Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Τσουχτερό» το όνειρο της φοιτητικής ζωής στην Κέρκυρα

Βάσεις
30 Αυγούστου 2021 / 08:26
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

«Φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό βάζουν τα ενοίκια σε συνδυασμό με το κόστος σίτισης και λοιπά έξοδα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε αγώνα δρόμου εξελίσσεται η εύρεση φοιτητικής στέγης στην Κέρκυρα για τους πρωτοετείς που κατάφεραν να εξασφαλίσουν το εισιτήριο εισόδου στα Τμήματα και στις Σχολές του Ιονίου Πανεπιστημίου με έδρα το νησί των Φαιάκων. Μεσίτες αναφέρουν ότι τα εναπομείναντα προς διάθεση στούντιο ή γκαρσονιέρες προς ενοικίαση είναι ελάχιστα πλέον, κάνοντας ακόμη δυσκολότερη την εύρεση κατοικίας για τους φοιτητές. Το γεγονός αυτό οφείλεται και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς τα τελευταία χρόνια στους ρυθμούς του AirBnB κινείται μεγάλο μέρος των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, ειδικά στο κέντρο της πόλης, περιοχή που συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των φοιτητών.

Η ανακοίνωση μάλιστα των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ συμπίπτει και με την ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση στο νησί των Φαιάκων με αποτέλεσμα η εύρεση κατοικίας να εξελίσσεται σε δοκιμασία για γερά νεύρα.

Τα τηλέφωνα πάντως από τους ενδιαφερόμενους προς τα μεσιτικά γραφεία έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, ωστόσο πολλές φορές χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Υπάρχουν πολύ λίγα διαμερίσματα για ενοικίαση αυτή την στιγμή και αν βρουν θα πρέπει, αργότερα το καλοκαίρι να τα ξενοικιάσουν, καθώς τα περισσότερα βρίσκονται σε πλατφόρμες ενοικίασης όπως το AirBnB και την booking», δήλωσε στην «Ε» η μεσίτρια Εύα Παπαβλασοπούλου. Όπως διευκρίνισε ψηλά στις προτιμήσεις των φοιτητών είναι τα σπίτια στο κέντρο της πόλης, όπως στο Σαρόκο, στο Ψυχιατρείο, στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο τένις, στην παλιά πόλη και στην Γαρίτσα.

Τσουχτερές οι τιμές

Ακόμη πάντως κι αν βρει κανείς κατοικία να ενοικιάσει θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς παρότι δεν υπάρχουν αυξήσεις, τα στούντιο, οι γκαρσονιέρες και τα δυάρια διατίθενται σε «τσιμπημένες» τιμές, λόγω της μεγάλης ζήτησης. Ειδικότερα οι επιπλωμένες γκαρσονιέρες και τα στούντιο ενοικιάζονται από 280-400 ευρώ, ωστόσο αν κάποιος επιλέξει να μείνει σε κάποιο που δεν έχει ανακαινιστεί η τιμή διαμορφώνεται στα 250 ευρώ. Όσον αφορά τα δυάρια διαμερίσματα εκεί οι τιμές ζαλίζουν, καθώς διατίθενται από 350-550 ευρώ. «Η Κέρκυρα δεν είχε ποτέ επαρκή φοιτητική στέγη με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά. Οι οικογένειες έχουν τεράστια δυσκολία να ανταποκριθούν σε ενοίκια», αναφέρει ο μεσίτης Σωφρόνης Τσουκαλάς.

Κόστος φοιτητικής ζωής

Τα «τσουχτερά» πάντως ενοίκια σε συνδυασμό με το κόστος σίτισης και λοιπά έξοδα βάζουν «φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό, αφού ένας φοιτητής θα χρειαστεί αρκετά ευρώ το μήνα για τα έξοδά του. Το όνειρο της φοιτητικής ζωής στην Κέρκυρα στοιχίζει ακριβά, καθώς η διασκέδαση από έναν καφέ μέχρι ένα ποτό παρέχεται σε τιμές που καθημερινά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ένας φοιτητής. Ο καφές σε κατάστημα στοιχίζει από 3,50 ευρώ και στα 2 ευρώ για take away, μια μπίρα από 4-6 ευρώ, αναψυκτικά και χυμοί από 3,5-5 ευρώ, ποτά από 7-9 ευρώ και κοκτέιλ από 9-11 ευρώ. Όσον αφορά το φαγητό, ως πιο φθηνή λύση προκρίνονται τα ταχυφαγεία. Εκεί ανάλογα με την παραγγελία μπορεί να ξοδέψει από 2,5-6 ευρώ. Στα μαγειρεία μια μερίδα φαγητού στοιχίζει από 4.5 – 8 ευρώ, ενώ στα εστιατόρια το λιγότερο που θα ξοδέψει κανείς είναι 15 ευρώ το άτομο. Όσον αφορά τις μετακινήσεις με το αστικό στις περιοχές α’ ζώνης η τιμή διαμορφώνεται για τους φοιτητές στα 0.80 ευρώ και σε εκείνες της β΄ ζώνης ( εκτός πόλεως)στα 1.20 ευρώ. 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.