Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέες περιπέτειες για το εργοστάσιο απορριμμάτων της Κέρκυρας

Εργοστάσιο
02 Σεπτεμβρίου 2021 / 15:42
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Αίτηση αναστολής κατέθεσε στο ΣτΕ η ΗΛΕΚΤΩΡ μετά την σιωπηρή απόρριψη της προδικαστικής προσφυγής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στην υπόθεση κατασκευής του εργοστασίου απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Μπορεί μεν η προδικαστική προσφυγή που κατέθεσε η ΗΛΕΚΤΩΡ στην Ανεξάρτητη Δικαστική Αρχή Εξέτασης δικαστικών προσφυγών να απορρίφθηκε σιωπηρά προ ολίγων ημερών, ωστόσο η υποψήφια εταιρεία πέρασε άμεσα στην αντεπίθεση καταθέτοντας την Δευτέρα αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία έχει οριστεί να εκδικαστεί στις 27 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΗΛΕΚΤΩΡ ήταν η μόνη εταιρεία, η οποία κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφοράς για την κατασκευή του εργοστασίου της Κέρκυρας δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την συμμετοχή της, καθώς το έντυπο οικονομικής προσφοράς δεν γινόταν αποδεκτό από την ψηφιακή πλατφόρμα του ΕΣΗΔΙΣ.

Η ΗΛΕΚΤΩΡ τότε είχε αντιδράσει για την κακή σύνθεση του διαγωνισμού καταθέτοντας προδικαστική προσφυγή που είχε οριστεί να εκδικαστεί στις 30 Ιουλίου.

«Είχαμε το δικαίωμα εντός δεκαημέρου να καταθέσουμε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης στο ΣτΕ, όπως και πράξαμε με το ίδιο σκεπτικό με την προδικαστική προσφυγή. Ό,τι υπάρχουν δηλαδή προφανή και ουσιαστικά λάθη στη διαγωνιστική διαδικασία από την πλευρά του τεχνικού συμβούλου, δηλαδή της ΔΙΑΔΥΜΑ», αναφέρει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, διευθυντής Ανάπτυξης Έργων της ΗΛΕΚΤΩΡ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα εξαρτάται από την βούληση του νέου ειδικού διαβαθμικού Φορέα, καθώς σε περίπτωση που το ΣτΕ προχωρήσει σε προσωρινά μέτρα προστασίας της εταιρείας η αποσφράγιση εμπεριέχει κίνδυνο για την πορεία του έργου.

16 Σεπτεμβρίου η αποσφράγιση

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Γενικός Διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Βασίλης Αναλύτης, η αποσφράγιση των ηλεκτρονικών προσφορών που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου μετά από τις προηγούμενες ματαιώσεις δεν αποκλείεται να οδηγήσει την διαδικασία σε νέα ημερομηνία εφόσον υπάρχουν εξελίξεις. Μέχρι σήμερα πάντως, δεν είχε κοινοποιηθεί στο νέο Φορέα, η αίτηση αναστολής που κατέθεσε η ΗΛΕΚΤΩΡ στο ΣΤΕ (προθεσμία έως 9/9).

Ειδικότερα οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το έργο της Κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας με αναθέτουσα αρχή το νέο Διαβαθμικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Ιονίων Νήσων είναι οι:
ΘΑΛΗΣ Α.Ε.
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.- TERNA
WATT Α.Ε. - INTRAKAT

Πνίγεται το Τεμπλόνι

Στο μεταξύ η κατάσταση στο Τεμπλόνι παραμένει εκρηκτική, καθώς έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια των αντοχών του. Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου Μάγδα Παπανικολοπούλου αυτή τη στιγμή τα δεματοποιημένα σκουπίδια ανέρχονται στους 70.000 τόνους, ενώ το χύμα σκουπίδι στο χώρο που ήταν ο δεματοποιητής και εκεί που θα γίνει το εργοστάσιο ανέρχεται στα 50.000 κυβικά.

Επιπλέον όπως ανέφερε η ίδια, από το καθημερινό παραγόμενο σκουπίδι μεταφέρονται κάθε δεύτερη ημέρα για την Κοζάνη 270 τόνοι, ενώ η ημερήσια παραγωγή του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας  έχει πέσει στους 130 τόνους.
Όπως επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Νεράντζης, ο ΣΥΔΙΣΑ ολοκλήρωσε την μεταφορά για τις ποσότητες απορριμμάτων που είχε αδειοδότηση και για τους τρεις δήμους. Συνολικά μεταφέρθηκαν στην Κοζάνη 18.086 τόνοι σκουπιδιών που αφορούν την περσινή και την φετινή χρονιά, ενώ από αρχές Αυγούστου κάθε δήμος έχει αναλάβει από μόνος του την ευθύνη της αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων του (καθημερινό παραγόμενο σκουπίδι) στους νόμιμους αποδέκτες του.

Εκκρεμεί η παράδοση

Σύμφωνα πάντως με την Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί εκ μέρους του ΣΥΔΙΣΑ η διαδικασία παράδοσης των περιουσιακών στοιχείων του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στον νέο Φορέα, αν και η προθεσμία έχει εκπνεύσει από τις 30 Ιουλίου. Όπως επισημαίνει η διοίκηση του Φορέα, εκκρεμεί η κατάθεση του πρακτικού καταγραφής όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας που έχει στην κατοχή του ο ΣΥΔΙΣΑ, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ώστε να εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη και εν συνεχεία το σχετικό ΦΕΚ.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.