Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πότε θα δοθούν τα αποτελέσματα του «Δημόκριτου»;

Λαϊκή Συσπείρωση
25 Αυγούστου 2021 / 09:52

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα αποτελέσματα των ερευνών του «Δημόκριτου» σε σχέση με τις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές στους ΧΥΤΑ Τεμπλονίου Κερκύρας & Παλλοστής Κεφαλονιάς

Σε λίγες ημέρες κλείνει 1 χρόνος από τις μεγάλες πυρκαγιές στους ΧΥΤΑ του Τεμπλονίου Κέρκυρας και Παλλοστής Κεφαλονιάς και τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχει πραγματοποιήσει ο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ που έχει υπογράψει με την Π.Ι.Ν., δεν μας έχουν δοθεί ακόμα.

Αποτελεί πρόκληση εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής (Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ) το γεγονός ότι, ενώ έχει γνώση μέρους ή και όλων των αποτελεσμάτων, όπως προκύπτει από τις συνεντεύξεις της Περιφερειάρχη και των αρμόδιων Αντιπεριφερειαρχών, ενώ σε επανειλημμένες Επερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης απαντά ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», να μην δίνει τα αποτελέσματα των ερευνών στην δημοσιότητα προς ενημέρωση του λαού.

Είναι ανησυχητικό και δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους που υπάρχει η καθυστέρηση, η απόκρυψη και η παραπλάνηση για τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών.

Οι δικαιολογίες που έχουν εκφράσει κατά καιρούς προκαλούν την κοινή λογική, ειδικά όταν οι πυρκαγιές αυτές δεν θεωρούνται ατυχήματα, αλλά αποτέλεσμα ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος που διαχρονικά εξελίσσεται στα νησιά μας.
Οι πυρκαγιές ήταν «φυσικό φαινόμενο» της απαράδεκτης διαχείρισης των απορριμμάτων με συσσωρευμένα χύδην απορρίμματα, που έπρεπε να είχαν δεματοποιηθεί, των ελλείψεων σε μέτρα πυροπροστασίας και ελέγχων και των εργασιακών συνθηκών που επικρατούν σε αυτούς τους χώρους.
Όλοι γνωρίζουμε πως οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην δημόσια υγεία είναι τραγικές ειδικά όταν αυτές προέρχονται από καύση απορριμμάτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ρύποι που εκλύονται στην ατμόσφαιρα είναι άκρως επικίνδυνες χημικές ενώσεις που ευθύνονται για τις καρκινογενέσεις κλπ. Ένα τέτοιο τοξικό νέφος κάλυψε τα νησιά μας με επικίνδυνες συνέπειες για τους κατοίκους.

Πρέπει να επισημάνουμε βέβαια ότι τα τοξικά αέρια έρχονται να προστεθούν στην επί χρόνια συσσωρευόμενη μόλυνση στις περιοχές από τα στραγγίδια που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και το υπέδαφος σε βάρος της ποιότητας ζωής, υποβαθμίζοντας συνεχώς το περιβάλλον.

Ακόμη και σήμερα εν μέσω πανδημίας η κατάσταση παραμένει τραγικά επικίνδυνη. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από πρόσφατες αναλύσεις ειδικών επιστημόνων.
Τις μέρες εκείνες, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας με δηλώσεις τους δεσμεύτηκαν για διαλεύκανση των αιτιών, για απόδοση ευθυνών, για διεξαγωγή εκτεταμένων ελέγχων, για μέτρα πυροπροστασίας, για ελέγχους σχετικά με τις συνέπειες στην υγεία των κατοίκων.

Μέχρι σήμερα ως Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη των ερευνών.

Εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία, αφενός μεν, για την καθυστέρηση, αφετέρου δε, γιατί ενώ η διαχείριση των απορριμμάτων συνεχίζει να είναι επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων, οι εκπρόσωποι της Τ.Δ. σε Δήμους και στην Περιφέρεια ασχολούνται με τη διαχείριση των εντυπώσεων.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:
1. Πότε θα μας δοθούν τα αποτελέσματα των ερευνών του Δημόκριτου;
2. Θα γίνει η διαλεύκανση των αιτιών και θα γίνει απόδοση ευθυνών;
3. Υπάρχει έκθεση για το μέγεθος της ζημιάς και το είδος των υλικών που κάηκαν;
4. Υπάρχει επιστημονική αποτίμηση του βαθμού τοξικότητας του νέφους, της επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων και της μόλυνσης του περιβάλλοντος ;
5. Έχουν ληφθεί σήμερα όλα τα μέτρα πυροπροστασίας και άλλα μέτρα που χρειάζονται ;
6. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στους ΧΥΤΑ;
7. Γίνονται έλεγχοι για τη μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα και του υπεδάφους;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους