Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένα ρεσιτάλ – φόρος τιμής στην Μαρία Κάλλας στο Αχίλλειο

Αχίλλειο
02 Σεπτεμβρίου 2021 / 08:53

Με την Μ. Παπαθανασίου και τον Γ. Τσανακαλιώτη στο Αχίλλειο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Άλλη μια βραδιά λυρικού τραγουδιού προσέφερε στο κοινό το Αχίλλειο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και τον ΣΥ.Π.Α.Π., την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, σε συνέχεια των εκδηλώσεων «Αχίλλειο: Μουσικά Δρώμενα 2021» και, ειδικότερα, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Μαρία Κάλλας: Παγκόσμια Ιέρεια της Όπερας» που φιλοξενείται στους χώρους του Αχίλλειο Μουσείου από τις 11 Ιουλίου έως και τις 31 Οκτωβρίου.

Το ρεσιτάλ, που δικαίως χαρακτηρίστηκε από τον διευθυντή του Μουσείου, Τάσο Διάβατη, ως «η κορυφαία εκδήλωση στο Αχίλλειο για φέτος»,  περιλάμβανε ορισμένα από τα χαρακτηριστικότερα έργα που είχε τραγουδήσει η Μαρία Κάλλας στη μεγάλη καριέρα της, ερμηνευμένες εξαίσια από τη διεθνούς φήμης υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου, με τη συνοδεία του Γιάννη Τσανακαλιώτη στο πιάνο.
Πιο συγκεκριμένα, η βραδιά άνοιξε με την άρια Měsičku na nebi hlubokem από την όπερα Rusalka του Antonin Dvorak. Οι άλλες άριες από το ρεπερτόριο της Κάλλας που ερμήνευσε η Μυρτώ Παπαθανασίου ήταν η Je veux vivre από την όπερα Romeo et Juliette του Charles Gounod, η Ch’ il bel sogno di Doretta από την La Rondine και η Si, mi chiamano Mimi από την La Bohème του Giacomo Puccini, καθώς και η Mon so le tetre immagini από την όπερα Il Corsaro και η Addio del passato από την La Traviata του Giuseppe Verdi. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την περίφημη άρια Vissi d’ arte από την Tosca του Puccini. Ενδιαμέσως ακούστηκαν επίσης, οι Έξι παραλλαγές στο “Nel cor piu non mi sento” του Ludwig van Beethoven, η Φαντασία σε Ρε ελάσσονα του Wolfgang Amadeus Mozart και το Μινουέτο του Georg Friedrich Hændel, για σόλο πιάνο από τον Γιάννη Τσανακαλιώτη.

Η Μυρτώ Παπαθανασίου γεννήθηκε στη Λάρισα όπου και ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές. Πήρε δίπλωμα Μονωδίας από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ ως υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μιλάνο. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο “Μαρία Κάλλας- Βest Debut Artist of the Year” ερμηνεύοντας τη Βιολέτα στην La Traviata. Έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα και αίθουσες συναυλιών σε ολόκληρο τον κόσμο, ερμηνεύοντας ορισμένους από τους σπουδαιότερους οπερατικούς ρόλους, ενώ έχει και αξιοσημείωτη δισκογραφική παρουσία.

Ο Γιάννης Τσανακαλιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε πιάνο με υποτροφία στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια πιάνου με διακεκριμένους καθηγητές. Ως μέλος του OPUS I TRIO έχει συμμετάσχει σε πολλά ρεσιτάλ μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ενώ συνεργάζεται τακτικά με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή και καταξιωμένους λυρικούς τραγουδιστές. Πλέον εργάζεται ως κορεπετίτορας και καθηγητής πιάνου στη Γαλλία.

Οι βραδιές λυρικού τραγουδιού στο Αχίλλειο θα συνεχιστούν στις 4 Σεπτεμβρίου με τον βαρύτονο Παναγιώτη Πράτσο και δύο ακόμη Αυστριακούς λυρικούς τραγουδιστές, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αυστρίας στην Ελλάδα.