Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το βάρος της καθαριότητας των σχολείων θα σηκώσουν οι Δήμοι, ελλείψει πιστώσεων

Σχολικές καθαρίστριες
03 Σεπτεμβρίου 2021 / 13:50
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Επιφυλάξεις για την επάρκεια των προσλήψεων εκφράζουν εκπαιδευτικοί και ΛΑΣΥ Β.Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις υποχρεώσεις του κράτους σηκώνουν στην πλάτη τους και οι τρεις δήμοι της Κέρκυρας, όπως και τόσοι άλλοι ΟΤΑ στην χώρα, οι οποίοι με ιδίους πόρους καλύπτουν το επιπλέον κόστος για τις σχολικές καθαρίστριες, προκειμένου να απασχολούνται περισσότερες ώρες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιό του κατένειμε την προβλεπόμενη χρηματοδότηση στους δήμους, ώστε να επαρκεί μόνο για τρίωρη απασχόληση των καθαριστριών στα σχολεία παρέχοντας ωστόσο την δυνατότητα σε εκείνους, τηρουμένου του μέγιστου αριθμού προσλαμβανομένων ατόμων, να επιλέξει να αυξήσει τις συνολικές ώρες ημερήσιας απασχόλησης, με την δαπάνη όμως που προκαλείται να καλύπτεται από ιδίους πόρους των τοπικών αυτοδιοικήσεων.

Σύμφωνα πάντως με εκπαιδευτικούς κύκλους της Κέρκυρας δεν αποκλείεται και φέτος να υπάρχουν προβλήματα στην καθαριότητα των σχολείων, καθώς παρά τις προσλήψεις το προσωπικό δεν επαρκεί, ιδίως από την στιγμή που η πανδημία καλπάζει και τα υγειονομικά πρωτόκολλα επιτάσσουν αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής για την αποφυγή της διασποράς στα σχολεία. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι είχαν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Αντώνης Κουρσάρης.

Τι λέει η ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Για το θέμα αυτό μάλιστα, η ΕΛΜΕ Κέρκυρας προγραμματίζει άμεσα συναντήσεις με τους τρεις δημάρχους, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στις 13 Σεπτεμβρίου. «Εκτιμούμε ότι επειδή οι πιστώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών δεν επαρκούν και καθότι θεσπίστηκε ανώτατο όριο για τις εργατοώρες και τον αριθμό προσλήψεων, οι καθαρισμοί στα σχολεία δεν θα γίνονται όπως πρέπει. Τα σχολεία χρειάζονται μόνιμο και επαρκές προσωπικό», ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας Αχιλλέας Καπετάνιος. Όπως μάλιστα τόνισε στο σχολικό συγκρότημα του Μαντουκίου δεν υπάρχει αυτή την στιγμή καμία καθαρίστρια, παρότι οι εκπαιδευτικοί ανέλαβαν καθήκοντα από 1η Σεπτεμβρίου και στο χώρο συγκεντρώνονται καθημερινά 50-60 καθηγητές με ό,τι αυτό σημαίνει για τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν αυτή την στιγμή εκεί.

108 καθαρίστριες στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας

Σύμφωνα με την εντεταλμένη σύμβουλο για θέματα Παιδείας Μαρία Ζερβού, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων έβαλε από τα ταμεία του 400.000 ευρώ περίπου, ώστε να καλύψει το επιπλέον ποσό που απαιτείται, προκειμένου ένα μεγάλο ποσοστό από τις 108 καθαρίστριες που ενέκρινε το ΥΠΕΣ να απασχοληθούν για περισσότερες ώρες. Ειδικότερα οι 74 θα είναι πλήρους απασχόλησης (ωράριο 6,5 ωρών)και οι 34 μειωμένου ωραρίου (τρίωρες). «Σήμερα εκδικάζονται οι ενστάσεις και από αρχές της νέας εβδομάδας θα τοποθετηθούν στα σχολεία. Με τα δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς αποτυπώσαμε τις ανάγκες μας και ενεργήσαμε σύμφωνα με αυτές », επισήμανε η κ.Ζερβού διευκρινίζοντας παράλληλα ότι 25 καθαρίστριες από την προηγούμενη σύμβαση για covid έχουν τοποθετηθεί ήδη μαζί με τις μόνιμες σε σχολεία ευθύνης του δήμου.

20 καθαρίστριες στην Νότια Κέρκυρα

Σε πλήρες ωραρίου μετέτρεψε ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας και τις 20 καθαρίστριες που του αναλογούν, ώστε τα 13 σχολεία να έχουν επαρκή κάλυψη , όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σαγιάς.

18 καθαρίστριες στο δήμο Βόρειας Κέρκυρας

Όσον αφορά στο δήμο Βόρειας Κέρκυρας εκεί οι προσλήψεις αφορούν σε 18 καθαρίστριες που θα απασχοληθούν οι 15 με πλήρες ωράριο και οι τρεις με μειωμένο. «Διπλασιάσαμε τις ώρες από αυτές που μας αναλογούσαν σε 100», διευκρίνισε ο Δήμαρχος Γιώργος Μαχειμάρης. Ωστόσο το ζήτημα της επάρκειας των καθαριστριών εγείρει την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Η ΛΑΣΥ Βόρειας Κέρκυρας υποστηρίζει ότι ο δήμος δεν εξασφαλίζει τον αναγκαίο αριθμό καθαριστριών ώστε να υπάρχει καθαριότητα σε όλα τα σχολεία και σε όλο το ωράριο της λειτουργίας τους. «Για τις 30 σχολικές δομές στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας ενέκρινε δεκαοκτώ 18 μόνο καθαρίστριες με συνολικό μάλιστα ημερήσιο έργο από όλες μαζί 99 ώρες, ενώ για την κάλυψη όλων των αναγκών στα σχολεία απαιτούνται τουλάχιστον άλλες 60 ώρες ημερησίως. Εκτιμάμε ότι δεν θα υπάρχει επαρκή κάλυψη στα νηπιαγωγεία», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Ρούσσινος
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.