Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Κέρκυρα θρηνεί για τον Μίκη – Καταιγισμός αποχαιρετισμών

Μίκης Θεοδωράκης
02 Σεπτεμβρίου 2021 / 13:50

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Άξιος εστί» τραγουδά με μια φωνή όλη η χώρα, για τον εμβληματικό μουσικοσυνθέτη

που έγραψε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας πάνω στο πεντάγραμμο, αλλά και στους κοινωνικούς, πολιτικούς αγώνες.
Η κληρονομιά του τον κατατάσσει στο πάνθεον των μεγαλύτερων σύγχρονων δημιουργών, καθιστώντας τον αθάνατο στις καρδιές και τη μνήμη ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Για τον άνθρωπο που έστειλε την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου, που έγινε σύμβολο, αξία, ιστορία, η μνήμη του δεν μπορεί παρά να είναι αιώνια.
 
Φόρο τιμής αποτίνουν οι κοινωνικοί, πολιτιστικοί και πολιτικοί φορείς της Κέρκυρας:
 
Μερόπη Υδραίου, Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας
 
Σήμερα  έφυγε ένα μεγάλος Έλληνας. Ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, ο μεγάλος  μουσικοσυνθέτης και αγωνιστής,   Μίκης Θεοδωράκης  δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας.
Ο Μίκης «έφυγε»  αφήνοντας πίσω του  ένα τεράστιο  έργο. Με την μουσική του  και  την έντονη κοινωνική παρουσία,  ο  Θεοδωράκης σημάδεψε την Ελλάδα του 20ου αιώνα.
Με την μουσική του έγραψε την ιστορία της Ελλάδας.
Συνθέτης, στιχουργός, πολιτικός,  θεωρείται, δικαίως, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες με παγκόσμια απήχηση.
Άξιος εστί και Ουρανομήκης.  Ο Μίκης  αποτελεί πρόσωπο εμβληματικό και σύμβολο της πατρίδας.
Σ’  αυτήν την απώλεια και να θέλεις, δεν μπορείς να βάλεις τέλος, γιατί ήταν, είναι και θα είναι πάντα διάχυτα παρών, μέσα από εμάς και χωρίς εμάς!
Η Ελλάδα θρηνεί, η  Κέρκυρα θρηνεί. Αθάνατος! 
Καλό ταξίδι, χωρίς ευχές για «αιωνία η μνήμη», αφού αυτή πράγματι θα είναι αιώνια και θα ζει μέσα από τις νότες σου και μέσα στις καρδιές μας.
 
Ένωση Χορωδιών Κέρκυρας

Η Ένωση Χορωδιών Νομού Κέρκυρας εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του μουσικοσυνθέτη και πολιτικού Μίκη Θεοδωράκη.
Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, όχι μόνον καλλιτεχνικό και πολιτικό για την Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως.
Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει εντυπωθεί τόσο έντονα, όχι μόνο στην εθνική ύπαρξη της χώρας μας, αλλά έχει αφήσει και μουσικές παρακαταθήκες σε παγκόσμια κλίμακα. Για τον λόγο αυτό ο Μίκης Θεοδωράκης θα παραμείνει πάντα ζωντανός στην εθνική συνείδηση.
Αιωνία η μνήμη!

 
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
 
Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας εκφράζει τη λύπη της για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Πλήρης ημερών και ενεργός μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μίκης Θεοδωράκης αποτέλεσε μέσω της πολιτικής δράσης του, της στάσης ζωής του και του έργου του το κατεξοχήν σύμβολο μιας από τις κομβικότερες, διαμορφωτικές και πλέον ταραχώδεις περιόδους της μεταπολεμικής πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας. Η συνεργασία του δέ με κολοσσούς της ποίησης και της λογοτεχνίας θα μείνει ζωντανή εις το διηνεκές.
Στέλνουμε τα ειλικρινή και βαθιά συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και η μνήμη του ας τους συντροφεύει φωτεινά για πάντα.
Η Διοικητική Επιτροπή της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας
 
Φιλαρμονική «Μάντζαρος»
 
Η απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, είναι μια απώλεια για την ίδια μας την Χώρα. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κεφαλαία της πατρίδας μας, γνωστός στα πέρατα της οικουμένης για το σπουδαίο του συνθετικό έργο και την υπέροχη και Ελληνικότατη και βιωματική μουσική του.
Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα που έδωσε το στίγμα της σε όλη την πορεία της Ελλάδας τον τελευταίο αιώνα. Ακάματος εργάτης της μουσικής τέχνης, άκαμπτος υπέρμαχος του πολιτικού πολιτισμού, που παρά τις αριστερές του απόψεις, δεν δίστασε συχνά να παρουσιαστεί ως ο κινητήριος μοχλός της εθνικής συμφιλίωσης και συνεννόησης.
Σαφώς το έργο του χαρακτηρίστηκε και από την μελοποίηση των αριστουργημάτων των μεγαλύτερων Ελλήνων ποιητών του αιώνα, όπως του Ρίτσου, του Γκάτσου, του Σεφέρη, του Ελύτη κα.
Η ιστορική Φιλαρμονική μας, έχοντας έλθει σε επαφή μαζί του το 2019, για το ανέβασμα του έργου του «ΖΟΡΜΠΑΣ», σε μια μεγαλειώδη παράσταση στο παλαιό Φρούριο, εκτιμώντας την στάση του και την άδεια του σε εμάς να ανεβάσουμε το έργο του, χωρίς την επιβάρυνση πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και για το εν γένει τεράστιων διαστάσεων έργο του, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τον ανακηρύξαμε, ήδη από το 2019, επίτιμο Αρχιμουσικό της «Φιλαρμονικής Εταιρίας Μάντζαρος», πράγμα που του είχαμε αμέσως γνωστοποιήσει.
Δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει πίσω του ο Μίκης Θεοδωράκης. Ας είναι αιώνια η μνήμη του και ελαφρύ το Ελληνικό χώμα που θα τον σκεπάσει.
Η Φιλαρμονική μας θέλει να εκφράσει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Τριβιζάς

Στέφανος Γκίκας, βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν αναμφίβολα προσωπικότητα διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας.
Σήμερα πέρασε στην αιωνιότητα. Η μουσική του όμως θα μείνει για πάντα, χρυσή παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές των Ελλήνων.
Τον ευχαριστούμε!
 
Αλέξανδρος Αυλωνίτης, βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Η απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη είναι μεγάλη.
Δεν θα κρύψω ότι δάκρυσα στο άγγελμα του θανάτου του. Πως να μην δακρύσει ο Έλληνας όταν τα τραγούδια του αποτελούν κομμάτι του και διαχρονικό στοιχείο του πολιτισμού του.
Ενθουσιώδης πατριώτης, κεφάλαιο του εθνικού μας πολιτισμού και του πνεύματος, παγκόσμιου βεληνεκούς καλλιτέχνης.
Ζήσαμε μαζί του πολλές ιστορικές στιγμές και σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας.
Μεγάλωσα και μεγαλώσαμε με το Μίκη. Στη μνήμη και στη καρδιά μας πέρασαν τα τραγούδια του και μας καθόρισαν και θα μας καθορίζουν.
Ο Μίκης υπήρξε και θα υπάρχει στην ιστορία της ανθρωπότητας ως παγκόσμιος Έλληνας.
Σήμερα, του οφείλουμε μαζί με το στερνό αποχαιρετισμό ένα τεράστιο ευχαριστώ.
Καλό σου ταξίδι αγαπημένε Μίκη Θεοδωράκη. Δεν θα σε ξεχάσει κανείς!
 

Δημήτρης Μπιάγκης, βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής
 
Άξιος εστί
 
Η χώρα μας σήμερα πενθεί την απώλεια ενός τεράστιου Έλληνα, μιας μουσικής ιδιοφυΐας που με την αστείρευτη δημιουργικότητά του διατράνωσε το ελληνικό μουσικό στίγμα στα πέρατα της υφηλίου αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη μουσική παρακαταθήκη. Τα λόγια ετούτη την ώρα μοιάζουν πολύ φτωχά για να περιγράψουν το μεγαλειώδες έργο του.
Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συνθέτες, όχι μόνο του Ελληνισμού, αλλά της παγκόσμιας κοινότητας. Παράλληλα, η χώρα μας θρηνεί κι έναν ακατάβλητο αγωνιστή που σφράγισε με την πορεία του τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας.
Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε σήμερα, πλήρης ημερών, σε ηλικία 96 ετών για τη συνοικία των αγγέλων, αφήνοντάς μας πίσω του ένα τεράστιο κενό και μια μεγαλειώδη πολιτιστική και πολιτική κληρονομιά.
Κι αυτή η κληρονομιά του είναι που τον κατατάσσει στο πάνθεον των μεγαλύτερων σύγχρονων δημιουργών, καθιστώντας τον ουσιαστικά αθάνατο στις καρδιές και τη μνήμη ολόκληρης της ανθρωπότητας.
 
Ν.Δ. Κέρκυρας (ΔΕΕΠ)
 
Μια δυσάρεστη είδηση έμελλε να πληροφορηθούμε σήμερα το πρωί.
Ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη, είναι μεγάλο πλήγμα για τη Χώρα μας, γιατί ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κεφαλαία της, στο χώρο του πολιτισμού και όχι μόνο, τον τελευταίο αιώνα. 
Ο Μίκης Θεοδωράκης, μέγιστος συνθέτης, σφράγισε με τη μουσική του και το καλλιτεχνικό του ύφος και ήθος μια ολόκληρη εποχή. Έγινε ο δημοφιλέστερος Έλληνας σε όλον τον κόσμο, ενώ τα έργα του (γεμάτα από Ελλάδα!) παίζονται απ’ άκρου εις άκρο της γης, κάνοντας γνωστή παντού την πατρίδα μας.
Ανεξίτηλο το στίγμα του Μίκη και στην Ελληνική πολιτική σκηνή. Πάντοτε αριστερός, με μεγάλους αγώνες και διώξεις, που όμως δεν δίστασε να συνομιλήσει, ακόμα και να συνεργαστεί, με ανθρώπους αντίθετων απόψεων, όταν έκρινε ότι αυτό ήταν αναγκαίο για το δημοσιο συμφέρον και την προκοπή της Πατρίδας μας.
Αντίο Μίκη! 
Ο,τι άλλο και να πούμε, λίγο θα είναι για σένα.
 
Επτανησιακή Πρωτοβουλία

Τα λόγια θα είναι πάντα φτωχά όταν πρέπει να περιγράψουν το μεγαλείο ανθρώπων όπως ο Μίκης Θεοδωράκης.
Είμαστε ευγνώμονες που με τόσο πάθος, ευγένεια και γενναιοδωρία μας χάρισε απλόχερα το ανεκτίμητο έργο του.
Έντυσε με μουσική τους στίχους του Ελύτη, του Ρίτσου, του Καρυωτάκη.
Έκανε την ποίηση προσιτή και προσφιλή στο ευρύ κοινό, σημάδι της απεριόριστης αγάπης του για την Ελλάδα, για τους Έλληνες.
Οι αγώνες του για την πτώση της χούντας, με τους βασανισμούς, τις φυλακίσεις, την εξορία, δεν ανέκοψαν την ορμή του, αντίθετα μέσα από την φυλακή πετούσαν σαν πουλιά οι νότες του, ταξίδευαν στην άκρη του κόσμου.
"Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Αντρέα", γράφει  μέσα από το κελί της οδού Μπουμπουλίνας όπου κρατείτο. Το Σφαγείο γράφτηκε με πόνο και αίμα, όπως και όλα τα τραγούδια που έγραψε για τον αγωνιστή ενάντια στην δικτατορία, Αντρέα Λεντάκη.
Ποιος θα ξεχάσει την ιστορική συναυλία στο στάδιο Καραϊσκάκη μετά την πτώση της χούντας, με χιλιάδες κόσμου να τραγουδούν με δάκρυα στα μάτια, να αγκαλιάζονται, να παρασύρονται σε ένα ντελίριο ενθουσιασμού, να νιώθουν την απόλυτη ελευθερία.
Και στη  μέση της σκηνής εκείνος, ανάμεσα σε σπουδαίους καλλιτέχνες, να ανοιγοκλείνει τα χέρια ρυθμικά, σαν φτερούγες που αγκαλιάζουν μελωδικά όλο τον κόσμο.
Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε παγκόσμια προσωπικότητα και το έργο του γνώρισε διεθνή αναγνώριση και απήχηση.
Ένα τεράστιο κεφάλαιο του Ελληνικού πολιτισμού, ένα μνημείο Ελληνικής ψυχής πέρασε στην αιωνιότητα.
Μίκη Θεοδωράκη θα σε ευγνωμονούμε πάντα για το συναίσθημα, την ποιότητα, την ευρύτητα του πνεύματος, το ράγισμα της καρδιάς, τον λυγμό, για όσα ζήσαμε και θα ζούμε για πάντα μέσα από το έργο σου.

Εκκίνηση - Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο

Την Πέμπτη 2/09/2021 πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ένας άνθρωπος που σημάδεψε με το έργο του όλη την Ελλάδα. Τιμώντας τον μέγιστο αυτό καλλιτέχνη, η ΕΚΚΙΝΗΣΗ απευθύνει το ύστατο χαίρε και εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια της στους οικείους του.