Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Βέτο» στην Επιτροπή Διαβούλευσης για τον Κανονισμό Αστικής Λειτουργίας

Επιτροπή Διαβούλευσης
03 Σεπτεμβρίου 2021 / 14:27

Η ΟΕΒΕΚ, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ένωση Εστίασης και ο Ενιαίος Επαγγελματικός και Τουριστικός Φορέας δηλώνουν ότι θα απέχουν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον Κανονισμό Αστικής Λειτουργίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αιχμές προς τη Δημοτική Αρχή για αδικαιολόγητη βιασύνη, μεγάλοι παραγωγικοί φορείς της Κέρκυρας, δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε  προσχηματικές διαδικασίες. Σε κοινή επιστολή τους υποστηρίζουν ότι το Σχέδιο του Κανονισμού δεν αγγίζει κρίσιμα ζητήματα της Πόλης και ζητούν να παραλάβουν προτάσεις για αυτά ώστε να προσαρμοστούν με τις θέσεις των κατοίκων, των επαγγελματιών και των εργαζομένων. 
Ταυτόχρονα, οι φορείς ζητούν να ξεκινήσει η διαδικασία μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου και να υπάρξει ικανός χρόνος διαβούλευσης. 
 
Αναλυτικά η επιστολή των φορέων
 
Προς τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου
Κοιν. Προεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτριο Μεταλληνό
                                                                     
 
Κυρία Δήμαρχε,
Σε συνέχεια της απο 28/08/2021 επιστολής μας, αναφορικά με το αίτημά μας για
αναβολή της συνεδρίασης της 25ης Αυγούστου Επιτροπής Διαβούλευσης, που έχει θέμα την έγκριση του νέου Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας της Πόλης μας, επανερχόμαστε σήμερα με την παρούσα διοτι διαπιστώνουμε ότι λάβατε μεν την επιστολή μας,  αλλά είτε δεν κατανοήσατε το περιεχόμενο και την τεκμηρίωση των θέσεων μας, είτε υπάρχουν άλλοι λόγοι για την εμμονή σας στην επίσπευση των διαδικασιών σύγκλησης της στην καρδιά της φετινής κρίσιμης τουριστικής περιόδου.

Eιδικότερα μας δημιουργούνται ερωτήματα, για παράδειγμα:

- Το σχέδιο κανονισμού που μας κοινοποιήσατε φέρει ημερομηνία σύνταξης Ιανουάριο 2021, γιατί ήταν στα συρτάρια επι 8 μήνες, ποιος λόγος υπήρχε;

- Πληροφορηθήκαμε οτι οι Υπηρεσίες του Δημου ΔΕΝ εχουν εως σήμερα  ολοκληρώσει το σχέδιο  κανονιστικής κυκλοφορίας και στάθμευσης και το σχέδιο διαχείρισης των χώρων στάθμευσης , δημοτικών και ιδιωτικών .

- Το ΣΒΑΚ αναμένεται να παρουσιαστεί σαν σχέδιο το Μάρτιο του 2022.

- Δεν υπάρχει εως σήμερα σχέδιο της Δημοτικής Αρχής σας προς εφαρμογή για την διαλογή στη πηγή και κανονισμός για την καθαριότητα στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού και Περιφερειακού σχεδιοσμού της ΠΙΝ .

Κρίνουμε οτι τα προαναφερομένα ζητήματα ειναι κορυφαίας σημασίας αντικείμενα για την διαβούλευση και συζήτηση στην Επιτροπή Διαβούλευσης και αυτά δεν υπάρχουν σήμερα, αν και εχετε δεσμευθεί ως δημοτική αρχή εδώ και δύο χρόνια.
Συμπεραίνουμε οτι η βιασύνη και η επιμονή σας για άμεση αποστολή προτάσεων των φορέων, ειδικά των επαγγελματικών, που απαιτούν και συγκλήσεις των οργάνων, ώστε οι διοικήσεις να νομιμοποιούνται για την υποβολή των, ειναι καθαρά ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ .

Δεν γνωρίζουμε ποιούς λόγους εξυπηρετεί, σίγουρα ΔΕΝ εξυπηρετεί την Πόλη μας, κατοίκους – επιχειρήσεις –και εργαζόμενους .

Με την παρούσα σας ζητούμε να ορίσετε ως περίοδο έναρξης διαδικασιών των συζητήσεων και συλλογής των προτάσεων με το πέρας της τουριστικής περιόδου,  κατά τα μέσα Οκτωβρίου  και ταυτόχρονα να φροντίσετε ώστε οι υπηρεσίες και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι να επισπεύσουν την ολοκλήρωση των σχεδίων των ανωτέρω ενδεικτικών θεμάτων που σας θέσαμε η και άλλων αποφασεων/εκθέσεων/οδηγιών, που ενδεχομένως είναι σε γνώση σας, άλλων υπηρεσιών
του Δημοσίου (πχ πυροσβεστική, τροχαία, ΕΚΑΒ), τα οποία πρέπει να μας παραδοθούν ταυτόχρονα, ώστε να προσαρμοστούν πάνω σε αυτά και οι προτάσεις και οι θέσεις μας.

Κυρία Δήμαρχε σας δηλώνουμε οτι ΔΕΝ πρόκειται να συμμετάσχουμε σε προσχηματικές διαδικασίες για τόσο καίρια ζητήματα, σας καλούμε να αναθεωρήσετε τον σχεδιασμό σας και να διαφυλάξετε την απρόσκοπτη, ουσιαστική και σύμφωνα με το Νόμο λειτουργία του πολύτιμου οργάνου της Επιτροπής Διαβούλευσης, την οποία άλλωστε πρώτη φορά θέτετε σε λειτουργία απο την ανάληψη των καθηκόντων σας.

Με εκτίμηση, για τα Δ.Σ των Ενώσεων

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ κερκυρας
Κιτσάκης Κωνσταντίνος
Ο προεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας 
Αλέγρης Ιωάννης
Ο προεδρος της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας
Σάκης Κώστας
Ο προεδρος του Ενιαίου Επαγγελματικού και Τουριστικού Φορέα Κερκυρας
Γιαννούλης Παντελής