρος Ασπιώτης μου είχε τηλεφωνήσει και μου είχε διατυπώσει την αντίθεσή του με τη διαδικασία». Ο κ. Παπαδάτος σημείωσε ότι κατά την εκτίμησή του, η προθέσεις της αντιπολίτευσης είχαν ήδη δηλωθεί για αυτό και δεν τηλεφώνησε στις παρατάξεις αυτές. Εξήγησε ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Σώματος, άρθρο 96, παρ. 7 του Ν. 3852/2010, εάν δεν επιτευχθεί απαρτία στις δύο πρώτες συνεδριάσεις, τότε τα θέματα μπορούν να ψηφιστούν με το 1/3 των συμβούλων. 

Όπερ και εγένετο, καθώς το θέμα της ανανέωσης της σύμβασης μεταφοράς απορριμμάτων στην Πάλαιρο, ψηφίστηκε από τους οκτώ συμβούλους Μαχειμάρη συν την ανεξάρτητη σύμβουλο Μαριετίνα Μπακόλα. 

Σφοδρές αντιδράσεις

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για πραξικοπηματική τακτική και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Έγινε ξεκάθαρη παράβαση του κανονισμού», αντιτείνει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σπύρος Ασπιώτης στην "Ε". «Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο σχετικά με την πρώτη συνεδρίαση. Για τη δεύτερη συνεδρίαση στείλαμε κοινή επιστολή. Κατά την τρίτη δια περιφοράς (τηλεφωνική) συνεδρίαση,  το προεδρείο δεν επικοινώνησε καθόλου μαζί μας. Καταφεύγουμε στον Εισαγγελέα με μήνυση για παράβαση καθήκοντος και βεβαίως προσφυγή στην Αποκεντρωμένη» συμπληρώνει ο επικεφαλής της Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης. 
Αντίστοιχα σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις και από τη μεριά της παράταξης του Σπύρου Βάρελη, επικεφαλής της παράταξης «Βορράς Επανίδρυση».  

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση που αναβλήθηκε δυο φορές (στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου), κρίνονταν αναγκαία και κατεπείγουσα λόγω του ότι τριπλασιάστηκαν οι όγκοι απορριμμάτων την περίοδο αυτή και η αναμόρφωση αφορούσε τη συνέχιση της μεταφοράς στην Πάλαιρο, ενόψει του διεθνούς διαγωνισμού.

Ουσιαστικά πρόκειται για την ανανέωση της σύμβασης με τον ιδιώτη εργολάβο για την μεταφορά των τόνων σκουπιδιών που έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς ο προβλεπόμενος αριθμός μεταφοράς απορριμμάτων στην Πάλαιρο έχει σχεδόν καλυφθεί (ανέρχεται στους 2.470 τόνους).